هدگیر ارتودنسی

دستگاه هدگیر ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد؟ + آیا به اصلاح دندان ها کمک می کند؟

هدگیر ارتودنسی، وسیله ای است که همراه با سایر درمان های ارتودنسی برای اصلاح ناهنجاری های دندانی و مشکلات بایت استفاده می شود که با اعمال فشار بر روی بریس ها باعث تغییر در تراز فک شده و به افزایش فضای بین دندانی کمک می کند. از هدگیر ارتودنسی معمولا برای کودکانی که استخوان های فک آنها هنوز در حال رشد است استفاده می شود.


فهرست مطالب


دستگاه هدگیر ارتودنسی چیست؟

هدگیر بریس، که به آن هدگیر ارتودنسی نیز گفته می شود نوعی دستگاه ارتودنسی است که از یک سو به سر و از سوی دیگر به بریس های ارتودنسی ثابت بسته میشود. متخصص ارتودنسی با کمک این دستکاه ها میتوانند مشکلات شدید عدم تراز دندان ها را اصلاح و برطرف کنند.

هدگیر ارتودنسی

زمانی که شخصی مشکلات جزئی یا ناهماهنگی کمی بین فک ها و دندان ها داشته باشد معمولا از این دستگاه استفاده نمیکند. اما اگر یک کودک یا نوجوانی مشکلات شدید داشته باشد از این وسایل برای کمک به اصلاح موقعیت دندان ها استفاده میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رنگ ارتودنسی را بخوانید.

بخوانید
پست و کور دندان چیست؟ + چگونه دندان با پست و کور ترمیم می شود؟

این دستگاه برای چیست؟

مهمترین مشکلی که این دستگاه ها برطرف میکنند رفع مشکلات شدید بایت و مال اکلوژن است. از این بین نیز متداولترین مشکلات بایت که با کمک این دستگاه ها برطرف میشوند عبارتند از:

  • اورجت: دندان های پایین روی لب ها قرار میگیرند
  • اوربایت: جلو بودن فک بالا نسبت به فک پایین
  • آندربایت: جلو ببودن فک پایین نسبت به فک بالا
  • کراس بایت: عدم تراز صحیح دندان های بالا و پایین

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: طریقه مصرف دهان شویه کلرهگزیدین

نکته:

هر زمان که فک و دندانهای بالا و پایین تراز یا در هماهنگی با هم نباشند، به آن مال اکلوژن گفته می شود. و همه موارد فوق در دسته مال اکلوژن ها قرار می گیرند. بعضی اوقات بیمار حتی می تواند چندین مورد از موارد ذکر شده در بالا را داشته باشد. و کاربرد هدگیر ارتودنسی کمک به درمان این مشکلات است.

انواع هدگیر ارتودنسی کدامند؟

به طور کلی ما دو نوع هدگیر داریم:

  1. هدگیر گردنی ارتودنسی با فشار به سمت بالا

هدگیر گردنی ارتودنسی خود متشکل ار دو نوه دستگاه است که با هم ترکیب شده اند. این دستگاه دندان ها و فک ها را به سمت بالا هدایت کرده و آن ها را هماهنگ میکند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله  ارتودنسی متحرک را بخوانید.

  1. هدگیر با اعمال فشار به سمت عقب
بخوانید
کاربرد کن کاغذی در درمان ریشه دندان

ازاین نوع هدگیرها برای رفع مال اکلوژن کلاس III استفاده میشود. برای مثال برای درمان آندربایت میتوان از این هدگرها استفاده کرد. به این شکل که هدگیر، فک پایین را به عقب هدایت میکند تا هم راستا و هماهنگ با فک بالا قرار بگیرد.

کاربرد هدگیر ارتودنسی چیست؟

این دستگاه ها معمولاً مخصوص کسانی هستند که هنوز هم در حال رشد هستند، یعنی نوجوانان. متخصص ارتودنسی این وسیله را معمولا برای نوجوانان ۱۳ تا ۱۸ سال در نظر میگیرد زیرا تا این سن استخوان ها همچنان در حال رشد است و میتواند تحت تاثیر هدیگر تغییر موقعیت دهد.

از آنجایی که دختران رشدشان زودتر از پسران متوقف میشود ممکن است در بازه زمانی زودتری از این دستگاه استفاده کنند. البته برای اینکه متخصص ارتودنسی متوجه شود استخوان ها از رشد افتاده اند یا نه از پرتو های ایکس استفاده میکند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کار لابراتوار چیست را بخوانید. اگر بیمار دیگر رشد نکند یا از رشد افتاده باشد، استفاده از هدگیر ارتودنسی مفید نخواهد بود. بنابراین در صورت لزوم فرزندان خود را پیش از سن ۱۸ ساگی به نزد یک  متخصص ارتودنسی خوب ببرید.

بخوانید
اصول مراقبتی در دوران ارتودنسی

چند نکته در خصوص استفاده از این دستگاه

  • روزانه باید به صورت پشت سر هم حدود ۱۲ تا ۱۴ ساعت از این هدگیرها استفاده کرد.
  • البته اکثر متخصصان ارتودنسی پیشنهاد میدهند که در طول شب از این وسیله استفاده شود. بنابراین می توانید درست بعد از صرف شام آن را درست کنید و هنگام بیدار کردن آن را بردارید.
  • البته اگر مشکل فک شما شدید باشد شاید لازم باشد تا ۲۲ ساعت در روز از آن استفاده کنید.
  • و بسته به نوع و شدت مشکل این امکان وجود دارد که کل پروسه درمان از ۱ تا ۲ سال طول بکشد.
  • برای اینکه بیمار به هدگیر عادت کند متخصص ارتودنسی معمولا به او میگوید که در روز اول ۲ ساعت، روز دوم ۴ ساعت و …. هدگیر را استفاده کند تا بلاخره به روزی ۱۲ تا ۱۴ ساعت برسد.
  • بدیهی است که هنگام خوردن غذا باید هدگیرها را بردارید و بعد از اتمام آن حتما دوباره آن ها را نصب کنید. البته متخصص ارتودنسی تمام دستورالعمل های لازم در خصوص استفاده از آن ها را به شما آموزش خواهد داد.
  • اگر حین استفاده از این دستگاه ها دچار سردرد یا درد مختصر شدید، میتوانید از ایبوپروفن یا استامینوفن جهت تسکین درد استفاده کنید.
بخوانید
آشنایی با انواع بی حسی و آرامبخشی در دندانپزشکی + عوارض آمپول بی حسی دندان چیست؟

یک متخصص ارتودنسی دقیقا چه زمانی از هدگیر استفاده خواهد کرد؟

بطور معمول زمانی که وجود الاینر یا بریس به تنهایی برای صاف کردن دندان ها کافی باشد، هیچ لزومی به استفاده از ابزار ارتودنسی دیگر نیست. اما زمانی که استفاده از بریس ها جواب ندهد، و نیازمند فشار بیشتری برای صاف کردن دندان ها باشیم، از هدگیرها استفاده می‌کنیم.

برای کسب آگاهی بیشتر بخوانید: آشنایی با وسایل و تجهیزات دندانپزشکی و نگهداری آن ها

برای مثال ما زمانی که ببینیم بیمار دارای مال اکلوژن هایی مثل اوربایت یا آندربایت بسیار شدید است، از هدگیر ارتودنسی برای اعمال فشار بیشتر استفاده می‌کنیم.

درمان با هدگیر ارتودنسی چگونه است؟

چه از این وسیله برای درمان اوربایت استفاده شود یا آندربایت، روش استفاده از آن به یک شکل است: باید ۱۲ تا ۱۴ ساعت در روز این وسیله را استفاده نمایید. بسیاری از ارتودنتیست ها توصیه می کنند این وسیله را شب هنگام استفاده کنید و پس از شام آن را بر روی سر بگذارید و صبح بردارید. در موارد مال اکلوژن شدید ممکن است لازم باشد ۲۲ ساعت در روز هدگیر را استفاده کنید. معمولا در شروع درمان به خصوص در کودکان یک دوره عادت کردن به وسیله در نظر گرفته می شود. برخی برای این دوره توصیه می کنند برای این که راحت تر به هدگیر عادت کنید در روز اول یک ساعت آن را استفاده کنید و سپس مدت زمان استفاده از آن را هر روز یک ساعت بیشتر کنید تا به مدت زمان مورد نظر برسید.

بخوانید
سیر تا پیاز ارتودنسی متحرک

هر از گاهی باید وسیله تنظیم شود تا اعمال نیروی آن متناسب با موقعیت دندان‌ها و فک ها باشد. معمولا بعد از هر بار تنظیم کمی درد یا ناراحتی به خصوص هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن احساس می شود. برای حل این مشکل میتوانید مسکن هایی مانند استامینوفن یا مسکن های غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن مصرف کنید. اگر دردتان شدید است یا برطرف نمی‌شود با دندان پزشک تماس بگیرید.

هنگام غذا خوردن باید هدگیر را در بیاورید اما می توانید برای خوردن مایعات بدون این که وسیله را در بیاورید از نی استفاده کنید. دندانپزشک دستورالعمل دقیق استفاده از هدگیر را به شما می دهد تا بدانید دقیقا چند ساعت در روز باید آن را استفاده کنید. یادتان باشد پیوستگی درمان اهمیت زیادی دارد و کلید موفقیت درمان ارتودنسی است. اگر درمان از سنین پایین شروع شده باشد و پیوسته انجام شود مشکلات شدید ارتودنسی را می تواند تنها ظرف ۶ ماه حل کند. از طرف دیگر هر وقفه کوچکی که در طول درمان اتفاق می افتد شما را عقب می اندازد و بخشی از زحماتتان به هدر می‌رود.

بخوانید
آشنایی کامل با متخصص پروستودنتیست (متخصص پروتز های دندانی)

نحوه نگهداری و مراقبت از هدگیرها چگونه است؟

  • مهم‌ترین چیزی که باید در پروسه درمان با هدگیر به آن توجه کنید، این است که تا می‌توانید باید مراقب بروز صدمه و آسیب به آن ها باشید. زیرا هر بار که مشکلی برای هدگیرها ایجاد شود، مدت زمان درمان شما نیز بیشتر از حد معمول خواهد شد.
  • تنها مراقبت از هدگیر مد نظر نیست. و باید حین نصب یا در آوردن آن مراقب صورت، دهان و لب های خود باشید تا مبادا زخمی شوند.
  • دقیقا مشابه بریس ها و هر کدام از ابزار ارتودنسی که در دهان قرار می‌گیرند، بخشی از هدیگر که در دهان قرار دارد یا در مجاورت آن است، باید بصورت دقیق و مرتب تمییز شود. زیرا اگر تمیز نشود، مستعد تجمع باکتری و بروز عفونت خواهد بود.
  • انجام هر گونه فعالیت فیزیکی که امکان صدمه به صورت و اجزای دهان وجود داشته باشد، حین استفاده از هدیگر ارتودنسی باید با احتیاط کامل صورت بگیرد. اگر ورزش خاصی انجام می دهید که به طور معمول از ناحیه صورت زخمی می شوید، تا پایان درمان با این ابزار، آن را انجام ندهید.
  • استفاده از این وسیله می‌تواند ناخوشایند باشد و معمولا کودکان و نوجوانان به سختی با این وسیله کنار می‌آیند. اما به مرور زمان به آن عادت خواهید کرد و مشکلی با آن نخواهید داشت.
  • قبل از اینکه بخواهید از هدیگر استفاده کنید، حتما از متخصص ارتودنسی خود پرس و جو کنید و مطمئن شوید استفاده از این وسیله برای یک مدت طولانی ارزشش را دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اصول مراقبتی در دوران ارتودنسی را بخوانید.
بخوانید
پین دندان چیست و کاربرد آن برای ترمیم چیست؟ + بررسی تفاوت های پین و پست دندان

آیا هنوز هم از دستگاه هدگیر ارتودنسی استفاده می شود؟

بله ، ارتودنتیست ها هنوز هم از این دستگاه ها برای درمان مشکلات کودکان استفاده میکنند. اگر غیر از این بود شما اکنون در حال خواندن این مقاله نبودید.  اگر شما یا فرزندتان از اورجت، آندربایت، اوربایت یا کراس بایت هنوز هم میتوانید کاندید مناسبی برای استفاده از هدگیرها باشید.

البته این بدان معنا نیست که اگر یکی از این مشکلات را داشته باشید، حتماً به هدگیر نیاز داشته باشید بلکه در صورت لزوم متخصص ارتودنسی میتواند آن را برای شما تجویز کند. اما در صورت استفاده، نحوه تجویز و توصیه به استفاده از آن بستگی به سن شما، ارتودنتیست و شدت مشکل شما دارد.

آیا ارتودنسی با هدگیر عوارض دارد؟

تاکنون عارضه خاصی در ارتباط با استفاده از این وسیله ارتودنسی گزارش نشده است. هرچند که بروز درد و کمی احساس ناراحتی بخاطر فشار وارد شده به دندان ها در اوایل طبیعی است. با این حال اگر کودک شما در این خصوص دردی تجربه کرد میتوانید با داروهای ضددرد بدون نسخه آن را تسکین دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله دستگاه ارتودنسی فانکشنال را بخوانید.

بخوانید
بررسی مزایا و معایب انواع پروتز دندان + ویدیو

اگر متخصص ارتودنسی که هدگیر ارتودنسی را نصب کرده شخص با تجربه و مجربی باشد، استفاده از ارتودنسی  با هدگیر کاملا بی خطر و یک روش اثبات شده برای رفع مشکلات شدید بایت است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با هدگیر ارتودنسی آشنا شدید. همچنین از نحوه ی استفاده و کاربرد آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

استفاده از هدگیر ارتودنسی در چه سنی رایج می باشد؟

هدگیر ارتودنسی در سنین نوجوانی و کودکی که رشد فک آن ها به اتمام نرسیده است، مورد استفاده قرار می گیرد.

آیا همچنان از هدگیر ارتودنسی استفاده می شود؟

امروزه علم ارتودنسی دندان پیشرفت زیادی داشته است و ابزار هایی توانسته اند تا حدودی جایگزینی برای هدگیر ارتودنسی باشند. اما با این وجود در سنین کودکی و نوجوانی استفاده از هدگیر ارتودنسی نتیجه بسیار بهتری را برای بیمار به دنبال خواهد داشت و در شرایط لزوم ارتودنتیست از آن استفاده می کند.

پیشنهاد ما به شما

جراحی فک و صورت

جراح دهان، فک و صورت کیست؟ + خدمات تخصصی جراحی فک و صورت

بیشتر افرادی که فک هایشان در موقعیت نامناسب و ناهماهنگ با هم قرار دارند و …

دیدگاهتان را بنویسید