
یکی از موادی که امروزه در دنیای دندانپزشکی بسیار پر کاربرد است، کامپوزیت ها هستند. کامپوزیت دندان به موادی خمیر مانند می گویند که پزشک با استفاده از آن دندان های پوسیده، شکسته، ترک خورده یا سیاه شده را ترمیم می کند. شما درباره کامپوزیت ها چه می دانید؟ آیا تا کنون به این گزینه برای زیباتر کردن لبخند خود فکر کرده اید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره کامپوزیت ها بدست آورید.
برای مطالعه بیشتر: فیشورسیلانت دندان کودکان
مراحل کامپوزیت دندان
حالا گام به گام انجام کامپوزیت را بررسی کرده و با این درمان زیبایی و ترمیمی بیشتر آشنا می شویم.
انتخاب رنگ کامپوزیت
این مرحله یکی از مهم ترین مرحله ها در انجام کامپوزیت است. در واقع شما در این مرحله انتخاب می کنید که کامپوزیتی که قرار است بر روی دندان های شما قرار بگیرد چه رنگی باشد. اکثر افراد تمایل دارند که رنگ کامپوزیت انتخابی شان تقریبا شبیه رنگ دندان شان اما مدل شفاف تر و تمیزتر و کمی روشن تر آن باشد

. برای انتخاب این کار در مرحله ی اول متخصص مربوطه چند نمونه از کارهای نزدیک به رنگ دندان هایتان را کنار دندان تان قرار می دهد تا ببیند که کدام رنگ برای کامپوزیت دندان تان مناسب تر است.
تمیز کردن دندان ها
یکی از مهم ترین پیش نیازها برای انجام کامپوزیت دندان، داشتن یک دندان تمیز و بدون جرم و پلاک است. بنابراین ابتدا دندان پزشک سعی می کند که تمامی جرم ها و پلاک های روی دندان تان تمیز کند و از بین ببرد . سپس برای انجام کامپوزیت اقدام نماید.
متخلخل کردن سطح دندان با اسید
حالا مرحله ی اصلی از مراحل کامپوزیت دندان آغاز می شود. در این مرحله از یک ژل برای متخلخل کردن سطح دندان هایتان استفاده می کنند. این ژل حاوی سی الی چهل درصد اسید فولیک می باشد. این ژل باید پانزده ثانیه بر روی دندان هایتان باقی بماند. سپس برداشته شود و بعد از آن سطح دندان ها آماده ی قرار دادن کامپوزیت است.
گذاشتن کامپوزیت بر روی دندان
حالا ماده ی کامپوزیتی بر روی دندان ها قرار داده می شود. این ماده که شبیه به پلاستیک مایع است توسط یک اپلیکاتور آرام آرام بر روی دندان قرار می گیرد و باید به اندازه ی یک لایه ی نازک باشد. سپس نوری با یک طول موج مشخص بر روی مواد تابانده می شود که این نور کاتالیزور را در ماده ی کامپوزیت فعال می نماید.
ترمیم و گذاشتن لایه ای ماده کامپوزیتی دندان
حالا که روشک اولیه از کامپوزیت دندان بر روی دندان قرار داده شده، نوبت به لایه های بعدی می رسد که کم کم بر روی دندان قرار داده می شوند تا به حجم دلخواه برسد.

این لایه ها با یکدیگر متصل می شوند . پزشک این کار را به دقت و آرام انجام می دهد تا حجم ایجاد شده در تمامی قسمت ها یکسان باشد.
فرمدهی کامپوزیت دندان
پس از اینکه گذاشتن لایه ها به اتمام رسید و حجم مورد نظر دندان پزشک به دست آمد. بار دیگر نوردهی به مدت چهل ثانیه بر روی مواد کامپوزیتی آغاز می شود. هر یک از این لایه ها که بر روی دندان قرار می گیرند معمولا نهایتا دو میلی متر هستند. که اگر قرار باشد بیشتر و کمتر باشد، توسط متخصص تراشیده و یا اضافه می شود. پس از اینکه تمامی این مراحل انجام شد. پزشک شکل نهایی را بررسی می کند و در صورت نیاز، فرم دهی کامپوزیت ها را آغاز می نماید.
این محتوای مفید را هم از دست ندهید: جرم گیری دندان، یک الزام نجات بخش
مزایای کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیتها میتوانند رنگ و فرم و چرخش دندانها را اصلاح کنند یا فاصله بین دندانها را ببندند. در این روش دندانها تراش نمیخورند و کامپوزیت دندان روی سطح دندان چسبانده میشوند.
یکی دیگر از مزایای کامپوزیت دندان این است که هزینه کمتری نسبت به لمینیتهای سرامیکی دارند. علاوه بر این در صورتیکه دچار پریدگی یا شکستگی شوند به راحتی قابل ترمیم هستند. ونیر کامپوزیتی دندان (لمینت کامپوزیتی) در یک جلسه قابل انجام است و معمولا نیاز به تزریق داروی بیحسی ندارد مگر اینکه پوسیدگی وجود داشته باشد یا دندانها به علت سایش حساس شده باشند.
درباره ی لمینت دندان چه می دانید؟
معایب کامپوزیت دندان چیست؟
1. گاهی اوقات به دلایلی از جمله: انجام ندادن مراقبتهای لازم یا پایین بودن کیفیت کامپوزیت، لازم است نسبت به تعویض کامپوزیت اقدام کرد.
2. میزان براقیت و درخشندگی در بعضی از کامپوزیتها کمتر است اما میتوان روشهایی را برای افزایش براقیت و درخشندگی به کار برد.
3. بعد از انجام کامپوزیت، باید نسبت به مسائل بهداشتی و رفتاری توجه بیشتری نشان داد.
4. از دیگر معایب کامپوزیت دندان، میتوان به احتمال ایجاد لک و تغییر رنگ در کامپوزیتها اشاره نمود. البته با انجام پولیش دندان میتوان نسبت به رفع آنها اقدام کرد.
در کامپوزیت دندان، اگر دندانها تراشیده شوند، مینا دندان آسیب میبیند؛ پس بهتر است سلامت دندانهایمان را به زیبایی دندانهایمان ترجیح دهیم.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: مشکلات و روش های درمان دندان نیش
عوارض کامپوزیت دندان را هم بشناسیم
مهمترین عارضه کامپوزیت دندان ناشی از دو عامل هستند:
- انجام درمان غیراصولی
- عدم رعایت مراقبتهای لازم.
در درمان نادرست ممکن است مشکلاتی مثل التهاب لثه رخ دهد. این مشکل که در میان کامپوزیتها بسیار شایع است، صرفا با برداشت کامپوزیت ونیر قبلی و انجام درمان لثه و بعد گذاشتن کامپوزیت جدید قابل درمان است.
علاوه بر این تغییر رنگ و ایجاد پوسیدگی از سایر مشکلات درمانهای غیرعلمی است.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: فلورایدتراپی دندان، پیشگیری قبل از خرابی
مراقبت های لازم بعد انجام از کامپوزیت دندان
با رعایت نکات زیر می توانید عمر کامپوزیت دندان را طولانی تر کنید:
- به صورت مرتب مسواک بزنید.
- بهتر است از نخ دندان استفاده کنید؛ چون مسواک به تنهایی توانایی نظافت تمام فواصل بین دندانی را ندارد.
- توجه کنید که خوردن مواد غذایی سفت ممکن است به کامپوزیت، آسیب وارد کرده و دندانها را دچار ساییدگی کند.
- بعد از خوردن مواد غذایی دارای مواد رنگی مانند: چای، قهوه و سایر مواد غذایی، دندانهای خود را مسواک بزنید؛ زیرا کامپوزیتها نیز مانند دندان، خاصیت رنگپذیری دارند و دچار تغییر رنگ میشوند. البته تا 48 ساعت بعد از کامپوزیت دندان باید از مصرف این مواد مطلقاً پرهیز کنید.

- از دهانشویههایی که دندانپزشک به شما توصیه میکند، استفاده کنید؛ زیرا برخی از دهانشویهها ممکن است موجب تغییر رنگ کامپوزیتها شوند.
- از استعمال دخانیات مثل: سیگار، پیپ و قلیان پرهیز کنید؛ چراکه آنها میتوانند بر روی رنگ کامپوزیت دندان تأثیر بگذارند.
- به منظور بررسی و معاینه دندانها، در فواصل زمانی توصیه شده به دندانپزشک مراجعه کنید.
جهت آگاهی: همه چیز درباره بلیچینگ دندان
سخن پایانی
در این محتوا درباره کامپوزیت دندان خواندیم. باید خاطرنشان نمود که دوام و ماندگاری کامپوزیت های دندان بالا است اما احتیاج به مراقبت های لازم دارد و فرد باید موارد بهداشتی و نیز اصول تغذیه ای را رعایت کند تا عمر کامپوزیت ها را به بیش از 10 سال برساند. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.