ارتودنسی فانکشنال

ارتودنسی فانکشنال چیست؟ + معرفی انواع دستگاه فانکشنال ارتودنسی و طرز کار آن

دستگاه فانکشنال نام دستگاهی است که در ارتودنسی فانکشنال دندان استفاده می شود. دستگاه فانکشنال انواع مختلفی داشته و بیشتر برای رفع ناهنجاری کلاس ۲ استفاده می شود. در این ناهنجاری فک بالا و پایین هماهنگ نیستند؛ یعنی یا فک بالا جلوست، یا فک پایین عقب است، و یا ترکیبی از این دو حالت وجود دارد. در این مطلب دستگاه فانکشنال و انواع آن را معرفی می کنیم، و در ادامه توضیح می دهیم که ارتودنسی فانکشنال چیست و قیمت دستگاه فانکشنال چگونه است.


فهرست مطالب


ارتودنسی فانکشنال چیست؟

ارتودنسی فانکشنال روشی از علم ارتودنسی می باشد که علاوه بر اصلاح موقعیت دندان ها به اصلاح موقعیت فکین نیز می پردازد. ناهماهنگ بودن فک ها می تواند مشکلات بسیاری را برای فرد به دنبال داشته باشد. این نوع ارتودنسی دارای دو نوع ثابت و متحرک می باشد. نوع ثابت آن توسط ارتودنتیست در دهان قرار گرفته و بیمار تا انتهای درمان نمی تواند آن را از دهان خود خارج کند.

ارتودنسی فانکشنال

البته این موضوع را می توان به عنوان مهمترین مزیت ارتودنسی فانکشنال ثابت در نظر گرفت، زیرا در این صورت همکاری بیمار ضروتی بر نتیجه گیری درمان ندارد. اما در نوع متحرک آن، بیمار قادر است تا دستگاه را از دهان خارج کند و نتیجه نهایی درمان به همکاری بیمار با ارتودنتیست بستگی دارد.

بخوانید
آیا ارتودنسی روی صحبت کردن تاثیر میگذارد؟ + چند نکته برای یکی دو هفته اول بعد از ارتودنسی دندان

مزایای ارتودنسی فانکشنال چیست؟

این نوع روش ارتودنسی دارای فواید و مزایای فراوانی بوده که در زیر به آن ها اشاره شده است:

  1. ارتودنسی فانکشنال با برقراری تقارن در فکین و ایجاد فضایی مناسب برای دندان ها ساختار صورت را بهبود بخشیده و طرخ لبخندی بی نظیر را به وجود می آورد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درمان دندان نیش نهفته را بخوانید.
  2. نتیجه نهایی به کمک این روش درمانی بسیار عالی و با ثبات می باشد.
  3. این نوع ارتودنسی دندان می تواند سبب کاهش اختلالات مفصل گیجگاهی فکی شود.
  4. در این روش درمانی به ندرت نیاز به کشیدن دندان وجود دارد.
  5. ابزار های مورد استفاده در این نوع روش ارتودنسی دندان به راحتی تمیز می شوند.
  6. نگهداری از ابزار های ارتودنسی فانکشنال راحت است.
  7. این روش درمانی نیز رخ بسیار زیبایی را برای فرد به ارمغان می آورد.
  8. این نوع ارتودنسی را می توان در سنین بسیار پایین نیز آغاز کرد.

معایب ارتودنسی فانکشنال چیست؟

ارتودنسی فانکشنال نیز مانند هر روش درمانی دیگری به بهداشت مضاعف دهان و دندان نیاز دارد و همچنین بیمار باید به خوبی به توصیه های ارتودنتیست خود در حین درمان عمل کند. در صورتی که بیمار از نوع متحرک این نوع ارتودنسی استفاده می کند، باید بداند که برای به دست آوردن نتیجه مطلوب و مورد نظر باید به خوبی با متخصص ارتودنسی خود همکاری داشته باشد.

بخوانید
آیا ارتودنسی بر زیبایی چهره هم تاثیر دارد؟

کاربرد های ارتودنسی فانکشنال چیست؟

ارتودنسی فانکشنال برای موارد بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد که در زیر به آن ها اشاره شده است:

  1. ارتودنسی‌فانکشنال می تواند برای ردیف کردن دندان ها استفاده شود و لبخندی زیبا و دلنشین را برای بیمار به وجود بیاورد.
  2. در کودکانی که مشکلات فکی دارند، ارتودنسی‌فانکشنال می تواند به درمان این گونه ناهنجاری ها بپردازد.
  3. ارتودنسی فانکشنال می تواند برای درمان انسداد مجاری تنفسی نیز کاربرد داشته باشد.
  4. برای سلامت استخوان های صورت، گردن و استخوان هایی که بین گردن و فک رابط می باشند نیز، این نوع ارتودنسی می تواند کاربرد داشته باشد.

دستگاه فانکشنال چیست؟

دستگاه فانکشنال‌ارتودنسی یکی از دستگاه های ارتودنسی است که به منظور رفع ناهنجاری های استخوان به کار می رود. بیشتر دستگاه های موجود در ارتودنسی برای تصحیح بی نظمی های موجود و عدم تناسب قرار گیری دندان ها به کار می روند؛ اما دستگاه فانکشنال دندان در عین اصلاح بی نظمی های دندان ها، با هدف رفع ناهنجاری های فکی و آرواره ای نیز استفاده می شود.

بخوانید
ارتودنسی کاموفلاژ چیست و برای چه کسانی مناسب است؟

معرفی انواع دستگاه فانکشنال ارتودنسی

دستگاه های فانکشنال دندان را می توان به ۲ دسته ثابت و متحرک تقسیم کرد. استفاده از دستگاه فانکشنال متحرک و یا ثابت به وضعیت بیمار و تشخیص متخصص ارتودنسی بستگی دارد. فانکشنال دندان ثابت اجزایی دارد که روی قوس های دهانی ثابتی می شوند.

اما دستگاه فانکشنال متحرک (که رایج تر نیز هستند)، ساختاری پلاستیکی داشته و توسط خود فرد در دهان نصب شده و یا برداشته می شوند. در ادامه انواع دستگاه فانکشنال دندان را بررسی می کنیم:

۱. دستگاه هربست

دستگاه هربست یک دستگاه فانکشنال‌ارتودنسی ثابت است و توسط متخصصان برای درمان اوربایت شدید که مانع رشد فک پایین فرد می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.در این نوع دستگاه‌ها، امکان حرکت دادن دستگاه توسط بیمار نیست؛ و به صورت ثابت، بر روی قوس داخلی دهان، دستگاه فانکشنال ثابت، قرار می‌گیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ارتودنسی متحرک را بخوانید.

۲. دستگاه فانکشنال متحرک بایونیتور

برخلاف دستگاه هربست، بایونیتور یک دستگاه فانکشنال متحرک است که به منظور تصحیح و اصلاح اوربایت طراحی شده است. این دستگاه فانکشنال متحرک موجب افزایش رشد فک پایین فرد شده و بدین ترتیب مشکل اوربایت او را رفع می کند.

بخوانید
بهترین مواد ضدعفونی کننده کانال دندان

۳. دستگاه فانکشنال اکتیویتور

دستگاه فانکشنال اکتیویتور در ارتودنسی متحرک فانکشنال، زمینه هماهنگی بین فک بالا و پایین را در افراد مبتلا به این ناهنجاری فراهم می کند. این دستگاه در مدل های مختلفی مانند اکتیویتور H، اکتیویتور V، اکتیویتور کینتور و… موجود است.

۴. ارتودنسی متحرک فانکشنال با دستگاه فرانکل

فرانکل نیز مانند بایونیتور و برخلاف دستگاه هربست، یک دستگاه فانکشنال متحرک و از جمله ابزارهای ارتودنسی متحرک برای درمان ناهنجاری های فک است. فانکشنال دندان فرانکل زمینه محدودیت نیروهای عضلانی نامناسب را فراهم کرده و با تحریک رشد فک پایین، فضای خالی را برای رشد دندان های دائمی ایجاد می کند.

نحوه کار دستگاه فانکشنال دندان فرانکل در ارتودنسی متحرک فانکشنال با سایر دستگاه های فانکشنال متحرک مانند بایوناتور و اکتیویتور متفاوت است. این دستگاه فانکشنال متحرک مدل های متفاوتی داشته (فرانکل ۱ تا ۵) که هر یک برای ناهنجاری خاصی کاربرد دارد.

۵. فانکشنال دندان تویین بلاک

دستگاه فانکشنال برای کمک به بهبود روند رشد فک پایین و تصحیح مشکل اورجت دندان های بیماران مبتلا به این ناهنجاری به کار می رود.

بخوانید
پست و کور دندان چیست؟ + چگونه دندان با پست و کور ترمیم می شود؟

۶. دستگاه فانکشنال مارا

مارا یک وسیله ارتوپدی است که برای جلو آوردن فک افرادی است که دندان های جلوی فک بالایی آن ها خیلی جلوتر از دندان های جلویی فک پائین شان قرار دارد.

عملکرد دستگاه های ارتودنسی فانکشنال چگونه است؟

دستگاه های ارتودنسی فانکشنال در انواع متفاوتی برای درمان و اصلاح ناهنجاری های فکی مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه ها وظیفه دارند تا در عملکرد ماهیچه ها و عضلات فک تغییراتی را ایجاد کنند و در واقع نوعی از ناهنجاری استخوانی را درمان کنند. دستگاه فانکشنال ارتودنسی با اعمال فشار به عضلات و ماهیچه های فک پایین، سبب رشد و هدایت آن به سمت جلو می گردد. معمولا افرادی که از این دستگاه استفاده می کنند، آثار این دستگاه بر روی نیم رخ این افراد قابل مشاهده می باشد. البته باید گفت اگر بیمار در حین استفاده از این دستگاه به خوبی به دستورالعمل های ارتودنتیست خود توجه کند، در زمانی بسیار چشمگیر نتایج بسیار فوق العاده ای به دست خواهد آمد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ارتودنسی لینگوال را بخوانید.

بخوانید
درمان دندان نیش نهفته و بیزون زده چگونه انجام می‌شود؟ - ارتودنسی بهتر است یا جراحی

تفاوت ارتودنسی فانکشنال با سایر روش های ارتودنسی دندان چیست؟

با وجود اینکه ارتودنسی دندان یک علم شناخته شده و مورد پسند برای عموم مردم می باشد، اما بسیاری از مردم از انواع روش های درمانی که در این درمان مورد استفاده قرار می گیرد، بی اطلاع بوده و یا اطلاعات بسیار اندکی دارند. معمولا استفاده از ارتودنسی‌فانکشنال برای رفع و اصلاح کج بودن دندان ها به ندرت اتفاق می افتد. اما در این قسمت سوالی پیش می آید که این روش درمانی با دیگر روش های ارتودنسی دندان چه تفاوت هایی دارد؟ برای اینکه شما به درک بهتری از این موضوع دست یابید، می توانیم تفاوت درمان ارتودنسی با درمان ارتوپدی را مطرح کنیم. همانطور که می دانید ارتودنسی به جا به جایی و حرکت دندان ها می پردازد و ارتوپدی مشکلات استخوانی را درمان می کند. پیدایش ارتودنسی‌فانکشنال از آمریکا بوده و پزشکی به نام جان ویتزیگ این روش درمانی را برای اصلاح ناهنجاری های دندانی معرفی کرد. حال به بررسی تفاوت این روش ارتودنسی با سایر درمان های ارتودنسی دندان می پردازیم.

ارتودنسی فانکشنال چیست

در سایر روش های ارتودنسی در صورتی که بیمار دندان هایی به شدت نامرتب و روی هم رفته داشته باشد، احتمالا ارتودنتیست برای باز کردن فضای کافی در دهان یک و یا چند دندان بیمار را خواهد کشید که شاید این کار منجر به باریک شدن لبخند بیمار گردد. اما ارتودنسی‌فانکشنال که در سنین کودکی قابل اجرا می باشد، می تواند کام را گسترش داده و فضای کافی را برای دندان ها ایجاد نماید. در سنین کودکی رشد فک ها به اتمام نرسیده و هنوز ادامه دارد، به همین دلیل دستگاه فانکشنال‌ارتودنسی می تواند به خوبی به برقراری توازن در فک ها بپردازد. در این روش درمانی نیازی به کشیدن دندان نخواهد بود و با گسترش یافتن فک، اختلالات مفصل گیجگاهی نیز درمان خواهند شد. بنابراین می توانیم بگوییم که این روش درمانی از ارتودنسی و ارتوپدی برای رسیدن به نتیجه مطلوب بهره می گیرد.

بخوانید
دستگاه هدگیر ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد؟ + آیا به اصلاح دندان ها کمک می کند؟

سخن پایانی

شما در این مقاله با ارتودنسی و دستگاه فانکشنال آشنا شدید. همچنین از کاربرد و مزایای آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

طول درمان استفاده از ارتودنسی فانکشنال چقدر می باشد؟

معمولا ارتودنسی فانکشنال برای اصلاح موقعیت فک ها و تراز کردن آن ها در حدود 6 الی 12 ماه زمان نیاز دارد. البته این طول درمان به مواردی مانند نوع و شدت ناهنجاری و مخصوصا تعهد بیمار برای استفاده درست و منظم از دستگاه ارتودنسی بستگی دارد. اگر بیمار به درستی به دستورالعمل های ارتودنتیست خود عمل کند، قطعا نتیجه مطلوب درمانی به دست خواهد آمد.

چگونه باید از دستگاه ارتودنسی فانکشنال مراقبت کرد؟

در صورتی که بیمار از نوع متحرک آن استفاده می کند، بهتر است تا در نگهداری از دستگاه ارتودنسی خود کوشا باشد. در زمان های مقرر و تعیین شده باید از دستگاه استفاده کند و در زمان هایی مانند مسواک زدن و یا غذا خوردن که دستگاه ارتودنسی فانکشنال متحرک را از دهان خود خارج می کند، باید در مکانی و یا جعبه ای آن را بگذارد تا گم نشود و یا دستگاه دچار شکستگی نشود. همچنین دستگاه باید با مسواک و خمیر دندان تمیز شود.

بخوانید
ارتودنسی دندان چیست؟ + بررسی عوارض ارتودنسی دندان در تمام سنین

پیشنهاد ما به شما

جراحی فک و صورت

جراح دهان، فک و صورت کیست؟ + خدمات تخصصی جراحی فک و صورت

بیشتر افرادی که فک هایشان در موقعیت نامناسب و ناهماهنگ با هم قرار دارند و …

دیدگاهتان را بنویسید