ارتودنسی دندانتجهیزات دندانپزشکی

آیا ارتودنسی ضرر دارد؟ + بررسی و معرفی مضرات و عوارض ارتودنسی دندان

عوارض ارتودنسی دندان
792Views

ارتودنسی دندان به هیچ وجه یک روش درمانی خطرناک نیست. اگر قرار بود مرتب کردن دندان ها عارضه داشته باشد به هیچ عنوان دندانپزشکان این درمان را برای هیچ کسی انجام نمی دادند. بنابراین اگر در جایی صحبت از عوارض ارتودنسی دندان شد و یا در سایتی درباره آن چیزی نوشته شده، بدانید که صحت ندارد. ما چیزی به نام عوارض ارتودنسی نداریم بلکه مانند هر پروسه دندانپزشکی دیگر مزایا و معایب داریم. ارتودنسی دندان مزایای بسیار زیادی دارد و ممکن است در برخی موارد و برای برخی مراجعان معایب یا جوانب منفی بسیار جزئی داشته باشد که در این صفحه به بررسی آن ها پرداخته شده است.


فهرست مطالب


عوارض ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان به خودی خود عوارضی به دنبال ندارد و در واقع عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین عدم توجه به توصیه های متخصص ارتودنسی است که می تواند منجر به بروز مضرات ارتودنسی و یا معایب ارتودنسی شود. این درمان در برخی مواقع می تواند مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند که در زیر به بررسی آن ها می پردازیم:

بخوانید
اسم گذاری و شماره گذاری دندان ها به چه صورت است؟

بیماری های لثه

همانطور که در مورد قبلی اشاره کردیم، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان سبب پوسیدگی دندان می شود. عدم درمان پوسیدگی دندان به مرور زمان می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تری از جمله بیماری پریودنتال و لثه شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دستگاه ارتودنسی فانکشنال را بخوانید.

تحلیل ریشه دندان

در موارد بسیار نادری احتمال تحلیل ریشه دندان در حین درمان برای برخی از افراد وجود دارد. تحلیل ریشه دندان علل مشخصی نداشته و نمی توان قبل از درمان آن را پیشبینی نمود، اما اگر می خواهید آگاهی بیشتری در این باره پیدا کنید، حتما با ارتودنتیست خود صحبت نمایید. عارضه ای که تحلیل ریشه دندان می تواند به دنبال داشته باشد، کاهش طول عمر دندان است.

پوسیدگی دندان

زمانی که ارتودنسی ثابت برای درمان انتخاب می شود، براکت های ارتودنسی بر روی دندان ها قرار داده شده و تا پایان درمان روی دندان ها باقی می مانند. به همین دلیل در زمان غذا خوردن، باقی مانده های غذایی به راحتی می توانند بین براکت ها تجمع یابند.

عوارض ارتودنسی دندان

این اتفاق منجر به تجمع باکتری های بیشتری در دهان شده که با تولید اسید، دندان ها را در معرض پوسیدگی قرار می دهند.

برای آگاهی بیشتر بخوانید: کار لابراتوار چیست

رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از نصب براکت های ثابت، باید دو برابر انجام شود و بیش از قبل مورد توجه قرار بگیرد. در غیر این صورت پوسیدگی دندان در حین ارتودنسی و نیز بعد از آن ایجاد می شوند. اگر به خوبی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید، به راحتی می توانید مانع از بروز پوسیدگی های دندانی شوید.

بخوانید
معرفی انواع مختلف ارتودنسی

به وجود آمدن زخم و آفت در دهان

در ارتودنسی ثابت، متخصص به کمک چسب مخصوصی براکت های ارتودنسی را روی دندان ها قرار داده و آن را به وسیله سیم ارتودنسی به هم متصل می کند و در زمان های مشخص، فشار مورد نظر خود را به دندان ها اعمال می کند. اگر نصب براکت ها به درستی انجام نشود و یا اگر بیمار مراقبت های بیان شده را به درستی رعایت نکند، احتمال بروز زخم و خراش هایی در دهان وجود دارد. در روز های ابتدایی که براکت ها روی دندان ها قرار می گیرند، بیمار به وجود آن ها در دهان خود عادت نداشته و احتمال بروز زخم هایی در دهان وجود دارد که این زخم ها بعد از چند روز از بین می روند. به طور کلی ایجاد هر گونه زخم و آفت در دهان به کمک راهکار هایی برطرف می شوند.

تاثیر روی مینای دندان

ممکن است که براکت های ارتودنسی باعث تحت تاثیر قرار گرفتن مینای دندان شده و حتی لکه هایی را بر روی دندان ها ایجاد کنند. به جهت ایجاد مانع از این اتفاق دهانشویه ارتودنسی می تواند کمک موثری باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رنگ های ارتودنسی دخترانه را بخوانید.

بخوانید
آیا بی حسی موضعی در دندانپزشکی امکانپذیر است؟ (عوارض آن چیست؟)

واکنش های آلرژیک

برخی از دستگاه ها و ابزار ها مانند براکت ها و یا کش ارتودنسی می توانند برای برخی از افراد آلرژی زا باشند. بهتر است برای جلوگیری از بروز واکنش های آلرژیک در معاینه اولیه، ارتودنتیست خود را در جریان موارد آلرژی خود قرار دهید.

عدم نتیجه مناسب با وجود عارضه انکیلوز

عارضه انکیلوز نوعی عارضه بسیار جدی می باشد، اما در موارد نادر اتفاق می افتد. اگر دندانی به استخوان جوش خورده باشد، بریس های ارتودنسی نمی توانند این دندان را جا به جا کنند. ظاهر دندان انکیلوز شده مشخص بوده و کوتاه تر از سایر دندان ها است. می توان گفت درمان ارتودنسی دندان با وجود دندان انکیلوز شده به درستی نتیجه نمی دهد. در صورتی که انکیلوز به دندان آسیب وارد نماید و ایمپلنت دندان انجام شود، برای تشخیص دندان انکیلوز شده، تنها از عکس های رادیولوژی و معاینات بالینی کمک گرفته می شود.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: علت طولانی شدن بی حسی دندان

خطر برگشت درمان ارتودنسی

شاید برخی از افراد به دلیل ترس از بازگشت درمان نسبت به انجام آن نگرانی هایی داشته باشند. البته این تنها یک نگرانی است و می توان گفت با وجود تمایل دندان ها به حرکت و بازگشت به جایگاه قبلی اگر بیمار توصیه های متخصص خود را به درستی رعایت کند و استفاده از ریتینر را فراموش نکند، دندان ها هیچ تغییر موقعیتی نخواهند داشت.

بخوانید
قلم کامپوزیت چه کاربردهایی در دندانپزشکی دارد؟

عوارض ارتودنسی در سنین بالا چیست؟

تا هر زمانی که بافت لثه و استخوان سلامت در دهان وجود داشته باشد، امکان بهره مند شدن از این درمان وجود دارد. اما با تمام این حرف ها ارتودنسی بزرگسالان می تواند عوارض و معایبی داشته باشد که در زیر به عوارض ارتودنسی در سن بالا اشاره شده است:

  • در بیشتر موارد بزرگسالان باید در مدت زمان بیشتری از ریتینر یا نگهدارنده استفاده کنند.
  • احتمال آسیب به مینای دندان و ریشه ی دندان در بزرگسالان بیشتر می باشد.
  • بروز عارضه تحلیل لثه و کوتاه شدن ریشه دندان در بزرگسالان احتمال وقوع بیشتری دارد.

عوارض کشیدن دندان در درمان ارتودنسی چیست؟

یکی از موارد مهمی که در درمان ارتودنسی دندان مطرح می شود، کشیدن دندان است. البته کشیدن دندان حین ارتودنسی همواره یکی از مراحل اصلی درمان نبوده با بررسی ها و متخصص با معاینات درست، نیاز به کشیدن دندان را مطرح می کند و اگر تشخیص دهد که شما باید یک و یا تعداد بیشتری از دندان ها خود را بکشید، آن را بپذیرید، زیرا در غیر این صورت احتمال بروز تاثیراتی منفی در روند درمان و نتیجه نهایی درمان وجود خواهد داشت.

عوارض ارتودنسی دندان

همچنین نکته مهم دیگری که در این مبحث مورد توجه قرار می گیرد، انتخاب متخصص خوب می باشد. کشیدن دندان نادرست می تواند عارضه ای جدی در درمان ارتودنسی دندان به شمار بیاید.

بخوانید
چگونه طول کانال عصب را پیدا کنیم؟ - مزایای استفاده از Apex locator

درمان ارتودنسی دندان چگونه است؟

به طور کلی بازگشت درمان ارتودنسی دندان اتفاق نمی افتد، اما در موارد خاصی احتمال آن وجود دارد. بعد از اتمام درمان، دندان ها تمایل به حرکت و بازگشت به موقعیت قبلی خود را دارند. به همین دلیل بعد از اتمام این دوران، دوره مهم دوم درمان یعنی استفاده از ریتینر و یا نگهدارنده ارتودنسی دندان شروع می شود. اگر دستورالعمل های متخصص ارتودنسی به درستی انجام شود و استفاده از ریتینر به صورت منظم باشد، بازگشت درمان ارتودنسی به هیچ عنوان معنی ندارد. در نتیجه بیمار با چنین عارضه ای روبرو نخواهد شد.

راهکار های بهبود عوارض ارتودنسی دندان چیست؟

در صورتی که با برخی از عوارض ارتودنسی این درمان روبرو شدید، از راهکارهای زیر کمک بگیرید:

بیشتر بخوانید: تفاوت پین و پست دندان

زخم شدن دهان

این عارضه همانطور که گفته شد، در روزهای ابتدایی درمان و روزهای ابتدایی هر ویزیت طبیعی می باشد. در این شرایط به خوبی مسواک زده، از دهانشویه و آب نمک استفاده نمایید. همچنین می توانید از ارتودنتیست خود، موم ارتودنسی تهیه کرده و روی براکتی که سبب زخم شدن دهان شما گشته است، بگذارید. بعد از چند روز این زخم به مرور از بین می رود.

بخوانید
ارتودنسی دندان چیست؟

آلرژی

در این صورت با مشورت متخصص خود داروی مربوط به رفع آلرژی مصرف کنید.

پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه

اگر با چنین عوارضی روبرو شدید، باید به کلینیک ارتودنسی مراجعه نمایید. در برخی از مواقع ایشان مجبور به متوقف کردن روند درمان و شروع به رفع عارضه ایجاد شده می باشند.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: گذاشتن پین در دندان عصب کشی

درد فک و دندان ها

برای کاهش این درد از کمپرس یخ و داروهای مسکن استفاده داشته باشید، اما اگر این درد بیش از 2 یا 3 روز طول کشید، حتما متخصص ارتودنسی خود را در جریان بگذارید.

برگشت درمان ارتودنسی

اگر بعد از درمان با این عارضه روبرو شدید، یعنی نکات مراقبتی را به درستی انجام نداده و از ریتینر خود در زمان های بیان شده استفاده نداشتید. در این صورت باید مجددا زمانی را به درمان خود اختصاص دهید.

راهکارهای کاهش احتمال بروز عوارض ارتودنسی دندان چگونه است؟

اقداماتی وجود دارند که با توجه به آن ها می توانید سبب کاهش بروز عوارض محدود ارتودنسی دندان شوید که این اقدامات را در زیر برای شما شرح می دهیم:

  1. از ابتدایی ترین و مهمترین مواردی که برای کاهش احتمال بروز عوارض این درمان می توانید در نظر داشته باشید، این است که درمان خود را به دست یک متخصص ارتودنسی باتجربه بسپارید. در غیر این صورت ممکن است تا با کاهش برخی از ملاحظات با بعضی عوارض ارتودنسی دندان روبرو شوید.
  2. یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه داشته باشید، بهداشت صحیح دهان و دندان می باشد. به طور مرتب مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده نمایید. به کمک مسواک مخصوص ارتودنسی و یا خلال دندان، بین براکت های خود را تمیز کنید و باقی مانده مواد غذایی را از بین آن ها خارج نمایید. بهتر است بعد از هر وعده ی غذایی این کار را انجام دهید، اما اگر قادر به مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی نمی باشید، حداقل دهان خود را با آب بشویید.
  3. برای کاهش احتمال پوسیدگی دندان ها، مصرف مواد غذایی قندی و شیرین را کاهش دهید.
  4. از مصرف غذا های چسبناک و سفت مانند آدامس، ته دیگ و غیره اجتناب نمایید، زیرا احتمال دارد تا به براکت ها آسیب وارد کنند.
  5. جلسات ارتودنسی خود را به صورت منظم پیگیری کنید و تمام دستورالعمل های ارتودنتیست خود را به درستی انجام دهید تا از مختل شدن روند درمان خود جلوگیری نمایید.
  6. اگر به مورد خاصی آلرژی دارید، حتما قبل از درمان آن را با ارتودنتیست خود در میان بگذارید.
بخوانید
دهانشویه از چه موادی تشکیل شده است و طریقه مصرف آن باید چگونه باشد؟

عوارض ارتودنسی نکردن چیست؟

همانطور که خواندید ارتودنسی عوارض ندراد و تنها چند نکنه منفی و جزئی در خصوص آن وجود دارد. اما مشکل اصلی زمانیست که با وجود نامرتب بودن دندان ها درمان ارتودنسی انجام ندهیم. در واقع این انجام ندادن ارتودنسی است که خطرآفرین است نه مرتب بودن دندان ها. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اصول مراقبتی در دوران ارتودنسی را بخوانید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با عوارض ارتودنسی دندان آشنا شدید. همچنین از راههای درمان و کاهش درد آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا می توان لق شدن دندان در ارتودنسی را از عوارض این درمان به شمار آورد؟

در روز های ابتدایی بعد از نصب براکت ها وجود مقداری درد و ناراحتی و همچنین احساس لق بودن دندان ها طبیعی بوده و نیاز به نگرانی نمی باشد. ارتودنسی دندان به نوبه خود سبب لق شدن دندان ها نمی گردد. این احساس به علت اعمال فشار روی دندان ها برای شما ایجاد می شود که در اتمام درمان ارتودنسی و با برداشتن براکت ها این احساس رفع می گردد. البته با این حال مواردی مانند شلوغی بیش از اندازه دندان ها، بیماری های لثه، درد مداوم دندان و غیره می توانند باعث لق شدن دندان در حین درمان ارتودنسی شوند.

بخوانید
کاربردهای زینک اکساید اوژنول در دندانپزشکی
ارتودنسی بدون کشیدن دندان چه عوارضی دارد؟

گاهی اوقات که فک کوچک بوده و یا دندان ها به شدت کج می باشند، احتمالا کشیدن دندان نیاز است. اگر دندان کشیده نشود، ممکن است تا بعد ها با عارضه برگشت ارتودنسی روبرو شوید.

دیدگاهتان را بنویسید