عادت مکیدن انگشت

مکیدن انگشت در کودکان و پیامدهای آن

عادت مکیدن انگشت

  یکی از عادت های ارضا کننده کودکی مکیدن انگشت است که یکی از ابتدایی ترین کارهای است که کودک انجام می دهد حتی گفته می شود که کودک با مکیدن انگشت به دنیا می آید. اما آیا شما می دانید که داشتن این عادت تا چه زمانی طبیعی ست؟ فکر می کنید از چه زمانی باید نگران این عادت باشد؟ آیا از پیامدهای ادامه دار بودن آن باخبرید؟ در این مقاله تا پایان همراه ما باشید تا اطلاعات جامعی درباره اختلال مکیدن انگشت در کودکان بدست آورید.


برای مطالعه بیشتر: همه چیز درباره حفره خشک دندان


علت مکیدن انگشت در شیرخواران

مکیدن انگشت نوزاد یک رفتار طبیعی و غریزی است که معمولاً نشانه گرسنگی بوده و نوعی ابراز آمادگی برای غذا خوردن به‌حساب می‌آید. با این حال، نوزادان از دهان خود به عنوان ابزاری برای شناسایی اندام‌هایی نظیر دست و پای خود نیز استفاده می‌کنند.

در کودکان نوپا، این کار به طور عمده از نیاز به امنیت ناشی شده و برای کاهش استرس، ترس، بی‌قراری یا اضطراب به‌کار می‌رود. با این حال، بعضی خردسالان این رفتار را در واکنش به گرسنگی و خواب‌آلودگی هم نشان می‌دهند؛ بنابراین، انگشت مکیدن نوزاد چهار ماهه را نمی‌توان امری نگران‌کننده دانست. این رفتار احتمالاً در سنین ۲ تا ۴ سالگی به‌کلی برطرف می‌شود. با توجه به آن چه گفته شد، اصلی‌ترین علت دست در دهان گذاشتن کودکان را می‌توان عواملی نظیر استرس، گرسنگی یا خواب‌آلودگی دانست.

بخوانید
پالپکتومی دندان کودکان چیست؟ + پالپوتومی چه تفاوتی با پالپکتومی دارد؟

کَی باید به دکتر مراجعه کرد؟

همه کودکان از سن یک سالگی باید تحت‌نظر دندانپزشک بوده و به طور منظم ویزیت شوند. اگر کودک شما تا بعد از چهار سالگی هنوز هم مرتباً انگشت شست خود را می‌خورد یا در صورت مشاهده هرگونه تغییر شکل در ناحیه دندان‌ها و فک یا وجود مشکل در نحوه غذا خوردن، جویدن یا صحبت کردن کودک لازم است به پزشک مراجعه کرد.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: ” لبخند لثه‌ ای ” از نشانه ها تا درمان


عوامل به وجود آورنده یا تشدید کننده مکیدن انگشت

در زیر به دو گروه اصلی از عواملی اشاره می کنیم که در تشدید این عادت موثرند:

 عوامل طبیعی

  • زیاد بودن فاصله زمانی میان دو وعده شیرخوردن نوزاد که سبب گرسنه ماندن او بشود
  • وقتی که نوزاد به سرعت از پستان٬ یا شیشه شیر بخورد و یا مادر با بی حوصلگی مدت شیرخوردن کودک را کوتاه کند. ( ارضاء نشدن غریزه مکیدن)
  • تغییر بی موقع رژیم غذایی کودک که قاعدتآ با تغییر وسایل غذا خوردن او همراه است٬ زیرا در حالی که کودک هنوز آمادگی را برای ترک پستان یا پستانک به دست نیاورده٬ شما او را از لذت مکیدن محروم می کنید.
بخوانید
روش ابتکاری پزشکان آمریکایی برای درمان بیماران وخیم Covid-19

محرومیتهای عاطفی

  • زمانی که شرایط جدید خانوادگی از میزان توجه مادر به کودک می کاهد؛ مثلآ تولد نوزاد جدید سبب می شود که کودک برای جلب نظر اطرافیان٬ بخصوص مادر چنین کند و این عمل کم کم در او تبدیل به عادت شود.
عادت مکیدن انگشت
  • کشمکش میان والدین و کودک برای ترک این عادت سبب تشدید آن می شود.
  • وقتی که کودک خود را تنها و مطرود حس می کند و مجبور است مدت زمان طولانی بی حرکت بنشیند٬ چون وسیله بازی و سرگرمی ندارد٬ انگشت خود را می مکد.
  • حسادت باعث ایجاد یا تشدید این عادت می شود.

درباره ی دندان درد در کودکان و درمان های خانگی آن چه می دانید؟


مکیدن انگشت چه مشکلات دندانی و فکی را بوجود می آورد؟

مکیدن انگشت شست می تواند تأثیرات منفی زیادی بر روی دندان کودک شما بگذارد. این عادت نامناسب باعث ایجاد فشار مکرر روی دندانها، فک و سقف دهان می شود و ممکن است باعث بروز مشکلات ارتودنسی زیر شود:

  • اوربایت: جلو بودن بیش از حد فک بالا نسبت به فک پایین
  • اوپن بایت: وجود فاصله بین دندان های جلو حین بسته شدن دهان
عادت مکیدن انگشت
  • کوچک شدن راه های هوایی ، که باعث تغییر در الگوهای تنفس و باعث اختلال در خواب می شود.
  • ایجاد تغییراتی در شکل فک یا صورت و همچنین تاثیر بر ترازبندی دندان ها.
  • بروز مشکلات گفتاری و مشکل در ادای کلمات و حروف
  • حساس شدن سقف دهان
  • مشکل در بلعیدن مواد غذایی یا اختلال در رفلاکس بلع
  • کج شدن دندان ها
بخوانید
معرفی 7 متخصص برتر بلیچینگ دندان در میدان آرژانتین تهران 1402 به انتخاب مجله آموزشی تجهیزات دندانپزشکی

والدین چگونه با این عادت در کودکان خود مقابله کنند؟

اگر مکیدن انگشت شست قبل از آمدن دندانهای دائمی در حدود شش سالگی متوقف شود ، بیشتر این مشکلات به خودی خود برطرف می شوند یا اصلاً هیچ مشکلی ایجاد نخواهند کرد.

  • کودک خود را با روش های مسالمت آمیز تشویق کنید که انگشت خود را در دهانش قرار ندهد. برای ترک این عادت به او تشویقی بدهید.
  • اغلب اوقات زمانی که کودک مشغول مکیدن انگشت یا شیشه شیرش است نیاز به محبت، امنیت و آرامش بیشری دارد. شما می توانید این آرامش را برای او تامین کنید. برای مثال او را در آغوش بکشید. یا اینکه به او یک پتوی نرم بدهید یا یک خوراکی خوشمزه که او دوست دارد را برایش تهیه کنید.
  • اگر کودک شما چموش است و تمایلی به ترک عادت خود ندارد سعی کنید روزانه یک بار دور انگشت او را باندپیچی کنید. یا آن را چسپ بزنید.
  • اگر در طول شب فرزندتان انگشتان خود را میمکد حتما انگشتش را از دهانش در بیاورید.
  • اگر به هیچ ترفندی نمیتوانید عادت کودکتان را ترک کنید او را به مطب یک متخصص ارتودنسی دندان ببرید تا این متخصص به شما کمک کند.
بخوانید
دندانپزشکی ترمیم و زیبایی چیست؟ + معرفی خدمات دندان پزشکی ترمیم و زیبایی

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: سیر تا پیاز آناتومی دندان


جلوگیری از عادت مکیدن انشگت با ابزار!

دو نوع وسیله برای کاهش و ترک این عادت وجود دارد:

ارتودنسی فک بالا

ابزار ارتودنسی فک بالا یک ابزار فلزی است که توسط دندانپزشک در قسمت داخلی دهان بر روی سقف آن و پشت دندان‌های جلو ردیف بالا قرار می‌گیرد.

عادت مکیدن انگشت

این وسیله برای جلوگیری از مکیدن انگشت طراحی شده و در ترک این عادت مؤثر است.

محافظ‌های مکیدن انگشت شست

 دندانپزشکان توصیه می‌کنند که از یک محصول به نام محافظ مکیدن انگشت شست یا T- Guard  استفاده کنید. اصلاح مشکلات دندانی که ناشی از مکیدن انگشت شست هستند می‌تواند پر هزینه باشد. بنابراین هنگامی که متوقف کردن مشکل مکیدن انگشت شست سخت می‌شود، یک محافظ انگشت شست باید مورد استفاده قرار گیرد. محافظ مکیدن انگشت دست طراحی‌های مختلفی دارد. این طراحی هابرای این است که کودکان بتوانند پدر و مادرشان را در طراحی‌هایی که دوست دارند راهنمایی کنند.

عادت مکیدن انگشت

تمام محافظ‌های مکیدن انگشت شست دارای تزییناتی هستند که بچه‌ها دوست دارند. به عنوان مثال برخی از آنها دارای طرح‌های خنده‌دار مانند کارتون‌ها هستند. محافظ‌های مکیدن انگشت شست با بند مچی محکم می‌شوند، بنابراین والدین نباید نگران این باشند که کودکان هنگام بازی محافظ را گم می‌کنند. بندهای مچی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که فقط والدین می‌توانند آنها را بر دارند. والدین باید از تمیز شدن مرتب و کامل محافظ میکدن انگشت شست برای اطمینان از شسته شدن میکروب‌ها مطمئن شوند.

بخوانید
راهنمای عملی سفید کردن دندان در خانه با کیت های بلیچینگ خانگی

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره ی روکش دندان شیری کودکان بیشتر بدانید


سخن پایانی

در این مطلب درباره اختلال مکیدن انگشت شست خواندیم. به یاد داشته باشید که هیچ گاه سعى نكنید براى ترك عادت كودك بر او فشار آورید. زیرا ممكن است موجب تقویت و تشدید عادت در او شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

پیشنهاد ما به شما

قلم کامپوزیت دندانپزشکی

قلم کامپوزیت دندانپزشکی

قلم کامپوزیت ، نقش اساسی در دندانپزشکی زیبایی دارد که در سال‌های اخیر به شدت …

دیدگاهتان را بنویسید