ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان چیست؟ + بررسی مراحل مراقبت و انجام ایمپلنت دندان

بسیاری از افراد با گذشت زمان بنا به دلایل متعددی همچون پیری، کشیدن دندان و… دندان های خود را از دست می دهند. این موضوع علاوه بر این که باعث ایجاد مشکل در ظاهر و طرح لبخند شما می شود، می تواند در صحیح جویدن و غذا خوردن شما هم تاثیر منفی بگذارد. بسیاری از افراد به دنبال یک روش دائمی برای این دندان های از دست رفته هستند. تا چند سال گذشته انجام پروتز دندان متحرک (دندان مصنوعی) میان این افراد بسیار رایج بود. مشکلاتی که این روش ایجاد می کرد باعث شد که روش بهتری به نام ایمپلنت جایگزین آن شود. ایمپلنت دندان روشی است دائمی برای دندان های از دست رفته. خوشبختانه امروزه با فراگیر شدن ایمپلنت دندان افراد دیگر دغدغه‌ای برای از دست دادن دندان های خود ندارند و دیگر به سراغ دندان های مصنوعی نمی روند. قرار دادن ایمپلنت در دهان هیچ مشکلی را برای استفاده کننده به وجود نمی آورد و فرد به می تواند تا آخر عمر بدون هیچ گونه مشکلی از آنها استفاده کند. در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت کامل با ایمپلنت دندان آشنایی پیدا کنید.


فهرست مطالب


ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت دندان در حقیقت یک ریشه مصنوعی به شکل پیچ از جنس تیتانیوم است. این ریشه ی مصنوعی به جای ریشه دندان طبیعی در استخوان فک کاشته می شود.

همانطور که دندان طبیعی روی ریشه سوار شده است، یک یا چند دندان پروتزی یا تاج دندانی ساخته شده در لابراتوار نیز روی ایمپلنت هایی که نقش پایه را برای آنها دارد؛ سوار می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله پین دندان را مطالعه کنید.

اجزاء ایمپلنت

  • فیکسچر (پست یا پایه ایمپلنت)
  • اباتمنت (ابزار اتصال فیکسچر به تاج)
اجزای ایمپلنت دندان
  • تاج دندان یا پروتز دندان مصنوعی
بخوانید
همه چیز درباره حفره خشک دندان

انواع ایمپلنت دندان کدامند؟

ایمپلنت معمولی

در روش عمل جراحی ایمپلنت معمولی  مراحل طبق روال معمول و زمانی حدود 6 ماه انجام می‌شود. ابتدا کاشت پایه انجام شده و مدتی به محل کاشت فرصت داده می‌شود تا خود را ترمیم کند و رابط ایمپلنت دندان  با بافت‌های استخوان یا اطرافش یکپارچه گردد. ایمپلنت معمولی قطری در حدود سه میلی متر یا بیشتر دارد. بیشتر بدانید: لابراتوار دندانسازی چیست

مینی ایمپلنت

 مینی ایمپلنت نوعی ایمپلنت دندانی است که قطرش از سه میلی متر کمتر است. معمولا زمانی استفاده می‌شود که فضای کافی برای یک کاشت معمولی و بزرگ وجود ندارد. این نوع از ایمپلنت دندان برای جایگزین کردن دندان‌های پیشین کوچک جلویی و یا حمایت از دندان‌های مصنوعی گزینه خوبی است. قابل ذکر است که در مینی ایمپلنت سطح کمی برای جوش خوردن با بافت استخوان فک وجود دارد. بنابراین استفاده از آن در همه شرایط مناسب نیست. 

ایمپلنت فوری

مراحل کاشت دندان در ایمپلنت فوری خیلی سریع پیش می‌رود. بیمار پس از زمان کوتاهی می‌تواند از دندان‌های جایگزین خود استفاده کند. البته قطعا معایب خود را دارد. استفاده از این روش در شرایط خاصی که دندانپزشک مطمئن باشد،‌ قرار نیست فشار زیادی بر روی ایمپلنت وارد شود،‌ امکان‌پذیر است. دندانپزشک  مدت کوتاهی پس از کاشت ایمپلنت، یک دندان موقت و خاص روی آن قرار می‌دهد که فشار زیادی بر روی ایمپلنت وارد نمی‌کند. بعد از آن باید یک سری نکات و رژیم غذایی خاص در این دوره رعایت شود. پس از آن که رابط ایمپلنت به‌طور کامل با بافت‌های اطراف یکپارچه شد، یک دندان دائم جایگزین دندان موقت می‌شود.

ایمپلنت چهار عددی

 در این روش 4 عددی روشی مناسب برای محکم کردن دندان‌های مصنوعی است. روش 4 ایمپلنت در جلوی فک قرار داده می‌شوند چرا که ناحیه جلوی فک نسبتاً ضخیم‌تر است و قدرت بیشتری دارد. پس این روش برای کسانی که استخوان‌های آنها تحلیل رفته و نمی‌توانند از ایمپلنت معمولی استفاده کنند، روش مناسبی است. به خصوص اگر دندان مصنوعی در فک پایین قرار داشته باشد. روش 4 ایمپلنت یک روش تخصصی و نسبتاً پیچیده است و باید حتما توسط یک متخصص مجرب انجام شود. درباره دندانسازی چه می دانید؟

بخوانید
چرا دندان‌ها را شماره‌گذاری می‌کنند؟ + اسم گذاری و شماره‌گذاری دندان‌ها به چه صورت است؟

ایمپلنت برای چه کسانی مناسب نیست و ناموفق خواهد بود؟

  • در صورتی که سابقه انجام شیمی درمانی یا رادیوتراپی را دارید یا اینکه در حال حاضر این درمانها را انجام می دهید، باید بدانید که احتمال موفقیت درمان کمتری دارید.
    موارد خاص پزشکی مانند ابتلا به پوکی استخوان و بیماریهای مانند آن هنوز اطمینانی حاصل نشده است و تاثیر آن در کارکرد  و ماندگاری آن مشخص نیست.
  • برای انجام این جراحی سلامت لثه فرد مراجعه کننده بسیار مهم است و علاوه بر آن باید استخوانهای فک قدرت و انسجام کافی برای نگهداری آن را داشته باشند.
  • در بسیاری از موارد اگر متقاضی از دخانیاتی مانند سیگار استفاده کند، دندانپزشک از درمان خودداری می کند، زیرا استفاده از این مواد حتی سیگار باعث کاهش امکان موفقیت درمان می شود.
  • در صورتی که بخواهید تمام دندانها را به روش کاشت دندان جایگزین کنید، در فک بالا به شش تا هشت و در فک پایین به چهار تا شش ایمپلنت نیاز خواهید داشت.
  • رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان در بالا بردن عمر ایمپلنت تاثیر بسیاری دارد. ایمپلنتها طرح لبخند را بهبود بسیاری می بخشند.
  • در صورت استفاده از داروهایی که در آنها از مشتقات بیس فسفونات استفاده شده است، توصیه می شود که از این درمان استفاده نکنید.

مراحل مراقبت و انجام ایمپلنت دندان چگونه است؟

  1. پیش از انجام عمل باید پوسیدگی دندان ها بررسی و رفع شود.
  2. برای قرارگیری ایمپلنت در دهان انجام حداقل یک جراحی ضروری است. در این جراحی که به کاشت دندان نیز شهرت دارد، ایمپلنت در استخوان فک گذاشته می شود.
  3. در چند ماه بعد از انجام جراحی پین تیتانیومی با استخوان فک ادغام می شود.
  4. پس از مدتی و با مطمئن بودن از ادغام مناسب ایمپلنت و استخوان دندان، متخصص معالج می تواند از ایمپلنتها به عنوان بیس استفاده کند و پروتز دندان را بر روی آنها نصب کند.
بخوانید
جرم گیری دندان، یک الزام نجات بخش

قبل از جراحی ایمپلنت دندان:

  1. دندانپزشک معالج پیش از انجام هر کاری به مراجعه کننده توضیح می دهد که چگونه برای درمان آماده شود.
  2. تشکیل پرونده دندانپزشکی، قبل از انجام هر درمانی پرسشنامه ای راجع به شرایط پزشکی خاص در اختیار شما قرار خواهد گرفت، لطفا آنرا کامل و دقیق پر کنید و اگر مطلب مهمی وجود دارد که در پرسشنامه نیست حتما آنرا با دندانپزشک خود در میان بگذارید. میزان موفقیت آن با در نظر گرفتن و انجام دقیق همه این مراحل درمان برای بسیاری از افراد بدون خطر خاصی، بالا خواهد بود.
  3. قبل از انجام عمل نیاز به معاینه لثه ها و اطمینان یافتن از سلامتی کامل آنها وجود دارد، همچنین هر گونه عفونت یا پوسیدگی در لثه و دندانهای مجاور محل قرار گیری ایمپلنت نیز باید به طور کامل درمان شود.
  4. بعد از اطمینان از سلامت کامل بافتهای دهانی ناحیه جراحی و اطراف آن نیاز به تهیه یک اسکن رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت (اصطلاحا CBCT یا DVT نامیده میشود) از محل میباشد که توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت قابل تهیه است.این اسکن معمولا به همراه یک ریپورت و CD تهیه میشود.
  5. دندانپزشک به کمک آنها ارتفاع و ضخامت استخوان و نیز سایر موارد مهم مانند محل عبور اعصاب مهم، سینوس ها و … را بررسی میکند و بهترین سایز و محل قرار گیری ایمپلنت دندان را مشخص میکند.
  6. آخرین مسئله ای که قبل از جراحی ایمپلنت دندان باید مورد توجه قرار گیرد اینست که در شرایط پزشکی خاص ( فشار خون بالا، سابقه سکته قلبی یا مغزی ، سابقه پیوند عضو و …) گاهی نیاز به دریافت داروی خاص یا تغییر در دوز داروهای دریافتی فعلی بیمار وجود دارد و در مواردی که شخص به دلیل بیماری زمینه ای (مثل مشکلات قلبی) تحت نظر پزشک دیگری قرار دارد نیاز به مشورت با پزشک مربوطه نیز وجود دارد. آیا درباره طوق دندان اطلاعاتی دارید؟
بخوانید
مکیدن انگشت در کودکان و پیامدهای آن

فرآیند عمل جراحی ایمپلنت دندان:

مدت زمان انجام عمل به تعداد و همچنین پیچیدگی شرایط عمل بستگی دارد. ممکن است چند ایمپلنت دندان در یک عمل جراحی قرار داده شود در این حالت زمان عمل طولانی تر خواهد شد.

  1. این جراحی معمولا تحت بی حسی موضعی انجام میشود در این حالت درد کاملا در دهان شما ازبین میرود و میتوانید در حین عمل بیدار بمانید. ممکن است از یک آرام بخش استفاده کنید تا در طول عمل اضطرابتان ازبین برود و یه شما کمک میکند آرام باشید.
  2. بعد از اینکه لثه کاملا بیحس شد. دندانپزشک یک برش در لثه شما زده و یک سوراخ کوچک در استخوان فکتان ایجاد میکند و در این سوراخ قرار داده میشود.

در شرایط خاصی میتوان کشیدن دندان آسیب دیده و جایگزاری ایمپلنت را طی یک جلسه جراحی انجام داد که این روش ایمپلنت فوری یک جلسه ای نامیده میشود و همیشه قابل انجام نیست و همانطور که پیشتر ذکر شد در “شرایط خاصی” قابل انجام است.

اگر این حالت قابل انجام نباشد دندانپزشک ایمپلنت چند ماه (فک بالا ٣-۶ ماه و فک پایین ٢-۴ ماه) بعد از کشیدن دندان قرار میدهد تا استخوان فک زمان کافی برای ترمیم خود داشته باشد به این حالت “ایمپلنت تاخیری” گفته میشود. در موارد نادر ممکن است نیاز باشد که عمل تحت بیهوشی انجام شود که در اینصورت عمل باید در مراکز خاص با تجهیزات خاص برای شما انجام شود در این صورت به طور کامل بیهوش میشوید ودر طول عمل خواب خواهید بود. درباره شماره دندان ها بیشتر بدانید.

  • در روش یک مرحله ای میله و اتصالاتی که بین پروتز و ایمپلنت متصل میشوند همزمان قرار داده میشوند و بعد از پایان جراحی ضمائم آن در دهان قابل مشاهده است.
  • در روش دو مرحله ای ابتدا میله آن در زیر لثه جایگذاری میشود (شما آن را در دهان خود نمی بینید) و مدتی (حدودا دو تا سه ماه) برای بهبود کامل لثه و استخوان صبر میکنیم.
  • بعد از گذشت زمان طی یک جراحی دیگر که جراحی بسیار سبکتری خواهد بود اتصالات به آن متصل خواهد شد.
بخوانید
معرفی متخصصان برتر ارتودنسی تهران سال 1402 به انتخاب مجله آموزشی تجهیزات دندانپزشکی

در هر دو شیوه پس از گذشت دو تا چهار ماه از جراحی اولیه پروتز نهایی آماده و تحویل خواهد شد. در طول این زمان امکان ساخت انواع پروتز شامل موقت، ثابت یا متحرک بسته به شرایط وجود دارد که میتواند طی این دوران گذار مشکلاتی همانند جویدن غذا و زیبایی که در اثر از دست رفتن دندان ایجاد شده را تا حدودی بهبود ببخشد.

مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت دندان:

  1. بعد از انجام ایمپلنت شما ممکن است به استراحت نیاز داشته باشید تا اثر بیحسی کاملا خاتمه یابد، بعد از یک بیحسی موضعی چند ساعت طول میکشد تا دهان و دندان تان به حالت اول خود برگردد. شما ممکن است به مسکن نیاز داشته باشید تا اثر ناراحتی حاصل از بی حسی را برطرف کند.
  2. معمولا بعد از عمل میتوانید به خانه برگردید اما اگر بیهوشی عمومی داشتید به یک همراه نیاز دارید تا شمارا برای رسیدن به خانه همراهی کند و تا ۲۴ ساعت اول بهتر است دوست یا یکی از اشنایان مراقب شما باشد.
  3. خیلی مهم است که در چند روز بعد از ایمپلنت که به استراحت می گذرانید، از غذاهای نرم استفاده کنید. مراقب باشید تا زمانی که بیحسی کاملا از ناحیه دهانتان برطرف نشده، از غذاها و نوشیدنی های داغ استفاده نکنید. در غیر این صورت ممکن است بدون اینکه متوجه شوید خودتان را بسوزانید.
  4. خیلی مهم است که دهان خود را مثل همیشه با مسواک و نخ دندان تمیز نگه دارید. ممکن است برای اینکه تمیز کردن راحت تر بین دندانها به مسواک ویژه ای نیاز داشته باشید.
بخوانید
راهنمای عملی سفید کردن دندان در خانه با کیت های بلیچینگ خانگی

جوش خوردن ایمپلنت چقدر طول می کشد؟

  1. فک پایین سه ماه
  2. فک بالا پنج ماه

این یک قانون کلی است که می‌تواند در شرایط مختلف متفاوت باشد مثلا اگر در فک بالا لیفت سینوس انجام شده باشد بهتر است یک تا دو ماه بیشتر فرصت داده شود تا استخوان جدید به تراکم بیشتری برسد. درباره استفاده از نایت گارد بیشتر بدانید.

ایمپلنت دندان

از دیگر مواردی که ممکن است نیاز به مدت زمان بیشتری باشد انواع گرافت استخوانی و یا اسپیلیت کردن استخوان می‌باشد. همچنین در شرایطی که استخوان تراکم کمتری داشته باشد باید زمان بیشتری لحاظ شود.

تا تراکم استخوان به حد مطلوب برسد و در شرایط ایده آل استخوانی می توان از مدت انتظار کم کرد. این وقتی است که طول و عرض ایمپلنت دندانی کاشته شده ایده آل برای دندان جایگزین باشد.

مزایای ایمپلنت دندان چیست؟

  • افزایش زیبایی

با توجه به این که جای خالی دندان ها می تواند ظاهری نامناسب را به وجود آورد استفاده از ایمپلنت دندان می تواند زیبایی از دست رفته را برای شما جبران کرده و اعتماد به نفس را به شما بازگرداند.

  • سرعت بالا در کاشت

ایمپلنت دندان یکی از سریع ترین روش ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته است و اگر مشکل کلی در سلامت جسمانی و استخوان های فک وجود نداشته باشد به سرعت می توان آن ها را جایگزین دندان های از دست رفته کرد.

  • طول عمر بالا

یکی از مزایا ایمپلنت دندان که آن را بین بیماران و پزشکان به روشی محبوب تبدیل کرده است طول عمر بالای آن است. طول عمر ایمپلنت ها در حدی است که اگر بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت کنید تا آخر عمر می تواند کارایی لازم را برای شما داشته باشد بدون این که دردسری برای شما به وجود آورد. از عوارض ارتودنسی چه می دانید؟

  • حفظ سلامتی دهان و دندان
  • ثابت بودن ایمپلنت
بخوانید
آشنایی کامل با متخصص پروستودنتیست (متخصص پروتز های دندانی)

عوارض و خطرات ایمپلنت دندان چیست؟

عوارض ایمپلنت دندان می تواند کوتاه مدت و یا بلند مدت باشد که برخی از این عوارض به دلیل مراجعه به افراد غیر متخصص به وجود می آید. بنابراین انتخاب پزشکی متخصص ایمپلنت دندان می تواند میزان عوارض این موضوع را به شکل چشم گیری کاهش دهد.

علاوه بر این رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان هم عامل دیگری است که می تواند شما را هر چه سریعتر از شر عوارض ایمپلنت دندان خلاص کند. از خطرات و عوارض ایمپلنت دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • عفونت در محل کاشت
  • امکان آسیب به سایر دندان ها
  • آسیب عصبی که می تواند باعث درد، بی حسی، سوزن سوزن شدن لثه ها، لب ها و چانه فرد شود.
  • مشکلات سینوسی هنگامی که ایمپلنت های دندان قرار داده شده در فک بالا از یکی از حفره های سینوس شما بیرون می زند.

هزینه ایمپلنت دندان چقدر است؟

هزینه و قیمت ایمپلنت دندان بستگی به شرایط دندانی فرد دارد این قیمت بعد از ویزیت توسط متخصص ایمپلنت مشخص خواهد شد. عوامل بسیاری وجود دارد که قیمت ایمپلنت دندان را تعیین می کند. از ایمپلنت لیزری بیشتر بخوانید. از جمله عواملی که می توان به آن اشاره کرد :

  • توسط پزشک متخصص انجام می شود یا عمومی.
  • نیاز به پیوند استخوان دارد یا نه.
  • نیاز به سینونس لیفت(بالا بردن سینوس)
  • برند ایمپلنت

سخن پایانی

شما در این مقاله با ایمپلنت دندان آشنا شدید. همچنین از مراحل انجام ایمپلنت و مراقبت های آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا ایمپلنت های دندان ایمن هستند و چقدر دوام می آورند؟

ایمپلنت یک روش درمانی ایمن و خوب است. احتمالاً صحیح است که بگوییم ایمپلنت ها، دقیقاً شبیه دندان های طبیعی هستند، و تا زمانی که شما از آنها مراقبت کنید، دوام می آورد. اینکه چقدر مراقب دندان ایمپلنت شده ی خود به طور قابل قبولی باشید و چه اینکه به طور منظم به دندانپزشک خود برای نگهداری و پاکیزه کردن آنها مراجعه می کنید، بیشترین تأثیر را در ماندگاری و دوام آنها خواهد داشت.
اگر مراقب دندان های ایمپلنت شده ی خود نباشید، روکش هایی مشابه آنچه که روی دندان های طبیعی شما که از آن غفلت کردید ایجاد کردند، برای ایمپلنت های شما نیز ایجاد می کنند. اینکه ایمپلنت هارا بدون درمان باقی گذاشت، می تواند به عفونت لثه، خونریزی و به طور کلی درد و ناراحتی منجر شود. شما می توانید با داشتن دندانهای طبیعی خود نیز از همه ی این مشکلات برخوردار شوید.
اگر دندان های ایمپلنت شده ی شما به خوبی مورد مراقبت قرار گرفته باشد و اگر استخوانی که آنها برای انجام این عمل برای شما در نظر گرفته اند، قوی و سلامت باشد، می توانید انتظار داشته باشید که آنها سالها دوام بیاورند. با این حال، دقیقاً مانند سایر ایمپلنت هایی که از طریق جراحی حاصل می شوند، (مانند جایگزینی مفصل ران) هیچ تضمینی در طول عمر آن وجود ندارد.

بخوانید
معرفی 10 مورد از بهترین متخصصین ایمپلنت در تهران به انتخاب مجله آموزشی تجهیزات دندانپزشکی
آیا تمیز کردن دندان هایی که ایمپلنت شده اند، کار سختی است؟

خیر، اما اگر می خواهید ایمپلنتی با دوام و موفق داشته باشید، مراقبت و مواظبت از آن در دوران نقاهت مهم است. تیم دندانپزشکی شما باید در مورد چگونگی مراقبت از دندان ایمپلنت شده ی خود توصیه های مفصلی را ارائه دهد. تمیز کردن اطراف دندان هایی که به ایمپلنت ها متصل هستند سخت تر از تمیز کردن دندان های طبیعی شما نیست. با این حال، ممکن است مناطقی وجود داشته باشد که دسترسی به آنها دشوار باشد و نحوه تمیز کردن آنها به شما نشان داده می شود. ممکن است لازم باشد بارها و بارها به پزشک خود مراجعه کنید اما تیم دندانپزشکی شما قادر خواهد بود در این مورد با شما صحبت کند.

پیشنهاد ما به شما

قلم کامپوزیت دندانپزشکی

قلم کامپوزیت دندانپزشکی

قلم کامپوزیت ، نقش اساسی در دندانپزشکی زیبایی دارد که در سال‌های اخیر به شدت …

دیدگاهتان را بنویسید