ترمیم دندان چیست و چه زمانی لازم است؟ + معرفی روش های نوین 2024 برای ترمیم دندان + بررسی مراقبت از دندان‌های ترمیم شده

معمولا برای اکثر افراد اتفاق افتاده است که درصدد ترمیم دندان های خود برایند و نه آنکه بلافاصله پس از هر درد دندانی انرا بکشند. دندان ها برای حفظ زیبایی صورت و اعتماد به نفس برای حضور در جامعه و همچنین برای سلامتی و هضم غذا بسیار مفید و جزعی از سیستم گوارش بدن هستند. پس پیش از آنکه در صدد کشیدن دندان های خراب و خود برآیید بد نیست نگاهی هرچند سطحی به انواع ترمیم دندان بیاندازیم تا قبل از کشیدن دندان ها، کمی تمرکز را بر ترمیم انها بگذاریم. زمانی که دندان شما پوسیده می شود، دندانپزشک برای درمان آن بخش های پوسیده و عفونی شده را تخلیه می کند و سپس دندان پوسیده شده را با مواد مخصوص پر می کند. برای پر کردن دندان های پوسیده می توان از انواع مواد ترمیمی استفاده نمود. دو ماده ترمیمی بسیار متداول که برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار می گیرد، کامپوزیت سفید رنگ و آمالگام نقره ای رنگ می باشد. به لطف انواع روش های ترمیم دندان، گزینه های متعددی برای بهبود دندان های پوسیده، خراب و شکسته وجود دارد. به لطف روش درمانی ترمیم کردن دندان، شما می توانید لبخند بسیار زیبایی داشته باشید. این مطلب بسیار ضروری است چراکه هزینه خدمات دندانپزشکی کمی بالاست. پس با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.


فهرست مطالب


ترمیم دندان چیست؟

ترمیم دندان مجموعه اقداماتی است که به منظور بازسازی دندان آسیب دیده انجام می‌شود. با انجام ترمیم در مدت زمان بیشتری می توانید از دندان آسیب دیده استفاده کنید و یا لازم نیست بابت ظاهر بد دندان ها خجالت زده باشید. در واقع، تنها هدف اصلی این کار حفظ دندان های طبیعی است تا نیاز شما به جایگزین دندان طبیعی به حداقل برسد.

ترمیم دندان شکسته، رایج ترین پروسه دندانپزشکی

شکستگی دندان یکی از رایج ترین مشکلاتی است که برای اکثر افراد پیش آمده. عوامل مختلفی روی این اتفاق دخیل هستند؛ مانند خوردن غذاهای سخت، رخ دادن حوادث و آسیب دیدگی دندان و… حال اگر این مشکل برای دندان‌های جلو (قدامی) رخ دهد تاثیر بسیار زیادی بر روی اعتماد به نفس فرد می‌گذارد.

ترمیم دندان شکسته

اما خبر خوب این که به دلیل روی کار آمدن راهکارهای پیشرفته مشکل شکستگی دندان کاملا قابل رفع است و دندانپزشک با مشاهده وضعیت دندان شکسته بهترین راه حل را برای ترمیم دندان شکسته انتخاب می‌کند. البته روند کلی به این صورت است که ابتدا قسمت شکستگی پر می شود سپس برای زیبایی شکل و ظاهر دندان روکش مناسبی بر روی آن قرار می گیرد.

بخوانید
علت دندان درد بعد از عصب کشی + درمان خانگی و پزشکی

ترمیم دندان پوسیده، درد رایج دندان ها

تجربه پوسیدگی دندان بسیار دردناک است. چراکه حساسیت دندان هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن بسیار زیاد می شود و حتی ممکن است در ساعات استراحت درد دندان افزایش یابد. تنها راه کار رهایی از درد دندان، ترمیم دندان پوسیده است. خیلی ها نسبت به درمان دندان پوسیده خود بی اهمیت هستند و بر این باورند که اصلاح پوسیدگی دندان یکی از سخت‌ترین اقدامات دندانپزشکی است یا به خاطر هزینه‌های بالای دندانپزشکی تن به این کار نمی‌دهند. اما پوسیدگی دندان یک مسئله بسیار جدی است که در صورت عدم درمان آن مشکلات بهداشتی دهان و دندان را به همراه دارد. در حقیقت، اگر خیلی زود برطرف نشود احتمال بروز عفونت دندان و لثه بسیار زیاد است.

چرا دندان‌ ها نیاز به ترمیم دارند؟

اگر پوسیدگی بسیار سطحی باشند، فرد می‌ تواند با مسواک زدن مرتب، پوسیدگی را در همان سطح نگه دارد و از پیشروی آن جلوگیری کند. بهتر است در چکاپ شش ماهه از دندانپزشک سؤال شود که آیا نیاز به ترمیم وجود دارد یا خیر. درباره شکستگی دندان نیز باید به همین شکل عمل کرد.

ترمیم دندان

اگر شکستگی دندان بسیار سطحی باشد برای مثال فرد در حال شکستن آجیل متوجه می‌ شود گوشه دندان‌ های جلویی به اندازه یک سر سوزن شکسته، در این حالت احتمالاً دندانپزشک نیازی برای ترمیم نمی‌ بینید. در موارد حاد که قسمت زیادی از دندان به دلیل پوسیدگی یا شکستگی از بین رفته است، حتماً باید در اسرع وقت ترمیم را در مطب دندانپزشکی آغاز کرد.

چه کسانی بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند؟

برخی افراد بنابر دلایل ژنتیکی، تغذیه، سن، عادات زندگی و … بیش از بقیه در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند:

  • افراد سالمند از تمام اقشار جامعه
  • افراد کم درآمد
  • افرادی که در مناطقی زندگی می‌کنند که به آب فلوراید زده نمی‌شود.
  • مبتلایان به دیابت
  • مصرف کنندگان دخانیات و مواد مخدر
  • افرادی که نوشابه‌های گازدار و شیرینی زیاد مصرف می‌کنند.
  • افراد تحت پرتودرمانی

روش های معاینه برای ترمیم دندان پوسیده شده چیست؟

معاینه ظاهری دندان

بعضی از نقاط دندان که تغییر رنگ پیدا کرده است، نشان دهنده پوسیده شدن می باشند، اما همه تغییر رنگ ها به معنای پوسیدگی نیستند. دندانپزشک متخصص از یک وسیله فلزی نوک تیز به نام اکسپلورر برای پیدا کردن پوسیدگی احتمالی استفاده می کند. مینای دندانی که سالم باشد، سفت است و فشار این ابزار فلزی را تحمل می کند.

معاینه دندانپزشکی

اگر دندان پوسیده باشد، مینای دندان نرم تر می باشد. این وسیله فلزی کمی به مینای پوسیده می چسبد. فشار آوردن بیش از حد با ابزار اکسپلورر باعث وارد شدن آسیب به دندانی که سالم است می شود. این ابزار همچنین ممکن است باعث شود که باکتری را گسترش دهد و باعث پوسیدگی دندان های دیگر شود.

بخوانید
جراح دهان، فک و صورت کیست؟ + خدمات تخصصی جراحی فک و صورت

رنگ مخصوص تشخیص پوسیدگی

این رنگ را روی دندان ها می ریزند و  این رنگ خاصیتی دارد که تنها به بخش های پوسیده دندان می چسبد.

تصویر برداری با اشعه ایکس

تصاویری که با استفاده از اشعه ایکس گرفته می شود می توانند پوسیدگی که در مینا در کناره های دندان ها، در جایی که دندان ها به هم می رسند و همچنین در عاج دندان که زیر مینای دندان قرار دارد را نشان دهند. این تصاویر اغلب برای تشخیص پوسیدگی های کوچک در قسمت های بالایی دندان چندان دقیق نیستند.

مواد پر کردن دندان یا ترمیم دندان که بر روی دندان ها قرار گرفته اند نیز خود باعث می شوند که پوسیدگی دندان مشخص نشوند.

مشخص کردن پوسیدگی با استفاده از فلورسانس لیزر

در این روش تغییرات ناشی از پوسیدگی مورد محاسبه قرار گرفته می شود. این روش مخصوصا برای حفره ها و شکاف های سطوح بالایی دندان های آسیاب مناسب است. پوسیدگی تنها دلیل پر کردن دندان نیست. دلایل دیگری که مستلزم این نوع ترمیم دندان می باشد از قرار زیر می باشند:

  • دندان شکسته و ترک خورده
  • فرسوده شدن دندان در اثر دندان قروچه
  • استفاده از دندان برای باز کردن خوراکی ها، وسایل

بررسی و معرفی انواع ترمیم دندان

ترمیم مستقیم

در ترمیم دندانهای مستقیم تمامی اقدامات و ساخت قطعات لازم در داخل دهان تکمیل و انجام می‌شود. این رویه تحت عنوان پرکردگی هم شناخته می‌شود که شامل قرار دادن یک ماده سازگار با ساختار دندان بر روی حفره تمیز شده و عاری از عفونت و پوسیدگی است. این مواد سپس بر روی دندان ثابت می‌شوند و ساختار و ظاهر دندان صدمه دیده و یا پوسیده را احیا می‌کنند.

ترمیم غیرمستقیم

مهم‌ ترین دلیل برای ترمیم دندان‌ ها پوسیدگی می‌ باشد. بعد از سرماخوردگی، پوسیدگی دندان رایج‌ ترین بیماری بین انسان‌ ها است، با این حال باید دلایل دیگر را نیز در نظر گرفت. دلایلی مانند شکستگی دندان در حین تصادفات رانندگی، مسابقات یا تمرینات ورزشی، بازی‌ ها، برخورد‌های فیزیکی، وجود جسم سخت در غذا و …

در این رویه، ساخت قطعات مورد نیاز در خارج از دهان انجام می‌شود که شامل لمینت دندان ، تاج‌های دندانی، بریج‌ها، ایمپلنت‌ها، اینله و آنله است. 

ترمیم دندان پوسیده​

اگر دندان ها خوب مسواک نشود یا از نخ دندان استفاده نشود به مرور زمان مواد غذایی و یا مصرف شیرینی منجر به ایجاد  پوسیدگی دندان می شود. اگر هر 6 ماه مراجعه به دندانپزشک مراجعه کنید به پوسیدگی دندان های خود پی میبرید و در اولین فرصت اقدام به ترمیم دندان  می کنید. در صورتی که درمان مورد نظر دیر انجام شود ممکن است به عصب رسیده و دندان احتیاج به درمان ریشه باشد.  در ترمیم دندان پوسیدگی های کاملا برداشته می شود و با یک کف بندی خوب مانع رسیدن پوسیدگی به دندان می شود.

بخوانید
دستگاه هدگیر ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد؟ + آیا به اصلاح دندان ها کمک می کند؟

باندینگ

باندینگ ماده ای به رنگ دندان است که برای پرکردن فضا های خالی و یا تغییر دادن رنگ دندان استفاده می شود. کار باندینگ تنها طی یک جلسه انجام می شود و می تواند تا سال ها در دهان دوام بیاورد. باندینگها نسبت به دیگر درمان های این چنینی بیشتر مستعد لکه دار شدن یا شکسته شدن هستند. زمانی که دندان دچار پوسیدگی یا شکستگی می شود باندینگ رزین کامپوزیت می تواند بهترین گزینه برای درمان باشد. همچنین باندینگ می تواند به عنوان پرکردگی های رنگ دندان برای پوسیدگی های کوچک نیز استفاده شود. به علاوه از باندینگ برای از بین بردن فضا های بین دندان ها یا پوشاندن سطح خارجی دندان ها به منظور تغییر رنگ و شکل دندان استفاده می شود.

دندان مصنوعی​

غیر ثابت : ممکن است به صورت نیمه ( پارسیل) یا کامل (در شرایطی که همه دندان‌های یک فک از دست رفته اند) استفاده شود.

ترمیم دندان

دندان مصنوعی یک قاعده صورتی رنگ شبیه به لثه دارد که دندان‌های مصنوعی بر روی آن قرار گرفتند . معمولاً دندان مصنوعی به کمک قلابها یا گیره هایی در طرفین به دندان‌ها وصل می‌شود تا در جای خود ثابت بماند. از آنجایی ‌که دندان مصنوعی غیر ثابت به دندان‌ها چسبانده نمی‌شود، بیمار می‌تواند هنگام تمیز کردن دهان و هنگام خواب آن را از دهان خارج کند.

پرکردن دندان

پر کردن دندان می تواند هم با آمالگام می باشد یا با کامپوزیت هم می شود ترمیم را انجام داد. این موضوع بستگی دارد به اینکه ساختار دندان چه اندازه تخریب شده باشد و موقعیت فکی و اکلوژون هم باید مد نظر قرار گیرد.دندان پزشکان معمولا از دو ماده امالگام و کامپوزیت برای پر کردن دندان ها استفاده می کنند.

کامپوزیت

یکی از موادی که امروزه در دنیای دندانپزشکی بسیار پر کاربرد است ، کامپوزیت هستند.  کامپوزیت دندان به موادی خمیر مانند می گویند که پزشک با استفاده از آن دندان های پوسیده ، شکسته ، ترک خورده یا سیاه شده را ترمیم می کند . در این روش بعد از برداشت پوسیدگی دندان، ابتدا ماده ای به نام اسید اچ استفاده می گردد که سبب ایجاد حفراتی بسیار بسیار زیاد در حد میکرون در دندان می گردد.  سپس دندان شستشو داده شده و از ماده ای به نام باندنیک پس از خشک کردن دندان استفاده می شود.  سپس عمل curing که با دستگاه مخصوص انجام می پذیرد. 

ماده ای باندنیک سفت شده (اصطلاحا cure می گردد.) و در نهایت پرکردگی همرنگ و سفید متناسب با رنگ دندان انتخاب می  گردد و باز هم عمل curing نهایی صورت می پذیرد.  به علت دوام زیاد کامپوزیت ونیر، از آن می توان در پر کردن دندان به جای آمالگام که موجب بد رنگی و بد شکلی دندان می شود،  استفاده نمود و به دندان ترمیم شده جلوه زیبا و طبیعی داد.

بخوانید
نکات مهم درباره نگهداری از اتوکلاو دندانپزشکی

روکش دندان

روکش های دندانی که به آن ها سر پوش های دندان نیز می گویند ، موادی هستند که به شکل کامل سطح دندان ها را می  پوشانند. این روکش ها معمولا بر روی یک سطح از قلب آماده شده و به کمک چسب مخصوص دندان قرار می گیرند. در نتیجه قدرت و ظاهر  یک دندان بهبود خواهد یافت. روکش ها ممکن است به کمک فلز ( نظیر طلا یا تیتانیوم)، سرامیک (نظیر زیرکونیا، سیلیکا یا آلومینا) و یا یک کامپوزیت ترکیبی فلز و سرامیک تولید شوند.

مراحل انجام ترمیم دندان پوسیده (فیلینگ) چگونه است؟

پوسیدگی منفذی است که بعد از فساد قسمتی از دندان باقی مانده و بخشی از دندان را از بین می برد. پوسیدگی در دندان هنوز حاوی باکتری هایی است که آن را ایجاد کرده است. بدون کنترل کردن آن ، این پوسیدگی همچنان به گسترش و آسیب زدن به دندان ادامه خواهد داد.در طی مراحل پر کردن ، دندانپزشکان معمولاً قبل از پر کردن پوسیدگی های سیاه رنگ داخل بخش تخریب شده را با فرزها پاکسازی می کنند . از بین بردن این پوسیدگی ها از آسیب بیشتر جلوگیری می کند . اما آسیب دندان را که قبلاً رخ داده است را برطرف نمی کند. اینجاست که روش های ترمیم دندان پوسیده وارد عمل می شوند.

ترمیم دندان و معاینه آن

امروزه اکثر دندانپزشکان برای ترمیم دندان از مواد کامپوزیتی استفاده می کنند. اما بسیاری از دندانپزشکان از آمالگام نقره ای و گلس آینومرها نیز استفاده می کنند. ترمیم دندان با جایگزینی بخشی از دندان تخریب شده به وسیله پوسیدگی عمل می کند. دندانپزشک پیرامون دندان را با ابزارهایی قالب می کند تا با شکل دندان اطراف مطابقت داشته باشد.

آنها استحکام و یکپارچگی دندان را به شکل اولیه باز می گردانند و از ورود مجدد پوسیدگی به منطقه آسیب پذیر جلوگیری می کنند. فیلینگ (ترمیم دندان) سلامت کامل و عملکرد کامل دندان را هم به طور مؤثر و سریعی به حالت اولیه باز می گرداند. پر کردن با کامپوزیت حتی این حسن را دارد که می تواند با رنگ دندان مطابقت داشته باشد.

موادی که برای ترمیم (پرکردن) دندان استفاده می شوند چه خصوصیاتی دارند؟

1- آمالگام برای ترمیم دندان

آلیاژی فلزی و غیر همرنگ (نقره ای رنگ) با دندان می باشد که عمدتا از جیوه ، نقره ، قلع و مس ساخته شده است. شرکت های مختلف تولید کننده درصد های مختلفی از این عناصر را استفاده می کنند . جیوه نزدیک به پنجاه درصد این آلیاژ را تشکیل میدهد . این سوال همیشه وجود داشته که آیا این نسبت از جیوه برای بدن سمی نیست ؟؟

 آمالگام برای ترمیم دندان

بنا به تحقیقات انجام شده در این زمینه میزان دریافت جیوه ناشی از دندان پر شده با آمالگام به همان میزانی است که از سایر منابع محیط اطراف دریافت می شود. و این میزان به قدری اندک است که حتی در خانم های باردار نیز خطری ندارد . جیوه تا زمانی که در آلیاژ و در ترکیب با دیگر عناصر است خطری ندارد. اما جیوه به حالت آزاد و به شکل بخار جیوه است که ممکن است خطرناک باشد. و این حالت ممکن است به هنگام تعویض پرکردگی آمالگام با کامپوزیت یا برداشتن آمالگام ایجاد شود و البته این در صورتی است که از تهویه کافی و از میزان زیاد آب در زمان برداشت آمالگام با توربین دندانپزشکی استفاده نشود.

بخوانید
پودر استخوان چیست و چه کاربردی در دندانپزشکی دارد؟

مزایای استفاده از آمالگام :

  • بادوام است و طول عمر بالایی دارد.
  • از استحکام بالایی برخوردار است و به خوبی در مقابل نیروهای حاصل از جویدن مقاومت می کند.
  • قیمت پایین تری نست به بقیه مواد ترمیم (پرکردنی) دارد.

معایب آمالگام:

  • رنگ سیاه آن نمای نازیبایی را ایجاد می کند برای همین در دندان های خلفی که در معرض دید قرار نمی گیرند استفاده می شوند .
  • معمولا باید مقدار بیشتری از دندان سالم برداشته شود تا گیر مکانیکی لازم برای ماندگاری آمالگام در حفره دندانی حاصل شود
  • آمالگام با گذشت زمان در اثر کروژن یا خوردگی موادی از خود آزاد می کند که به داخل مینا و عاج نفوذ کرده و موجب تغییر رنگ دندان می شود.
  • ممکن است بعضی افراد به جیوه موجود در آمالگام حساسیت داشته باشند.

آیا جیوه موجود در آمالگام ضرر ندارد؟

همان طور که قبلا اشاره کردیم جیوه موجود در آمالگام سمی است ولی با این وجود شواهد علمی فراوانی نشان میدهند که آمالگام خطری برای سلامتی ایجاد نمی کند. بر اساس همین تحقیقات علمی سازمان نظارت بر غذا و داروی امریکا (FDA) پر کننده آمالگام را برای کودکان بالای ۶ سال و بزرگسالان بی خطر و ایمن دانسته است. در واقع تحقیقات علمی بسیار زیادی که توسط FDA انجام شده است، هیچ ارتباطی بین استفاده از آمالگام و بروز مشکلاتی در سلامتی نشان نداده است.

اما دستگاه عصبی جنین و کودکان کم سن ممکن است در مقابل تاثیر نوروتوکسینی (سم عصبی) بخار جیوه موجود در آمالگام حساس تر باشند. داده های بسیار محدودی در مورد تاثیر بلند مدت استفاده از آمالگام در زنان باردار و جنین در حال رشد آنها وجود دارد. به همین علت در چنین مواردی تصمیم گیری بر عهده دندانپزشک است که آیا زنان باردار می توانند از این مواد استفاده کنند یا خیر.

بخوانید
رادیولوژی فک و صورت چیست و چه کاربردی دارد؟ + معرفی متخصصان رادیولوژی دهان و فک و صورت در سنندج

2- ترمیم دندان با کامپوزیت

کامپوزیت های دندانی ترکیبی از اجزاء آلی (ماتریکس رزینی) و معدنی (فیلرها) می‌باشند. کامپوزیت ها قوامی خمیری دارند و با وسایل مخصوص بر روی دندان قرار می‌گیرند و با تابش نور از دستگاه لایت کیور سفت می شوند.

 ترمیم دندان با کامپوزیت

البته این مواد در برابر نور طبیعی هم به مرور زمان سفت می شوند بنابراین این مواد را در بسته های ضد نور تولید و عرضه می کنند.

مزایای استفاده از کامپوزیت:

  • با رنگ دندان مطابقت دارد. امروزه کامپوزیت ها در رنگ بندی متنوعی عرضه می شوند. حتی برای نواحی مختلف دندان مانند مینا و عاج طبقه بندی متفاوتی از کامپوزیت ها و در رنگ های متنوع وجود دارد.
  • به صورت میکرو مکانیکی به بافت و ساختار نسج دندان اتصال می یابد.
  • مواد کامپوزیت تحت نور و گرما سفت می شوند و به مقاومت بسیار بالایی می رسند.
  • به برداشتن نسج دندان کمتری نیاز دارد چرا که نیازی به ساختن محل هایی برای محکم نگه داشتن مواد ترمیمی ندارد.

معایب کامپوزیت:

  • نسبت به آمالگام دوام کمتری دارد .
  • ترمیم کامپوزیتی نسبت به آمالگام نیاز به زمان بیشتری دارد.
  • به دلیل استحکام فشاری کمتر آن نسبت به آمالگام ممکن است در نواحی تحت فشار دچار پریدگی لبه ای یا chipping شود.
  • هزینه پرکردن دندان با کامپوزیت نسبت به آمالگام بیشتر است.

3- سرامیک برای ترمیم دندان

از دو ماده آمالگام و کامپوزیت معمولا برای پر کردن دندان ها استفاده می شود ولی از مواد دیگری همچون سرامیک هم برای پر کردن دندان استفاده می شود. سرامیک یا چینی (پرسلن) ماده‌ای می باشد که برخلاف آمالگام یا کامپوزیت به دندان چسبانده نمی‌شود. این ماده در لابراتوار دندانپزشکی به شیوه ای  تهیه می‌شود که به خوبی بخش های پوسیده را پوشش می دهد. از آنجایی که این ماده ظاهری شبیه به دندان طبیعی را ایجاد می‌کند، همانند کامپوزیت مشخص نیست که دندان پر شده است.

اما یکی از دلایلی که از سرامیک کمتر در پر کردن دندان استفاده می شود این است که پر کردن دندان با سرامیک  گران‌تر از پر کردن دندان با آمالگام یا کامپوزیت است. دلیل دیگر این است که  به دلیل ماهیت حجیم آن در مقایسه با پر کردن با آمالگام بخش بیشتری از دندان سالم باید تراشیده شود.

4- ترمیم دندان با طلا

طلا گران‌ترین ماده برای پر کردن دندان می باشد و تنها زمانی به کار برده می‌شود که استحکام بسیار بالا مورد نظر باشد. ترمیم طلایی مشابه ترمیم سرامیکی در لابراتوار آماده می‌شود و به افرادی پیشنهاد می‌شود که می‌خواهند پرکردگی مقاوم در برابر تغییر رنگ و خوردگی داشته باشند.

ترمیم دندان با طلا

طلا اجازه نمی‌دهد آب دهان، باکتری و ذرات غذا طلا در سوراخ ناشی از پوسیدگی نفوذ کنند. معایب پر کردن با طلا هم نسبت به سایر مواد کاملا مشخص است، این انتخاب هزینه سنگینی دارد و رنگ زرین آن کاملاً مشخص است.

بخوانید
آشنایی با ایمپلنت دندان، لمینت دندان و کامپوزیت دندان

مراقبت‌های لازم از دندان های ترمیم شده چگونه است؟

  • مهمترین کاری که برای دندان ترمیم شده می توانید انجام دهید، حفظ بهداشت دهان است.
  • حتما دست کم روزی دو بار مسواک بزنید. حتما هر روز نخ دندان بکشید. از خمیر دندان فلوراید دار استفاده کنید.
  • از جویدن چیزهای سختی مثل یخ خودداری کنید و به دندانهای خود فشار نیاورید.
  • اگر دندان قروچه دارید، برای روشهای محافظت از دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید. ممکن است وسیله ای به نام محافظ دهان (نایت گارد) به شما داده شود که شبها روی دندانهایتان بگذارید.
  • هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا معاینه کلی انجام دهد.

آیا دندان ترمیم شده را میتوان سفید کرد؟

باید توجه داشته باشید ترمیم های دندانی در درمان سفید کردن دندانها، تغییر رنگ پیدا نمی کند و سفید نمی شوند. پس اگر تصمیم دارید دندانهای خود را سفید کنید، این کار را حتما قبل از ترمیم کردن دندان انجام دهید تا بتوانید رنگ روشنتری برای ترمیم انتخاب کنید.

سفید کردن دندان

در غیر این صورت پس از سفید کردن دندانها، رنگ دندانهای طبیعی تان سفیدتر می شود در حالی که رنگ ترمیم تغییری نمی کند و این باعث می شود ترمیم مشخص شود.

بهترین ماده برای پر کردن دندان چیست؟

قبل از اینکه بفهمید که برای پر کردن دندان بهترین ماده چیست باید چند نکته مهم در نظر گرفته شود.

۱- بزرگی حفره دندانی که قرار است پر شود

به خاطر استحکام بیشتر آمالگام، در مواردی که اندازه حفره در دندانهای عقبی که فشار زیادی را تحمل میکنند زیاد باشد برای پر کردن آن آمالگام توصیه میشود. با این حال با پیشرفتهای اخیر در ساخت رزین کامپوزیت دندان ممکن است این موضوع اهمیت چندانی نداشته باشد. برخی پژوهشهای اخیر تفاوت جزئی بین عملکرد آمالگام و کامپوزیت در پر شدگی های بزرگ را گزارش کرده اند.

مواد پرکننده

با این حال پژوهشی در سال ۲۰۱۰ که نرخ پایینی برای عدم موفقیت پر کردگی کامپوزیت گزارش کرده بود، در شرایطی که ترمیم زیادی در دندان لازم بود دوام آمالگام را بهتر گزارش کرد. در مواردی که ناحیه ترمیم کوچک باشد به خصوص اگر در نواحی از دندان باشد که تحت فشار زیادی قرار ندارد، نیروی بسیار کمتری به مواد ترمیمی وارد میشود بنابراین از این لحاظ آمالگام یا کامپوزیت تفاوتی نمیکند.

۲- قرار گیری در معرض فشار زیاد

یکی از عوامل اصلی عدم موفقیت ترمیم های دندانی ترک خوردن و شکستن است. به همین علت در مواردی که نیروی بیش از حد معمول به مواد ترمیمی وارد میشود استفاده از کامپوزیت توصیه نمیشود. مثلا در بیمارانی که عادت بهم فشردن دندانها یا دندان قروچه دارند آمالگام مناسب تر است. در پژوهشی که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد علت اصلی عدم موفقیت ترمیمهای کامپوزیتی شکستن ترمیم گزارش شده است.

بخوانید
رادیولوژی فک و صورت چیست و چه کاربردی دارد؟ + معرفی متخصصان رادیولوژی دهان و فک و صورت در سنندج

۳- احتمال پوسیدگی مجدد دندان

در برخی افراد به دلایل مختلف احتمال پوسیدگی مجدد دندان زیاد است. در چنین شرایطی وجود درز و حفره مانند وجود فاصله بسیار کم بین دندان و مواد پر کننده میتواند کمک زیادی به تجمع پلاک و باکتریهای عامل پوسیدگی دندان نماید. آمالگام دندان ماهیتا مهر و موم شونده است. به این صورت که تغییراتی در خود فلز رخ میدهد که هر گونه فضای میکروسکپی موجود بین مواد ترمیمی و دندان را پر میکند. اما در ترمیمهای چسبانده شده (باندینگ) مانند کامپوزیت، هنگام تابانیدن نور مخصوص کمی انقباض رخ میدهد. بنابراین حتی اگر کامپوزیت تنگاتنگ به دندان چسبیده باشد، باز هم ممکن است کمی انقباض یافته و احتمالا فاصله میکروسکپی بین دندان و مواد ترمیمی ایجاد شود. در مقاله ۲۰۱۵ بِک، پوسیدگی مجدد دندان دومین عامل اصلی عدم موفقیت ترمیمهای کامپوزیتی گزارش شد.

۴- در معرض دید بودن ترمیم

کامپوزیت همرنگ دندان است و هنگام صحبت کردن یا خندیدن اگر دندان ترمیم شده با کامپوزیت در معرض دید قرار بگیرد هیچ کسی متوجه آن نمیشود چرا که هیچ تفاوتی با دندان طبیعی ندارد. بنابراین تردیدی نیست که پر کردن دندان با کامپوزیت بسیار مطلوب تر و مورد پسند تر است. به خصوص در نواحی که دندان ترمیم شده در معرض دید قرار دارد زیبایی آن اهمیت بسزایی پیدا میکند. آمالگام تفاوت رنگ قابل توجهی با رنگ بخش طبیعی دندان که آن را احاطه کرده است دارد بنابراین توجه ها را به خود جلب میکند.

۵- آلرژی به فلز

آلرژی به فلز موجود در آمالگام در موارد نادر گزارش شده است. در این افراد استفاده از مواد ترمیمی کامپوزیت تنها راه درمان است. در تحقیقات صورت گرفته کمتر از صد مورد واکنش آلرژی به آمالگام دندان مشاهده شده است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با ترمیم دندان آشنا شدید.همچنین از روشهای تشخیش ترمیم دندان و انواع مواد استفاده شده در ترمیم آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

تفاوت آمالگام با کامپوزیت برای ترمیم دندان در چیست؟

در حالت کلی میتوان گفت آمالگام دارای استحکام و دوام بیشتری است و معمولا برای دندان های عقب استفاده می شود، اما در مقابل کامپوزیت دندان دارای رنگی زیبا همرنگ دندان است که معمولا برای ترمیم دندان جلو استفاده می شود.

دلیل قهوه ای شدن یا تغییر رنگ رنگ شدن دندان پر شده چیست؟

کامپوزیت نسبت به دیگر مواد پرکننده بعد از مدتی تغییر رنگ می دهد که هر چقدر دندانپزشک در این زمینه حرفه ای تر باشد احتمال رنگ پذیری کامپوزیت کمتر خواهد بود. همچنین انجام مراقبت های دهان و دندان دز این قضیه بسیار تاثیرگذار است.

پیشنهاد ما به شما

عنبیه شناسی چشم

عنبیه شناسی چشم

ایریدولوژی ادعا می کند که می تواند بیماری ها را از طریق بررسی دقیق عنبیه …

دیدگاهتان را بنویسید