بوی بد دهان
بازدمی که اکثر افراد آنرا بوی بد دهان می شناسند در اصطلاح پزشکی، نفس Halitosis نامیده می شود .
فردی که در کنار شما ایستاده یا به طور مستقیم با شما صحبت می کند، می تواند دچار این مشکل باشد.
مناطق اصلی که بوی بد دهان را ایجاد میکنند(زبان و لثه)، معده، لوزه ها، بینی و مری است ؛ همچنین ،به عنوان نشانه ای از وضعیت سلامت ضعیف در نظر گرفته شده است.
هنگامی که شما مواد غذایی با بوی قوی ،مانند:سیر و پیاز مصرف می کنید، بو در دهان شما حفظ می شود و حتی بعد از مسواک زدن ازبین نمیرود ؛ بو ،تنها زمانی که مواد غذایی از بدن خارج شوند از بین میرود.
علل بوی بد دهان
بوی دهان دلایل متفاوتی دارد و علاوه بر بیماریهای لثه و دندان دیابت و نارسایی کلیه و عوامل دیگری باشد. در ادامه به مهم ترین عوامل بوی بد دهان اشاره می کنیم:
انواع بیماری ها
عفونت سینوسها، برونشیت مزمن، عفونت مجاری تنفسی فوقانی و سنگهای لوزه میتوانند عوامل ایجاد بوی نا خوشایند در دهان باشند.
بوی غیرعادی نفس میتواند نشانه برخی بیماریها از جمله بیماری کلیوی، دیابت و رفلکس معده (GERD) باشد.
رفلکس معده (بازگشت محتویات معده به مری) یکی از شایعترین علل بوی بد دهان است.

رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
گاهی بوی دهان به علت یک موضوع پیش پا افتاده مانند عدم رعایت بهداشت دهان پس از صرف غذاست.
استفاده از نخ دندان، مسواک و دهانشویه پس از غذا به برطرف کردن بو بسیار کمک میکند. باقیمانده غذا بین دندانها باعث رشد باکتری میشود و باکتریها عامل بوی دهان هستند.
مصرف دخانیات
علاوه بر غذا، ذرات توتون و تنباکو نیز باعث رشد باکتری و بوی دهان میشوند؛ بنابراین احتمال این معضل در افراد سیگاری به مراتب بیشتر است.
مصرف دخانیات همچنین می تواند موجب بیماری های لثه شود که یکی دیگر از دلایل اصلی بو دادن دهان دهان می باشد. کنار گذاشتن عادت به دخانیات خطر ابتلا به بیماری های لثه را کاهش می دهد و از بوی بد دهان جلوگیری می کند.
رژیم غذایی نامناسب
رژیم های لاغری، روزه گرفتن و رژیم های غذایی با کربوهیدرات کم یکی دیگر از عوامل بوی بد دهان می باشند.
این عوامل باعث شکسته شدن چربی در بدن می شود که در این حین ماده ی شیمیایی به نام کتون آزاد می شود که می تواند باعث بوی بد دهان شود.
داروها
برخی از داروها چون باعث خشکی دهان میشوند، غیرمستقیم در ایجاد بوی بد دهان دخیل هستند. برخی از داروها هم در بدن فعل و انفعالات شیمیایی دارند که تأثیر آن در تنفس فرد بهصورت بوی بد بروز میکند.
هالیتوفوبیا
عده ای همواره وسواس این را دارند که دهانشان بوی بدی می دهد در حالی که اینگونه نیست. به این شرایط روانی هالیتوفوبیا می گویند.
این افراد اغلب توهم بوی بد دهان دارند و از صحبت ها و نظرات دیگران برداشت اشتباه کرده و بوی بد دهان را به خود نسبت می دهند.
این افراد به مسواک زدن، جویدن آدامس و استفاده از خوشبو کننده های دهان عادت کرده اند. افرادی که مبتلا به هالیتوفوبیا هستند برای درمان باید دوره های رفتارشناختی(CPT) را بگذرانند تا بتوانند این توهم را از خود دور کنند ودست از عادات بیرویه خود بردارند.
روش های درمان بوی بد دهان
پونه سنبله ای
با توجه به اینکه یکی از علل بوی بد دهان تجمع باکتریها و اضافههای مواد غذایی است، خاصیت ضدعفونیکنندگی و دارا بودن مواد معطر به ویژه کاروون موجود در پونه سنبله ای سبب خوشبو شدن دهان میشود.
مصرف زیاد آب
خشکی دهان یک محیط مساعد برای رشد باکتری است؛ به همین منظور باید دائم آب بنوشید تا باکتریهای دهان حداقل بهطور موقت از دهان خارج شوند.
خشکی دهان در اثر کمبود بزاق دهان است که ممکن است در اثر مصرف قرصهای آنتی هیستامین، داروهای ضد افسردگی یا فشارخون بالا این خشکی بهوجود بیاید.
درمان بیماری های دهان و دندان
اگر مبتلا به نوعی از بیماریهای لثه باشید، باید به یک متخصص بیماریهای لثه (پریودنتیست) مراجعه کنید.
بیماریهای لثه ممکن است باعث جدا شدن لثه از دندانها یا تحلیل رفتن لثه شود. این بیماریها باعث میشوند لابهلای فضاهای خالی پر از باکتریهای تولیدکنندهی بوی بد دهان شود و بعضی اوقات این باکتریها فقط توسط فرد متخصص از بین خواهند رفت.
گاهی هم ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند یک دندان معیوب که عامل تجمع باکتریها و ایجاد بو شده را بکشید یا آن را ترمیم کنید.
مصرف کم ماست
تکثیر باکتری های مضر در دهان باعث تولید بوی بد دهان می شود، اما ماستی که میخوریم هم پر از باکتری است، با این تفاوت که این مادهی غذایی میتواند میکروبهای مضر درون دهان را از بین ببرد و باکتریهای مفید را جایگزین باکتریهای مضر میکند. در تحقیقی مشاهده شد، مصرف روزانهی ماست به مدت ۸ هفته، میزان هیدروژن سولفید و دیگر باکتریهای مضر دهان را تا ۸۰ درصد کاهش داد.
اقدامات پیشگیرانه
مسواک کردن دندانها قبل و بعد از خواب و پس از هر وعده غذایی، استفاده کردن نخ دندان و شستشوی دهان چند بار در روز بوی بد دهان را کاهش میدهد.
مسواک کردن دندانها به غیر از اینکه بوی بد دهان را از بین میبرد برای لثهها و دندانها و سلامت بدن مفید است.
افرادی که دندان مصنوعی دارند بیشتر باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند و بهتر است دندانها را در یک محلول ضدعفونیکننده بشویند.
.jpg)
استفاده از سرکه سیب
سرکه سیب یک درمان قابل اعتماد برای بسیاری از بیماری ها و اختلالات و نفس بد است و هیچ عذری برای این واقعیت نیست.
سرکه سیب را در یک لیوان آب بریزید، و حدود 10 ثانیه دهان را شستشو دهید.
دهان را پاکسازی کرده و بوی بد را از بین میبرد.
حتما بخوانید: ترمیم و مراقبت از دندان ها
روغن نارگیل
روغن نارگیل ،یک عنصر بسیار محبوب برای بهداشت دهان است ، دارای خواص ضد باکتری و ضد التهابی بالایی است به همین دلیل دهان را تمیز نگه می دارد.
با روغن نارگیل به مدت 5 تا 10 دقیقه دهان را شستشو دهید.
از آب گرم برای شستن دهان خود استفاده کنید.
شما می توانید این درمان را به طور منظم ،تا زمانی که بوی بد از بین برود استفاده کنید.
مراجعه به دندان پزشک
بهطور منظم برای معاینات دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.
بهتر است این مراجعات دوبار در سال انجام شود تا وضعیت سلامتی دهان و دندان یا در صورت داشتن دندان مصنوعی، وضعیت دندان مصنوعیتان مرتب بررسی شود.
3 دیدگاه
[…] بوی بد دهان […]
[…] بیشتر>> علت و رفع بوی بد دهان […]
[…] بیشتر>> علت و رفع بوی بد دهان […]