جراحی لثه

جراحی لثه چیست؟ + معرفی انواع مختلف جراحی لثه + جراحی لثه برای چه کسانی تجویز می شود و روند درمانی آن چگونه است؟

بیماری‌های لثه اگر زود تشخیص داده شود، به آسانی قابل درمان و پیشگیری است ولی اگر به حال خود رها شود، می‌تواند منجر به مشکلات جدی برای سلامت بدن شود. بیماری‌های لثه اگر درمان نشود، علاوه ‌بر درد، التهاب، خونریزی لثه و بوی بد دهان، می‌تواند باعث آسیب غیر قابل بازگشت به استخوان و از دست رفتن دندان شود. دندانپزشکان علاوه بر روش معمول تمیز کردن و جرم‌گیری دندان، از روش‌های دیگری نیز در درمان بیماری‌های لثه بهره می‌گیرند. در مراحل اولیه، درمان بیماری لثه اغلب به روش‌های غیرجراحی انجام می‌گیرد، ولی در مراحل پیشرفته، اغلب روش‌های مختلف جراحی لثه مورد نیاز خواهد بود. ما در این مقاله به بررسی انواع مختلفی از جراحی های لثه می پردازیم.


فهرست مطالب


جراحی لثه چیست؟

جراحی لثه فرآیندی است که در دندانپزشک (پریودنتیست) به درمان بیماری های مربوط به لثه می پردازد. همان‌طور که میدانید لثه بافتی است که اطراف دندان ها را فرا گرفته و موجب نگه داشته دندان در استخوان فک می شود. بیماری های مربوط به لثه زمانی ایجاد می شوند که به دلیل ازدیاد و تجمع باکتری ها در دهان، پلاک‌های فراوانی در لثه ایجاد شود. در این حالت عفونت موجود در لثه ها به قدری زیاد می شود که بدن قادر به مقابله با آنها نیست. این شرایط موجب تحلیل رفتن لثه و خونریزی آنها نیز می گردد. بیشتر بخوانید: تفاوت پین و پست دندان

جراحی لثه چیست؟

درمان اولیه بیماری های مربوط به لثه توسط برخی از داروها صورت می گیرد. اما هنگامی که دارو درمانی نتیجه بخش نباشد، جراحی لثه می تواند نتیجه بهتری به دنبال داشته باشد. جراحی های مربوط به لثه انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها برای درمان نوع خاصی از التهاب و بیماری های لثه مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر بدانید: کار لابراتوار چیست؟

بخوانید
ایمپلنت دندان چیست؟ + بررسی مراحل مراقبت و انجام ایمپلنت دندان

معرفی انواع جراحی لثه

نوع روش جراحی که دندانپزشک جراح در نظر میگیرد مستقیما بستگی به نوع و شدت بیماری و سلامت عمومی بیمار دارد. قبل از هر نوع از روش های عمل جراحی لثه، جراح دندانپزشک، لثه ها و اطراف آن ها را با دقت و به صورت تخصصی تمیز میکند. او تمام پلاک ها، تارتار و باکتری های دندانی را از بین میبرد. زیرا اگر چنین کاری انجام ندهد قطعا حین عمل عفونت و التهاب بافت لثه، زیر تیغ جراحی بیشتر میشود.

برای اطلاع از مدرک دندانسازی تجربی این مقاله را مطالعه کنید.

از انواع جراحی لثه می توان به مواردی که در ادامه به صورت گامل توضیح داده شده است اشاره کرد:

1. جراحی فلپ لثه (Flap surgery)

جراحی فلپ لثه یا جراحی کوچک کردن پاکت اطراف لثه، زمانی انجام می‌شود، که بین دندان و لثه فرورفتگی ایجاد شده باشد و همین فرورفتگی باعث ایجاد پاکت و گسترش عفونت و التهاب و آبسه در سطح لثه شود.پس این جراحی، برای آن‌دسته از بیمارانی مناسب است که دارای آبسه یا پریودنتال عمقی هستند و همچنین باکتری و تارتار به این آبسه ها نفوذ کره است. همچنین بهترین درمان برای این اشخاص است تا هم آبسه درمان شود و هم بستر باکتری ها بر هم ریخته و آن ها نابود شوند. در زیر یک عکس جراحی لثه و تغییرات بعد از آن را می‌بینید.

 جراحی فلپ لثه

این عمل جراحی لثه، شامل بلند کردن بافت لثه از دندان ها برای از بین بردن تجمع تارتار است. بعد از اینکه جراح ناحیه را تمیز کرده و تارتار را خارج کرد، لثه ها را به جای خود برمیگرداند تا دوباره روی دندان ها قرار بگیرند. در بعضی مواقع ممکن است استخوان فک نیز در طی این روش نیاز به تغییر شکل داشته باشد. از عکس دندان کامل انسان چه می دانید؟

بخوانید
آزمون رزیدنتی دندانپزشکی

2. عمل پیوند استخوان

همانطور که میدانید ریشه دندان ها درون استخوان فک جوش خورده است و در واقع اطراف این ریشه بافت استخوان فک است. گاهی اوقات پیش می آید که استخوان اطراف ریشه دندان آسیب ببیند. این آسیب میتواند نیازمند پیوند استخوان باشد.ما در این عمل جراحی لثه، بافت استخوانی جدید، سالم و مستحکمی را به جای بافت استخوانی آسیب دیده قرار میدهیم. بافت جایگزن میتواند از خود شخص باشد و یا اینکه از یک شخص دیگر گرفته شده باشد. به طور کلی هدف از پیوند استخوان در جراحی لثه، کمک به حفظ و نگهداری دندان در مکان و موقعیت خودش است. بیشتر بخوانید: شماره گذاری دندان های شیری

3. جراحی لثه، برای بازسازی بافت لثه

بافت استخوان و بافت لثه هر کدام موقعیت آناتومیکی یکدیگر را دارند. اما ممکن است که بافت لثه در فضایی که باید استخوان وجود داشته باشد یا رشد کند قرار بگیرد و مانع از رشد و قرار گیری استخوان شود. ما برای رفع این مشکل نیز جراحی لثه را انجام می‌دهیم.در طی این عمل جراحی، جراح دندانپزشک یک قطعه کوچک مش مانندی را، بین استخوان و لثه فرد قرار می‌دهد. این ماده مانع از رشد لثه در فضایی که باید استخوان وجود داشته باشد می‌شود. بعد از این عمل، استخوان و بافت پیوندی مجدداً در محل خودشان رشد می کنند.

4. جراحی لثه برای افزایش تاج دندان

در این نوع از جراحی لثه، دندانپزشک لبخند لثه ای را برطرف و به اصلاح طرح لبخند کمک می‌کند. به این صورت که آن بخش از دندان را که به دلیل رشد زیاد بافت لثه، پوشانده شده است را برطرف می‌کند. از نایت گارد قیمت چه می دانید؟

 افزایش تاج دندان

در این جراحی، با کوتاهتر شدن لثه، تاج دندانها بلندتر می‌شود و شما لبخندی زیباتر خواهید داشت.

بخوانید
تاثیر بیماری دیابت بر بهداشت و سلامت دهان چیست؟ + بررسی مشکلات بهداشت دهان و دندان ناشی از دیابت

هدف از روش افزایش طول تاج چیست و نحوه انجام آن چگونه است؟

همانطور که اشاره شد، این نوع از عمل لثه کاربرد زیبایی و درمانی دارد. دندان های پوسیده و یا شکسته مانع از چسبیدن محکم روکش های دندانی می شوند. بنابراین برای پدیدار شدن بخش بیشتری از دندان و همچنین از بین بردن عفونت های دندانی، نیاز است که جراحی افزایش طول تاج دندان انجام شود. پریودنتیست جراحی طول تاج را در طی یک عمل سرپایی انجام می دهد. مدت زمان انجام این روش بسته به تعداد دندان‌هایی که به این روش نیاز دارند و اینکه هم بافت نرم و هم استخوان باید برداشته شوند، متفاوت است. پس از بی حس کردن موضعی دندان، پریودنتیست لثه ها را برش می دهد تا آنها را از دندان ها جدا کند و ریشه ها و استخوان ها را در معرض دید قرار دهد.

Figure 2 افزایش طول تاج دندان

در برخی موارد فقط بافت لثه باید برداشته شود. سپس جراح ناحیه جراحی را قبل از بخیه زدن با محلول ضدعفونی شستشو می دهد. و بعد لثه ها را دوباره به هم بخیه می زنند، گاهی اوقات یک بانداژ را برای محافظت بیشتر روی آن ناحیه قرار می دهند. زمان بهبودی این نوع از عمل لثه تقریباً سه ماه است. با این حال پس از بهبودی، لثه ها می توانند عملکرد طبیعی خود را از سر بگیرند. با ایمپلنت لیزری در تهران آشنا شوید.

5. جراحی پیوند لثه

جراحی پیوند لثه چیست و چرا انجام میشود؟ در حالت نرمال باید خط بین لثه و دندان ها نه خیلی پایین و نه خیلی بالا باشد. اما در برخی افراد، این خط در حالت غیرمعمول و غیر طبیعی خود قرار دارد. برای اینکه خط لثه را به شکل طبیعی خود برگردانیم نیازمند انجام عمل لثه هستیم.در حالتی که خط لثه بیش از حد پایین باشد ما بافت لثه را کاهش میدهیم و در واقع نام عمل ما لیفت لثه خواهد بود. اما زمانی که خط لثه بالا باشد ما برای پایین آوردن آن مجبوریم از پیوند لثه استفاده کنیم زیرا خود بافت لثه کم است و به تنهایی نمیتواند پایین بیاید.

کاهش بافت لثه

در طی عمل پیوند لثه، جراح به طور معمول بافتی را از یک قسمت بدن جدا می كند و مجدداً آن را به ناحیه ای كه لثه پایین است متصل یا پیوند میزند. این بافت اغلب از کام یا سقف دهان برداشته میشود که از لحاظ جنس و نوع عملکرد مشابه بافت لثه است.پیوند بافت نه تنها خطر آسیب بیشتر به خود لثه را کاهش می دهد بلکه به نوعی پوششی بسیار خوب و مطمئن برای پوشاندن ریشه های دندان ها و محافظت از آن ها نیز محسوب میشود. بیشتر بخوانید: آمپول بی حسی دندان

بخوانید
بررسی جامع وضعیت مسکن در سال 1402

6. پیوند بافت نرم

در عمل پیوند لثه، تکه ای از بافت نرم از جای دیگری از دهان برداشته می شود و به لثه پیوند میخ ورد تا بافتهای از دست رفته لثه را جبران کند و لثه پسروی کرده را بازسازی نماید. این عمل لثه برای زیبایی و یا درمان بیماری لثه صورت می گیرد تا نواحی اطراف ریشه دندان که نمایان شده است را بپوشاند و زیبایی و سلامت دندانها را بهبود ببخشد.

چه زمانی به پیوند بافت نرم نیاز است؟

این نوع از جراحی لثه زمانی توصیه می گردد که ریشه های دندان در معرض دید قرار گیرند. قرار گرفتن ریشه دندان در معرض دید، موجب می شود که دندان ها مستعد انواع آلودگی و عفونت ها و همچنین ساییدگی گردند.

Figure 3 پیوند بافت نرم

علاوه بر نکات بهداشتی و درمانی، لبخند و زیبایی فرد نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. بنابراین در زمانی که تحلیل لثه ها شدت نیافته است بهترین زمان برای انجام پیوند بافت نرم است. از انواع بی حسی های دندانپزشکی اطلاع داشته باشید.

مراقبت های بعد پیوند بافت چگونه است؟

این نوع از جراحی لثه معمولا مدت زمانی زیادی طول نمی کشد و بسته به تعداد دندان ها و شرایط بیمار معمولا کمتر از دو ساعت زمان لازم است. مراقبت های بعد از جراحی لثه در مدت زمان بهبودی بسیار تاثیر گذار است. دوره نقاهت پیوند بافت نرم معمولا دو تا سه هفته طول می کشد که نیاز است در این مدت فرد از رژیم غذایی مناسبی استفاده کند. استفاده از غذاهای نرم و آبکی باعث کاهش فشار به لثه ها و بخیه ها می شود. برای کاهش درد و خونریزی نباید از مسواک و نخ دندان استفاده کرد.

بخوانید
معرفی 10 مورد از بهترین متخصصین ایمپلنت در تهران به انتخاب مجله آموزشی تجهیزات دندانپزشکی

اما برای جلوگیری از ایجاد عفونت و آلودگی نیاز است که محلول های ضدعفونی کننده دهان و شوینده های ضد میکروبی استفاده شود. همچنین از انجام فعالیت ها و ورزش های سنگین که موجب فشار آمدن به دهان و ناحیه فک می شود باید جلوگیری شود. دویدن، طناب زدن، بلند کردن اجسام سنگین و … موجب فشار به ناحیه سر و فک شده و ممکن است باعث خونریزی لثه ها شود

7. جراحی لثه با لیزر

در جراحی لثه با لیزر، متخصصین ما از لیزر دندانپزشکی برای حذف بافت ملتهب لثه اطراف ریشه دندان استفاده می‌کنند. پس از حذف بافت عفونت کرده لثه و نمایان شدن ریشه دندان، جرمگیری ریشه انجام می‌شود که شامل تراشیدن جرم و پلاک دندانی ایجاد شده زیر خط لثه و روی سطح ریشه می‌باشد. سپس دندانپزشکان ما سطح ریشه را صاف کرده تا هیچ نقطه‌ای که امکان جذب باکتری و عفونت بیشتر را فراهم می‌کند باقی نماند. ناحیه بین لثه و ریشه دندان طی فرآیند ترمیم، دوباره بازسازی می‌شود.

 جراحی لثه با لیزر

فواید استفاده از لیزر برای برش بافت معیوب لثه عبارتند از:

  • نیاز به بی هوشی عمومی ندارد، در حالیکه برخی از جراحی‌های دندانپزشکی نیاز به بیهوشی عمومی دارند.
  • دقت لیزر در هدف‌گیری بافت آسیب دیده بالاست.
  • از آنجایی که جراحی لثه با لیزر نسبت به روش معمول جراحی، یک روش کم‌تهاجمی است، خونریزی، درد و التهاب کمتر ایجاد می‌کند
  • دوره بهبودی و ترمیم لثه کوتاهتر است.
بخوانید
پالپکتومی دندان کودکان چیست؟ + پالپوتومی چه تفاوتی با پالپکتومی دارد؟

هدف از عمل جراحی لثه چیست؟

همانطور که گفته شد عمل جراحی لثه برای درمان برخی بیماری های مرتبط با لثه انجام میشود. هدف از انجام جراحی لثه ، درمان بیماری های جدی مربوط به  بافت لثه و رفع تمام خسارات و پیش آمدهاییست که در  زیر به آن پرداخته ایم:

  • ترمیم استخوان فک و بافت های آسیب دیده مرتبط با لثه
  • جلوگیری از افتادن دندان
  • کاهش شکاف لثه بین دندانها
  • تغییر شکل استخوان فک برای کاهش خطر رشد باکتری ها در شکاف استخوان
  • از بین بردن باکتری ها و عفونت
  • درمان بیماریهایی مثل، گینوییت و پریودنتیت که نیازمند عمل جراحی لثه هستند.

چه کسانی نیازمند عمل جراحی لثه هستند؟

جراحی لثه بر روی مبتلایان به پریودنتیت یا شدیدترین حالت بیماری لثه انجام می شود و معمولا در بزرگسالان شایع است. این عمل به خصوص در افرادی که بین ۳۰ تا ۴۰ سال سن دارند بیشتر انجام داده میشود. کسانی که بیماری لثه دارند معمولا شرایط مناسبی نخواهند داشت و در خطر آسیب های جدی قرار دارند. بیماری لثه در ابتدا بدون درد و علائم است برای همین فرد مبتلا، ممکن است در ابتدا متوجه آن نشود. تا زمانی که آسیب جدی به بافت لثه و سلامتی آن وارد شده باشد. با پیشرفت و جدی تر شدن بیماری، علائم نیز کم کم شروع میشوند.

شایعترین علائم بیماری لثه عبارتند از:

  • حساسیت
  • خون ریزی
  • قرمزی
  • ورم
  • حساسیت به گرما و سرما
  • بوی بد دهان
  • درد هنگام جویدن
  • بالا رفتن لثه ها یا عقب نشینی آن ها
  • مشکل و دشواری حین جویدن غذا
  • برخی از افراد باید لثه خود را جراحی کنند

افرادی که مایل به انجام پروسه های رایج دندانپزشکی دندان هستند و همزمان بیماری لثه دارند باید پیش از انجام آن پروسه ها به یک متخصص لثه یا پریودنتیست مراجعه کنند زیرا بدون یک لثه سالم انجام این پروسه ها به مشکل بر خواهد خورد. برخی از مهمترین درمان های دندانپزشکی که نیازمند درمان بیماری لثه هستند عبارتند از:

  • ارتودنسی دندان
  • ایمپلنت دندان
  • نصب انواع ونیر دندان مانند لمینت دندان، ونیر کامپوزیت و ….
بخوانید
قیمت پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان چقدر است؟

مراقبت های بعد از جراحی لثه چیست؟

طبیعی است که چند روز اول پس از جراحی لثه، ناحیه جراحی حساس باشد، دندانپزشکان ما ممکن است قرص مسکن برای شما تجویز کنند. فرقی نمی‌کند از چه روشی برای تسکین درد استفاده می‌کنید، فقط حتما بلافاصله بعد از جراحی آنرا استفاده نمایید. می‌توانید از یک بسته یخ برای کاهش التهاب استفاده نمایید. بعد از بند آمدن خونریزی، می‌توانید غذاهای نرم بخورید. تا یک یا دو روز اول به خوردن مایعات و غذاهای نرم مانند سوپ، ماست، اسموتی و پوره سیب‌زمینی ادامه دهید. اگر پزشکان برای شما آنتی‌بیوتیک تجویز کرده‌اند، تا پایان دوره مصرف، آنها را سر ساعت مصرف نمایید.

خطرات احتمالی و عوارض جراحی لثه چیست و چطور باید با آن ها مقابله کرد؟

بعد از عمل جراحی لثه بیمار ممکن است تا چند روز درد خفیف و کمی احساس ناراحتی تجربه کند. خوشبختانه برای برطرف کردن این مشکل میتوان از داروهای غیراستروئیدی، ضدالتهابی و ضد درد مثل ایبوپروفن استفاده کرد تا درد و ناراحتی را تسکین داد.برای گذراندن بهتر دوره نقاهت بعد از جراحی لثه استفاده از آنتی بیوتیک ها و همچنین دهانشویه های حاوی مواد آنتی باکتریال یا ضدباکتریایی میتواند فوق العاده مفید و موثر باشد.

عوارض جراحی لثه

استفاده از این گزینه ها میتواند روند درمان را تسریع ببخشد و بروز آلودگی و عفونت زخم را تا حد چشمگیری کاهش بدهد.بعد از عمل این امکان وجود دارد که برخی از افراد دچار خونریزی شوند. برای اینکه از بروز خونریزی بعد از عمل مواجه نشوید، بهتر است از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید و تا التیام کامل لثه ها کارهای سنگین را کنار بگذارید.

چگونه باید از بروز بیماری لثه پیشگیری کرد؟

رسیدگی به بهداشت دهان و دندان میتواند مهمترین و بهترین روش برای یپشگری از بیماری لثه باشد. برای همین منظور مراجعه پیشگیرانه به دندانپزشک میتواند شما را از وجود این بیماری مصون نگه دارد. با این وجود در برخی افراد حتی اگر به بهداشت دهان و دندان رسیدگی کنند، تحت تاثیر برخی فاکتورها میتوانند به بیماری لثه مبتلا شوند. ژنتیک، برخی داروهای خاص، بیماری های مزمنی مثل دیابت، بارداری و … مواردی هستند که خطر ابتلاء شخص به بیماری لثه را حتی با وجود شستشوی منظم دندان ها و مراقبت از آن ها افزایش میدهند.

بخوانید
لمینت دندان چیست و چگونه انجام می‌شود؟ + قبل و بعد از لمینت به چه نکاتی باید دقت کرد

هزینه جراحی لثه چقدر است؟

عواملی مانند نوع تکنیک جراحی مورد نیاز، محل دندانپزشک شما، نوع بیمه دندانی شما و تکنولوژی مورد استفاده حین درمان، هزینه جراحی زیبایی لثه شما را تعیین می‌کند. عامل تعیین کننده و مهم دیگر در تعیین هزینه جراحی زیبایی لثه، شدت بیماری است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با جراحی لثه آشنا شدید. همچنین از انواع جراحی لثه و روشهای مراقبتی آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

گینوییت چیست؟

گینوییت نوع خفیفی از بیماری لثه است که می تواند باعث قرمزی لثه، تورم و خونریزی آن شود. بیشتر اوقات، لثه به دلیل بهداشت ضعیف دهان و دندان، پلاک و تارتار دندان، دچار چنین بیمیاری می‌شود. درمان حرفه ای توسط دندانپزشکان و انجام جراحی لثه می‌تواند از بروز چنین بیماری پیشگیری کند یا حتی آن را درمان کند.

پریودنتیت چیست؟

پریودنتیت نیز نوعی شدیدتر از بیماری لثه است که در آن وضعیت لثه بدتر شده و حتی بیماری پیشرفت میکند. در ادامه پیشرفت پریودنتیت، باف آن شروع به التهاب میکند و ممکن است به استخوان و بافت های اطراف لثه هم سرایت کند. در طی این فرایند التهابی، لثه ها از دندان جدا می شوند.
این وضعیت باعث می شود فضاهایی ایجاد شود که به نوبه خود باکتری را به دام می اندازند و منجر به شکل گیری عفونت می شوند. در نهایت دندان ممکن است لق شده و بی افتد و حتی استخوان به شدت آسیب ببیند.

پیشنهاد ما به شما

دندانپزشکی کودکان

همه چیز درباره دندانپزشکی کودکان + معرفی بهترین دندانپزشکان اطفال سنندج

ما در دندانپزشکی برای اینکه درمان ها به صورت تخصصی صورت بگیرد چندین شاخه تخصصی …

دیدگاهتان را بنویسید