عوارض ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان چیست؟ + بررسی عوارض ارتودنسی دندان در تمام سنین

ارتودنسی دندان به هیچ وجه یک روش درمانی خطرناک نیست. اگر قرار بود مرتب کردن دندان ها عارضه داشته باشد به هیچ عنوان دندانپزشکان این درمان را برای هیچ کسی انجام نمی دادند. بنابراین اگر در جایی صحبت از عوارض ارتودنسی دندان شد و یا در سایتی درباره آن چیزی نوشته شده، بدانید که صحت ندارد. ما چیزی به نام عوارض ارتودنسی نداریم بلکه مانند هر پروسه دندانپزشکی دیگر مزایا و معایب داریم. عوارض ارتودنسی دندان مسئله مهمی است که می خواهیم در این مقاله باهم بررسی کنیم. واژه ارتودنسی به معنی دندان راست است و هدف از درمان ارتودنسی منظم کردن دندان هاست تا در یک راستا با هم تراز شوند. ارتودنسی درمانی برای رفع اختلالات فک و دندان هاست که در صورت رفع نکردن عوارضی را در پی دارد و نه تنها دندان ها بلکه می تواند سلامت کل بدن را به خطر بیندازد. پس ارتودنسی می تواند مفید باشد.


فهرست مطالب


ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان و ایمپلنت دندان یکی از مهمترین شاخه های علم دندانپزشکی به منظور پیشگیری و مرتفع نمودن مشکلات و ناهنجاری های مربوط به ساختار استخوان فک و دندان در بیماران است. این روش درمانی و زیبایی به منظور کاهش فواصل بیش از حد بین دندانی، از بین بردن کجی و بی نظمی دندان ها، جلو زدگی بیش از حد فک بالا و یا پایین، بیرون زدگی دندان های قدامی فک بالا و بسیاری از ناهنجاری های دیگر مورد استفاده قرار گرفته و بسته به وضعیت و شرایط بیمار از طول دوره درمان متفاوتی برخوردار خواهد بود.

بخوانید
آیا ارتودنسی فک پایین یا بالا به تنهایی امکان پذیر است؟ + عوارض ارتودنسی یک فک چیست؟

ارتودنسی دندان علاوه بر اهداف زیبایی، از بروز عفونت های خفیف تا شدید دهان و دندان، آسیب دیدگی های بین دندانی و شکستگی های ریز و درشت دندان پیشگیری نموده و تاثیر بسیار زیادی در مرتفع نمودن مشکلات تلفظی و گوارشی به دنبال خواهد داشت. (پیم دندان)

ایا ارتودنسی امپول دارد؟

تا اینجا بررسی کردیم که آیا ارتودنسی دنداد درد دارد؟ علاوه بر این‌ها بسیاری نیز قبل از درمان ارتودنسی می‌پرسند که آیا ارتودنسی آمپول دارد، آیا ارتودنسی نیاز به بی‌حسی دارد و آیا در ارتودنسی آمپول می‌زنند یا خیر؟ همان طور که احتمالا می‌دانید، درمان ارتودنسی شامل مراحل مختلفی است، از جمله مشاوره، عکسبرداری، تنظیمات، جدا کردن براکت‌ها و … . اما بهتر است بدانید که درمان ارتودنسی نیازمند هیچگونه تزریق و آمپولی نیست و جای نگرانی ندارد. بنابراین پاسخ سوال آیا ارتودنسی امپول دارد، منفی است.

آیا ارتودنسی نیاز به بیحسی دارد؟

فرآیند ارتودنسی دندان احتیاج به هیچ گونه بی حسی دندانی و یا تزریق ماده بی حس کننده نداشته و بدون نیاز به این مرحله انجام خواهد شد. مراجعه منظم و به موقع جهت بررسی تغییر وضعیت دندان ها در طول دوره درمان، تاثیر بسیار زیادی در کنترل و کاهش درد بیمار داشته و یکی از مهمترین پارامترهای موثر در بهبود وضعیت بیمار خواهد بود.

ارتودنسی

توصیه می شود با رعایت بهداشت دهان و دندان از بروز عفونت های قارچی، باکتریایی و ایجاد درد مضاعف در دندان ها پیشگیری موثر نمایید. (لابراتوار پزشکی چیست)

عوارض ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان به خودی خود عوارضی به دنبال ندارد و در واقع عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین عدم توجه به توصیه های متخصص ارتودنسی است که می تواند منجر به بروز مضرات ارتودنسی و یا معایب ارتودنسی شود. این درمان در برخی مواقع می تواند مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم:

بخوانید
نکات مهم درباره نگهداری از اتوکلاو دندانپزشکی

بیماری های لثه

همانطور که در مورد قبلی اشاره کردیم، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان سبب پوسیدگی دندان می شود. عدم درمان پوسیدگی دندان به مرور زمان می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تری از جمله بیماری پریودنتال و لثه شود.

تحلیل ریشه دندان

در موارد بسیار نادری احتمال تحلیل ریشه دندان در حین درمان برای برخی از افراد وجود دارد. تحلیل ریشه دندان علل مشخصی نداشته و نمی توان قبل از درمان آن را پیشبینی نمود، اما اگر می خواهید آگاهی بیشتری در این باره پیدا کنید، حتما با ارتودنتیست خود صحبت نمایید. عارضه ای که تحلیل ریشه دندان می تواند به دنبال داشته باشد، کاهش طول عمر دندان است. (خدمات دندانسازی)

پوسیدگی دندان

زمانی که ارتودنسی ثابت برای درمان انتخاب می شود، براکت های ارتودنسی بر روی دندان ها قرار داده شده و تا پایان درمان روی دندان ها باقی می مانند. به همین دلیل در زمان غذا خوردن، باقی مانده های غذایی به راحتی می توانند بین براکت ها تجمع یابند.

عوارض ارتودنسی دندان
عوارض ارتودنسی

این اتفاق منجر به تجمع باکتری های بیشتری در دهان شده که با تولید اسید، دندان ها را در معرض پوسیدگی قرار می دهند. رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از نصب براکت های ثابت، باید دو برابر انجام شود و بیش از قبل مورد توجه قرار بگیرد. در غیر این صورت پوسیدگی دندان در حین ارتودنسی و نیز بعد از آن ایجاد می شوند. اگر به خوبی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید، به راحتی می توانید مانع از بروز پوسیدگی های دندانی شوید.

بخوانید
وارنیش فلوراید بهترین راه سفید کردن دندان

به وجود آمدن زخم و آفت در دهان

در ارتودنسی ثابت، متخصص به کمک چسب مخصوصی براکت های ارتودنسی را روی دندان ها قرار داده و آن را به وسیله سیم ارتودنسی به هم متصل می کند و در زمان های مشخص، فشار مورد نظر خود را به دندان ها اعمال می کند. اگر نصب براکت ها به درستی انجام نشود و یا اگر بیمار مراقبت های بیان شده را به درستی رعایت نکند، احتمال بروز زخم و خراش هایی در دهان وجود دارد. در روز های ابتدایی که براکت ها روی دندان ها قرار می گیرند، بیمار به وجود آن ها در دهان خود عادت نداشته و احتمال بروز زخم هایی در دهان وجود دارد که این زخم ها بعد از چند روز از بین می روند. به طور کلی ایجاد هر گونه زخم و آفت در دهان به کمک راهکار هایی برطرف می شوند.

تاثیر روی مینای دندان

ممکن است که براکت های ارتودنسی باعث تحت تاثیر قرار گرفتن مینای دندان شده و حتی لکه هایی را بر روی دندان ها ایجاد کنند. به جهت ایجاد مانع از این اتفاق دهانشویه ارتودنسی می تواند کمک موثری باشد. (آناتومی دندان 6 بالا)

واکنش های آلرژیک

برخی از دستگاه ها و ابزار ها مانند براکت ها و یا کش ارتودنسی می توانند برای برخی از افراد آلرژی زا باشند. بهتر است برای جلوگیری از بروز واکنش های آلرژیک در معاینه اولیه، ارتودنتیست خود را در جریان موارد آلرژی خود قرار دهید.

عدم نتیجه مناسب با وجود عارضه انکیلوز

عارضه انکیلوز نوعی عارضه بسیار جدی می باشد، اما در موارد نادر اتفاق می افتد. اگر دندانی به استخوان جوش خورده باشد، بریس های ارتودنسی نمی توانند این دندان را جا به جا کنند. ظاهر دندان انکیلوز شده مشخص بوده و کوتاه تر از سایر دندان ها است. می توان گفت درمان ارتودنسی دندان با وجود دندان انکیلوز شده به درستی نتیجه نمی دهد. در صورتی که انکیلوز به دندان آسیب وارد نماید و ایمپلنت دندان انجام شود، برای تشخیص دندان انکیلوز شده، تنها از عکس های رادیولوژی و معاینات بالینی کمک گرفته می شود.

بخوانید
7 عامل موثر بر طول عمر کامپوزیت دندان چیست؟

خطر برگشت درمان ارتودنسی

شاید برخی از افراد به دلیل ترس از بازگشت درمان نسبت به انجام آن نگرانی هایی داشته باشند. البته این تنها یک نگرانی است و می توان گفت با وجود تمایل دندان ها به حرکت و بازگشت به جایگاه قبلی اگر بیمار توصیه های متخصص خود را به درستی رعایت کند و استفاده از ریتینر را فراموش نکند، دندان ها هیچ تغییر موقعیتی نخواهند داشت. (شماره دندانها)

عوارض ارتودنسی در سنین بالا چیست؟

تا هر زمانی که بافت لثه و استخوان سلامت در دهان وجود داشته باشد، امکان بهره مند شدن از این درمان وجود دارد. اما با تمام این حرف ها ارتودنسی بزرگسالان می تواند عوارض و معایبی داشته باشد که در زیر به عوارض ارتودنسی در سن بالا اشاره شده است:

  • در بیشتر موارد بزرگسالان باید در مدت زمان بیشتری از ریتینر یا نگهدارنده استفاده کنند.
  • احتمال آسیب به مینای دندان و ریشه ی دندان در بزرگسالان بیشتر می باشد.
  • بروز عارضه تحلیل لثه و کوتاه شدن ریشه دندان در بزرگسالان احتمال وقوع بیشتری دارد.

عوارض کشیدن دندان در درمان ارتودنسی چیست؟

یکی از موارد مهمی که در درمان ارتودنسی دندان مطرح می شود، کشیدن دندان است. البته کشیدن دندان حین ارتودنسی همواره یکی از مراحل اصلی درمان نبوده با بررسی ها و متخصص با معاینات درست، نیاز به کشیدن دندان را مطرح می کند و اگر تشخیص دهد که شما باید یک و یا تعداد بیشتری از دندان ها خود را بکشید، آن را بپذیرید، زیرا در غیر این صورت احتمال بروز تاثیراتی منفی در روند درمان و نتیجه نهایی درمان وجود خواهد داشت.

عوارض ارتودنسی دندان
عوارض ارتودنسی دندان

همچنین نکته مهم دیگری که در این مبحث مورد توجه قرار می گیرد، انتخاب متخصص خوب می باشد. کشیدن دندان نادرست می تواند عارضه ای جدی در درمان ارتودنسی دندان به شمار بیاید.

بخوانید
کامپوزیت بهتر است یا ارتودنسی

عوارض چسب ارتودنسی چیست؟

وظیفه چسب ارتودنسی کمک به اتصال براکت ها به سطح دندان است. استفاده از چسب بی‌کیفیت و نامرغوب برای اتصال براکت ها باعث جدا شدن براکت ها از سطح دندان می‌شود.

عوارض چسب ارتودنسی

این مشکل به دلیل احتمال بلعیدن قطعات و بروز خفگی در کودکان از اهمیت بیشتری برخوردار است.یکی دیگر از عوارض استفاده از چسب ارتودنسی نامرغوب، تغییر رنگ مینای دندان که اغلب اثرات آن به‌صورت دائمی و غیرقابل‌جبران خواهد بود. (نایت گارد دندان چیست)

درمان ارتودنسی دندان چگونه است؟

به طور کلی بازگشت درمان ارتودنسی دندان اتفاق نمی افتد، اما در موارد خاصی احتمال آن وجود دارد. بعد از اتمام درمان، دندان ها تمایل به حرکت و بازگشت به موقعیت قبلی خود را دارند. به همین دلیل بعد از اتمام این دوران، دوره مهم دوم درمان یعنی استفاده از ریتینر و یا نگهدارنده ارتودنسی دندان شروع می شود. اگر دستورالعمل های متخصص ارتودنسی به درستی انجام شود و استفاده از ریتینر به صورت منظم باشد، بازگشت درمان ارتودنسی به هیچ عنوان معنی ندارد. در نتیجه بیمار با چنین عارضه ای روبرو نخواهد شد.

راهکار های بهبود عوارض ارتودنسی دندان چیست؟

در صورتی که با برخی از عوارض ارتودنسی این درمان روبرو شدید، از راهکارهای زیر کمک بگیرید:

زخم شدن دهان

این عارضه همانطور که گفته شد، در روزهای ابتدایی درمان و روزهای ابتدایی هر ویزیت طبیعی می باشد. در این شرایط به خوبی مسواک زده، از دهانشویه و آب نمک استفاده نمایید. همچنین می توانید از ارتودنتیست خود، موم ارتودنسی تهیه کرده و روی براکتی که سبب زخم شدن دهان شما گشته است، بگذارید. بعد از چند روز این زخم به مرور از بین می رود.

بخوانید
سیر تا پیاز ارتودنسی لینگوال

آلرژی

در این صورت با مشورت متخصص خود داروی مربوط به رفع آلرژی مصرف کنید.

پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه

اگر با چنین عوارضی روبرو شدید، باید به کلینیک ارتودنسی مراجعه نمایید. در برخی از مواقع ایشان مجبور به متوقف کردن روند درمان و شروع به رفع عارضه ایجاد شده می باشند. (آمپول دندان پزشکی)

درد فک و دندان ها

برای کاهش این درد از کمپرس یخ و داروهای مسکن استفاده داشته باشید، اما اگر این درد بیش از 2 یا 3 روز طول کشید، حتما متخصص ارتودنسی خود را در جریان بگذارید.

برگشت درمان ارتودنسی

اگر بعد از درمان با این عارضه روبرو شدید، یعنی نکات مراقبتی را به درستی انجام نداده و از ریتینر خود در زمان های بیان شده استفاده نداشتید. در این صورت باید مجددا زمانی را به درمان خود اختصاص دهید.

راهکارهای کاهش احتمال بروز عوارض ارتودنسی دندان چگونه است؟

اقداماتی وجود دارند که با توجه به آن ها می توانید سبب کاهش بروز عوارض محدود ارتودنسی دندان شوید که این اقدامات را در زیر برای شما شرح می دهیم:

عوارض چسب ارتودنسی
  1. از ابتدایی ترین و مهمترین مواردی که برای کاهش احتمال بروز عوارض این درمان می توانید در نظر داشته باشید، این است که درمان خود را به دست یک متخصص ارتودنسی باتجربه بسپارید. در غیر این صورت ممکن است تا با کاهش برخی از ملاحظات با بعضی عوارض ارتودنسی دندان روبرو شوید.
  2. یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه داشته باشید، بهداشت صحیح دهان و دندان می باشد. به طور مرتب مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده نمایید. به کمک مسواک مخصوص ارتودنسی و یا خلال دندان، بین براکت های خود را تمیز کنید و باقی مانده مواد غذایی را از بین آن ها خارج نمایید. بهتر است بعد از هر وعده ی غذایی این کار را انجام دهید، اما اگر قادر به مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی نمی باشید، حداقل دهان خود را با آب بشویید.
  3. برای کاهش احتمال پوسیدگی دندان ها، مصرف مواد غذایی قندی و شیرین را کاهش دهید.
  4. از مصرف غذا های چسبناک و سفت مانند آدامس، ته دیگ و غیره اجتناب نمایید، زیرا احتمال دارد تا به براکت ها آسیب وارد کنند.
  5. جلسات ارتودنسی خود را به صورت منظم پیگیری کنید و تمام دستورالعمل های ارتودنتیست خود را به درستی انجام دهید تا از مختل شدن روند درمان خود جلوگیری نمایید.
  6. اگر به مورد خاصی آلرژی دارید، حتما قبل از درمان آن را با ارتودنتیست خود در میان بگذارید.
بخوانید
ارتودنسی تک دندان چگونه است؟ + معرفی روش‌های ارتودنسی یک دندان

عوارض ارتودنسی نکردن چیست؟

همانطور که خواندید ارتودنسی عوارض ندراد و تنها چند نکنه منفی و جزئی در خصوص آن وجود دارد. اما مشکل اصلی زمانیست که با وجود نامرتب بودن دندان ها درمان ارتودنسی انجام ندهیم. در واقع این انجام ندادن ارتودنسی است که خطرآفرین است نه مرتب بودن دندان ها.

مضرات پین دندان چیست؟

پین دندان میله ای است فلزی و مانند پیچ که برای استحکام و بازسازی تاج های دندانی که از بین رفته اند و یا پوسیدگی شدید داشته اند به کار می رود. بعد از کار گذاشتن پین های دندان که در درون دندان پوسیده قرار می گیرد. تاج دندان با ماده ای مانند آمالگام و یا گلاس آینومر هایی که تقویت شده اند و یا کامپوزیت بازسازی و ترمیم شود. در بعضی مواقع که پوسیدگی دندان زیاد باشد بعد از بازسازی دندان نیاز به روکش هم می باشد تا از شکستن دندان در دراز مدت جلوگیری شود.

  1. پین دندانی که در دندانی که عصب کشی نشده است قرار داده شود. در این زمان ممکن است پین نزدیک به عصب گذاشته شده است. در این موقع با تحریک عصب درد دندان به وجود می آید. راه برای درمان این درد عصب کشی دندان است.
  2. زمانی که پین داخل کانال دندان باعث ترک خوردن و یا شکستن ناحیه ریشه دندان شده باشد. در این صورت متاسفانه دندان باید کشیده شود.
بخوانید
آمالکپ چیست و ابزار دندانپزشکی را از کجا خریداری کنیم؟

سخن پایانی

شما در این مقاله با عوارض ارتودنسی دندان آشنا شدید. همچنین از راههای درمان و کاهش درد آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا می توان لق شدن دندان در ارتودنسی را از عوارض این درمان به شمار آورد؟

در روز های ابتدایی بعد از نصب براکت ها وجود مقداری درد و ناراحتی و همچنین احساس لق بودن دندان ها طبیعی بوده و نیاز به نگرانی نمی باشد. ارتودنسی دندان به نوبه خود سبب لق شدن دندان ها نمی گردد. این احساس به علت اعمال فشار روی دندان ها برای شما ایجاد می شود که در اتمام درمان ارتودنسی و با برداشتن براکت ها این احساس رفع می گردد. البته با این حال مواردی مانند شلوغی بیش از اندازه دندان ها، بیماری های لثه، درد مداوم دندان و غیره می توانند باعث لق شدن دندان در حین درمان ارتودنسی شوند.

ارتودنسی بدون کشیدن دندان چه عوارضی دارد؟

گاهی اوقات که فک کوچک بوده و یا دندان ها به شدت کج می باشند، احتمالا کشیدن دندان نیاز است. اگر دندان کشیده نشود، ممکن است تا بعد ها با عارضه برگشت ارتودنسی روبرو شوید.

پیشنهاد ما به شما

ارتودنسی چهار دندان جلو

ارتودنسی چهار دندان جلو

ارتودنسی چهار دندان جلو ، لبخندی زیبا در گرو دندان‌هایی مرتب داشتن را به راحتی …

دیدگاهتان را بنویسید