ارتودنتیست

ارتودنتیست کیست؟ + هر آنچه درباره ارتودنسی یا درمان اُرتودُنتیکس

متخصص ارتودانتیکس (Orthodontist) یا ارتودنتیست می‌تواند هر نوع ایرادی و مشکلی که در ظاهر دندان‌ها وجود داشته باشد را به طور کلی از بین ببرد. این گرایش دندانپزشکی در واقع یکی از اولین گرایش‌های تخصصی بوده است که در این رشته وجود داشته و افراد زیادی هم به دنبال آن بوده‌اند. درمان دندان‌ها به وسیله این روش نیازمند دانش و صلاحیت بسیار زیادی می‌باشد که پزشک باید داشته باشد. او طی 6 سال توانسته است مدرک خود را دریافت کند و در این 6 سال هم با هزاران دندانپزشک دیگر رقابت داشته که باید آن‌ها را کنار می‌زده است. درمان هر نوع ناهنجاری‌هایی که مربوط به دهان و دندان می‌باشد را متخصص ارتودانتیکس می‌تواند درمان کند و در این زمینه تخصص لازم را دریافت کرده است.


فهرست مطالب


ارتودنتیست کیست؟

متخصص ارتودنسی دندان یا دکتر ارتودنسی شخصی است که بعد از اتمام دوره عمومی دندان پزشکی، در دانشگاه، آموزش‌های ویژه‌ای را در زمینه ارتودنسی دندان به مدت سه سال (به صورت تئوری و بالینی) گذرانده است.

ارتودنتیست

کار این متخصص در وهله اول پیشگیری و سپس تشخیص و اصطلاح نامنظمی‌های دهان، دندان و صورت است. ارتودنتیست طیف گسترده‌ای از روش‌های درمانی را برای صاف كردن دندان‌های كج، رفع مشکلات بایت و تراز كردن صحیح فک‌ها بکار می‌برد و در طراحی یا اصلاح طرح لبخند نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند.

بخوانید
بررسی آناتومی دندان انسان + آشنایی با بیماری و مشکلات شایع مربوط به دندان انسان

کار اصلی یک متخصص ارتودنسی چیست؟

در حالی که متخصصان ارتودنسی در درجه اول به خاطر صاف كردن (رفع نامرتبی و نامنظمی) دندان‌ها معروف هستند، اما آنها می‌توانند مشکلات و درد ناشی از بایت نادرست دندان، عادات نامناسب کودکی مانند مکیدن انگشتان و حتی برخی از انواع آپنه خواب را برطرف کنند.

(بایت دندان اشاره به هماهنگی و روی هم قرار گرفتن دندان‌های فک بالا و پایین نسبت به هم دارد. در حالت عادی دو فک با هم همپوشانی دارند و تنها فک بالا کمی از فک پایین جلوتر است. هر حالتی به غیر از این، می‌تواند یک مشکل در بایت را نشان دهد).

مشکلاتی که یک ارتودنتیست اصلاح می‌کند کدامند؟

یک ارتودنتیست یا همان متخصص ارتودنسی دندان، مشکلات عمده زیر که تحت عنوان مال اکلوژن شناخته می‌شوند را برطرف می‌کند:

  • اوربایت (جلوزدگی بیش از اندازه فک بالا نسبت به فک پایین)
  • آندربایت (جلوزدگی فک  پایین نسبت به فک بالا)
  • اپن بایت (وجود فاصله بین دندان های فک بالا و پایین حین بسته شدن دهان)
  • کراس بایت (داخل یا خارج بودن یک یا دو طرف یکی از فک‌ها نسبت به فک دیگری)
  • اورجت یا دیپ بایت (نوعی اوربایت شدید است)
بخوانید
6 ترفندی که از دندانپزشک بی نیازت می کنه!

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی یا ارتودانتیکس (Orthodontics) یکی از تخصص‌های رشته دندانپزشکی است که به پیشگیری، تشخیص و اصلاح یا درمان ناهنجاری‌های دندانی و فکی می‌پردازد. متخصصان این رشته که با نام متخصص ارتودنسی دندان یا ارتودنتیست شناخته می شوند با موقعیت طبیعی، منظم و هماهنگ دندان ها و فک ها سروکار دارند و قادرند هر نوع موقعیت غیر طبیعی دندان‌ها (در حالت ساده، کج بودن دندان‌ها) و فک‌ها را شناسایی و اصلاح می‌کنند.

ارتودنتیست

به عبارت بسیار بسیار ساده‌تر، ما در رشته ارتودنسی برای صاف و منظم کردن دندان‌های افراد و تراز کردن فک آن‌ها، تلاش می‌کنیم تا در نهایت طرح لبخند افراد را به شکلی هنرمندانه و علمی، زیباتر از آنچه که هست کنیم.

انواع روش ارتودنسی بکار رفته توسط متخصص ارتودنسی دندان

برای اینکه دندان‌ها و فک در موقعیت ایده‌آل یا نرمالی قرار بگیرند، یک متخصص ارتودنسی دندان از روش‌های مختلفی استفاده می‌کند. به طور کلی دو روش اصلی برای اصلاح نامنظمی‌های دندان وجود دارد. اولی را ارتودنسی ثابت و دومی را ارتودنسی متحرک می‌نامند.

در هر دو روش ارتودنسی، ما از دستگاه‌ها، تجهیزات و لوازم خاصی استفاده می‌کنیم که در نهایت بعد از مدت زمان نسبتا طولانی، مشکل دندان‌های شما را اصلاح می‌کنیم. مهم‌ترین دستگاه‌های ارتودنسی دندان عبارتند از:

در ارتودنسی ثابت:

  • بریس فلزی معمولی
  • بریس دیمون (یا ارتودنسی دیمون)
  • بریس لینگوال (ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی)
  • بریس سرامیکی (استفاده از براکت های شفاف و همرنگ دندان یا سیم های شفاف)
بخوانید
آزمون رزیدنتی دندانپزشکی

در ارتودنسی متحرک:

پلاک های شفاف ارتودنسی مانند اینویزیلاین ها یا سایر الاینرهای متحرک که ارتودنسی نامرئی نیز شناخته می‌شوند.

چه افرادی به درمان‌های ارتودنسی دندان نیاز دارند؟

یک ارتودنتیست کارش رفع نامنظمی‌های دندانی، موقعیت نامناسب دندان‌ها و فکین است. بنابراین هر کسی، هر نوع مشکلی در این خصوص داشته باشد، می‌تواند برای درمان به متخصص ارتودنسی مراجعه کند.

اما لزوماً قرار نیست به خاطر هر مشکلی (در نظم و موقعیت دندان‌ها) حتما درمان را شروع کنیم. زیرا اغلب، مشکلاتِ جزئی را می‌توان بدون اینکه درمان شوند تا آخر عمر به حال خود رها کرد. اما همین مشکلات، اگر جدی باشند، یا برای زیبایی و عملکرد دهان، دندان و صورت مشکل ایجاد کنند، باید حتما درمان شوند.

به طور خلاصه و بدون توضیح بیشتر، هر کسی که مشکلات زیر را داشته باشد می‌تواند برای درمان، اصلاح و خلاصه برطرف کردنشان به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کند:

  • وجود فاصله بین دندان ها (اسپیسینگ یا)
  • جلو بودن دندان‌های فک بالا نسبت به فک پایین (اوربایت)
  • جلو بودن دندان‌های پایین نسبت به فک بالا (برعکس حالت فوق، آندربایت)
  • ازدحام و شلوغی دندان ها (کراودینگ)
  • وجود فاصله بین دندان‌های جلو (در فک بالا و پایین) حین بسته بودن دهان (اپن بایت)
  • انحراف فک از خط میانی
  • جلوزدگی دندان‌های فک بالا با وجود موقعیت مناسب فک‌ها (اورجت)
  • رویش نامناسب دندان‌ها مخصوصاً دندان نیش
  • قرار گرفتن تعدادی از دندان‌ها در یک فک، پشت دندان های فک دیگر با وجود هماهنگ بودن فک ها (کراس بایت)
بخوانید
درباره ی ناهنجاری اپن بایت بخوانید

درمان ارتودانتیکس را از چه زمانی شروع کنیم؟

متخصصان بر این باروند که سن 6 تا 8 سالگی بهترین سن برای معاینه و ارزیابی اولیه کودکان است. در این سن، اگر مشکلی وجود داشته باشد توسط متخصص به موقع تشخیص داده شده و برای درمان و اصلاح وضعیت، برنامه‌ریزی می‌شود. اجازه دهید این سن را بهترین سن برای ارتودنسی پیشگیری بنامیم.

ارتودنتیست

در سن 6 تا 8 سالگی، مجموعه‌ای از دندان‌های شیری و دائمی در دهان وجود دارند و دندان‌های دائمی هنوز کاملا در نیامده‌اند. هر اقدامی که در این سن توسط متخصص ارتودنسی انجام داده شود به منظور پیشگیری است. پیشگیری از بروز یک مشکل و ناهنجاری و یا پیشگیری از بدتر شدن یک وضعیت و ناهنجاری موجود.

اما سن طلایی چه دورانی است؟ این سن زمانی است که تمام دندان‌های دائمی (معمولاً به جز دندان عقل) در آمده‌اند. و از آنجا که سن 10 تا 14 سالگی در چنین وضعیتی هستیم، سن طلایی درمان ارتودنسی دندان همین بازه زمانی مذکور است.

روش کار یک متخصص ارتودنتیست چگونه است؟

مشاوره، ارزیابی و تشخیص اولیه

در اغلب موارد، افراد با مراجعه به یک دندانپزشک عمومی و با تشخیص مشکلات عدم هماهنگی دندان‌ها، آن‌ها را به یک متخصص ارتودنسی خوب ارجاع می‌دهد. البته افراد می‌توانند بدون مراجعه به دندانپزشک عمومی، مستقیما به مطب ارتودنتیست مراجعه کنند. ارتودنتیست طی یک جلسه، شخص را معاینه کرده و پس از ارزیابی‌های لازم با مشاهده کردن دندان‌ها و فک مشکل شخص را تشخیص می‌دهد.

بخوانید
جراح دهان، فک و صورت کیست؟ + خدمات تخصصی جراحی فک و صورت

تشخیص تخصصی و روش های درمان

سپس برای قطعی شدن تشخیص، با کمک اشعه ایکس از دندان‌ها و فک مراجع تصاویری تهیه می‌کند تا به طور قطع مشکل را تشخیص داده و درمان های متناسب با آن را پیاده کند. طی همین جلسه، هر آنچه که باید برای طول درمان بدانید (از جمله هزینه ارتودنسی، مدت زمان ارتودنسی یا طول دوره درمان، روش بکار رفته برای شما، ملاحظات  دوره درمان و …) را کاملا توضیح خواهد داد.

یزیت های منظم دوره ای، تنظیم دستگاه ها و نظارت بر روند درمان

متخصص سپس مراحل ارتودنسی را با نصب بریس‌ها آغاز می‌کند و به مراجع خواهد گفت که طی جلسه‌های منظم دوره‌ای (مثلا هر 1 ماه یکبار) باید به مطبش بازگردد. طی هر جلسه ویزیت، بیمار ارزیابی شده و میزان پیشرفت درمان زیر نظر گرفته می‌شود. بریس‌ها و اجزای آن نیز در طی جلسه ویزیت تنظیم می‌شود.

هزینه ارتودنسی دندان چقدر است؟

چون هر کسی مشکلات دندانی منحصر به فرد خودش را دارد، بنابراین نوع درمان و هزینه درمان هم برای هر کس متفاوت است. و ما نمی‌توانیم یک قیمت دقیق عنوان کنیم. بنابراین ما مجبوریم به جای یک قیمت واحد، یک بازه قیمت به مراجعان اعلام کنیم. بر همین اساس هزینه ارتودنسی دندان می‌تواند از 10 تا 30 میلیون تومان متغییر باشد.

بخوانید
عصب کشی دندان چگونه انجام می‌شود؟

لیست بهترین متخصصان ارتودنسی (ارتودنتیست) در تهران

1. دکتر مهیار ماهوش محمدی متخصص ارتودنسی در تهران

دکتر مهیار ماهوش محمدی متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فکی در تهران و دارای بورد تخصصی ارتودنسی هستند.

ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه و انجمن ارتودنتیست‌های آمریکا هستند و در زمینه چاپ چندین مقاله در مجلات خارجی و تالیف چندین کتاب تخصصی فعالیت دارند و همچنین مخترع دستگاه‌های ارتودنسی هستند. رضایت بالای مراجعه‌کنندگان دکتر ماهوش محمدی نشان از مهارت و تجربه ایشان دارد.

اطلاعات مطب دکتر مهیار ماهوش محمدی در تهران:

  • شماره تماس: ۰۲۱۲۲۵۵۴۹۴۳ و ۰۹۹۰۷۵۷۵۳۰۳
  • آدس اینستاگرام: drmahyarmohammadi_ortho
  • آدرس مطب: پاسداران، بالاتر از برج سفید، نبش خیابان حجت سوری، داخل مرکز خرید پاسداران، طبقه سوم، واحد ۲۵

2. دکتر مریم افشاری، بهترین دکتر ارتودنسی در تهران

دکتر مریم افشاری متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فکی در تهران هستند. دکتر افشاری دارای رتبه ۲ کشوری بورد تخصصی ارتودنتیکس می‌باشند. همچنین ایشان عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو انجمن ارتودنتیست‌های ایران هستند که در زمینه ارتودنسی دندان، اصلاح مشکلات فکی و ارتودنسی نامرئی تجربه و مهارت بالایی دارند که موجب رضایت مراجعه‌کنندگان ایشان شده است.

اطلاعات مطب دکتر مریم افشاری در تهران:

  • آدرس: تهران، بلوار اندرزگو، تقاطع بلوار کاوه، بالای رستوران هانی، ساختمان کیمیا، طبقه ۷، واحد ۷۰۴
  • تلفن مطب: ۰۲۱۲۶۶۵۷۶۱۳
  • واتساپ برای مشاوره آنلاین: ۰۹۳۳۱۶۷۳۰۴۰
  • آدرس آینستاگرام: Drmaryamafshari
بخوانید
تاثیر بیماری دیابت بر بهداشت و سلامت دهان چیست؟ + بررسی مشکلات بهداشت دهان و دندان ناشی از دیابت

3. دکتر مژگان آزادخواه، بهترین متخصص ارتودنسی در تهران

دکتر مژگان آزادخواه جراح و دندانپزشک در تهران هستند.

دکتر آزادخواه سال ۱۳۷۵ از دانشگاه علوم پزشکی مشهد فارغ‌التحصیل شدند و در حال حاضر با ۲۳ سال سابقه کاری موفق در زمینه دندانپزشکی، یکی از بهترین دندانپزشکان ارتودنسی تهران می‌باشند.

ایشان دارای فلوشیپ ترمیمی زیبایی Esthetic cosmetic هستند و دوره دندانپزشکى ترمیمى و زیبایى را در حضور پروفسور دکتر برقى و آقاى دکتر یزدانى در سال ٢٠١٣ گذراندند. تمامی کارهای دندانپزشکی دکتر آزادخواه در فضایی کاملا استریل و بهداشتی انجام شده و تمامی مواد مورد استفاده دارای بالاترین کیفیت بوده و از برندهای معروف و معتبر استفاده می‌کنند. ویزیت و مشاوره در مطب دکتر مژگان آزادخواه رایگان بوده و تمام تلاش این مرکز ایجاد فضایی آرام و دلنشین برای بیماران عزیز می‌باشد.

اطلاعات مطب دکتر آزادخواه در تهران:

  • شماره تماس مطب: ۰۲۱۸۸۶۱۶۳۱۰ و ۰۲۱۸۸۶۰۵۵۴۱
  • شماره موبایل: ۰۹۱۲۷۰۲۳۹۵۶
  • ساعت حضور در مطب: شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۲ الی ۱۹:۳۰
  • آدرس مطب: تهران، ونک، ملاصدرا، جنب بیمارستان بقیه الله، ساختمان پزشکان صدرا، پلاک ۲۰۰، طبقه دوم، واحد ۵
  • اینستاگرام: drmojganazadkhah

4. دکتر الهام هرمزی، بهترین فوق تخصص ارتودنسی در تهران

دکتر الهام هرمزی متخصص ارتودنسی و ناهنجاری فک در تهران هستند. ایشان در سال ۱۳۹۳ در رشته تخصصی ارتودنسی و در دانشگاه جندی شاپور پذیرفته شدند. دکتر هرمزی عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان نیز هستند.

بخوانید
درمان خانگی شوره سر

از جمله فعالیت دکتر هرمزی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتودنسی کودکان
  • ارتودنسی بزرگسالان
  • ارتودنسی متحرک
  • ارتودنسی ثابت
  • و …

اطلاعات مطب دکتر الهام هرمزی در تهران:

  • شماره تماس مطب: 02126295523
  • شماره موبایل: 09336777140
  • آدرس مطب: تهران، زعفرانیه، مقدس اردبیلی، جنب سفارت ژاپن، ساختمان مهر، شماره 158، طبقه پ5، واحد 523

سخن پایانی

شما در این مقاله با بهترین ارتودنتیست‌ها آشنا شدید. همچنین از ارتودنسی یا درمان اُرتودُنتیکس آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

بهترین سن مراجعه به متخصص ارتودنسی چه سنی است؟

سنین 6 تا 8 سالگی می‌تواند به منظور پیشگیری از بروز مشکلات ارتودنسی بهترین سنین جهت مراجعه به متخصص اررتودنتیست باشد. اما برای شروع درمان اصلاحی سن مراجعه 10 تا 14 سالگی است.

آیا متخصص ارتودنسی می تواند متخصص زیبایی دندان باشد؟

خیر هرچند که آن ها با انواع روش درمانی می‌توانند به اصلاح طرح لبخند کمک کنند اما آن‌ها متخصص زیبایی دندان نیستند. در واقع ترمیم و زیبایی دندان یک رشته تحصصی دیگر در دندانپزشکی است. نصب روکش، لیمنت دندان و پروسه هایی از این دست کار یک متخصص ترمیمی و زیبایی دندان است نه یک ارتودنتیست.

پیشنهاد ما به شما

قلم کامپوزیت دندانپزشکی

قلم کامپوزیت دندانپزشکی

قلم کامپوزیت ، نقش اساسی در دندانپزشکی زیبایی دارد که در سال‌های اخیر به شدت …

دیدگاهتان را بنویسید