اپن بایت

اپن بایت چیست و چگونه درمان می‌شود؟ + علل ایجاد اپن بایت چیست؟

دندان های ما در حالت طبیعی و استاندارد، طوری قرار می گیرند که زمانی که دهان خود را می بندیم، فک بالا و دندان های بالایی روی دندان های فک پایین قرار گرفته و تا حدی دندان های فک پایین را پوشش می دهند و با فک پایین تماس برقرار می کنند. اما چنانچه فرد دچار اختلالات و ناهنجاری های فک و دهان شود، با توجه به نوع اختلال ممکن است، دندان ها از هم فاصله بگیرند و هیچ تماسی با هم نداشته باشند. یکی از این اختلالات اپن بایت بوده که می تواند مشکلات بسیاری را برای افراد ایجاد کند. عوامل بسیاری می توانند در بروز این ناهنجاری نقش داشته باشند. با مطالعه این مقاله می توانید اطلاعات کافی درباره علائم، علل ایجاد، روش های درمانی موثر در سنین مختلف و هزینه درمان اپن بایت به دست آورید.


فهرست مطالب


اپن بایت چیست؟

یکی از عوارض و اختلالات و ناهنجاری های مربوط به فک و دندان ها، اپن بایت می باشد. در این عارضه هنگامی که فرد دهان خود را می بندد، دندان های فک بالا و پایین در قسمت قدامی و جلویی و یا عقبی و خلفی با هم تماس نداشته و بین آن ها فاصله مشاهده می شود، طوری که احساس می شود، دهان فرد باز است.

اپن بایت چیست؟

در این وضعیت هم پوشانی دندان های فک بالا و پایین صفر بوده و تماسی بین دندان ها برقرار نمی شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فیشورسیلانت دندان کودکان را بخوانید. افرادی که دچار این عارضه هستند، باید بلافاصله تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند، چرا که در صورت عدم درمان این عارضه با مشکلات شدیدتر و جراحی فک مواجه خواهند شد.

بخوانید
جراح دهان، فک و صورت کیست؟ + خدمات تخصصی جراحی فک و صورت

معرفی انواع اپن بایت

اپن بایت نیز از لحاظ ناحیه درگیری و مبتلا به عارضه، به دو دسته اسکلتی و دندانی تقسیم می شود که در حالت استخوانی، استخوان فک را درگیر می کند و در حالت دندانی موجب ایجاد عیب و ایراد در دندان ها شده و استخوان فک را درگیر نمی کند. در حالت کلی نیز این عارضه به سه دسته تقسیم می شود:

  • اپن بایت دندان های قدامی

یکی از انواع اپن بایت فک، اپن بایت دندان های جلویی و قدامی فک می باشد. در این وضعیت زمانی که فرد دهان خود را می بندد، بین دندان های جلویی یا قدامی فک بالا و فک پایین هم پوشانی اتفاق نمی افتد. این نوع اپن بایت بیشتر به دلیل درازی صورت و رشد بیش از حد استخوان فک، استفاده نادرست و مکیدن بیش از حد پستانک، بیرون آوردن زبان و … اتفاق افتاده و موجب ناراحتی فرد می شود.

  • اپن بایت دندان های خلفی

از دیگر انواع اپن بایت می توان به اپن بایت خلفی اشاره کرد. در این نوع ناهنجاری فک، زمانی که فرد دهان خود را می بندد، هیچ تماسی بین دندان های عقبی فک بالا و فک پایین برقرار نمی شود. این نوع اپن بایت نسبت به اپن بایت قدامی نادر بوده و شیوع کمتری داشته و بیشتر به دلیل مشکلات دندانی در ناحیه عقبی و خلفی فک های بالا و پایین و یا وجود مشکلات استخوانی فک های بالا و پایین ایجاد می شود.

  • اپن بایت ناقص
بخوانید
ارتودنسی دیمون "آنچه باید بدانید"

اپن بایت ناقص نیز از انواع این عارضه بوده که در این وضعیت زمانی که بیمار دهان خود را می بندد، هیچ تماسی بین دندان های جلویی فک بالا و فک پایین ایجاد نمی افتد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فلورایدتراپی دندان را بخوانید.

علل ایجاد اپن بایت چیست؟

اپن‌بایت معمولا به دنبال 4 وضعیت زیر ایجاد خواهد شد:

  • مکیدن انگشت شست پا یا پستونک: برخی از کودکان با مکیدن بیش از حد انگشتان خود، مداد، پستونک و هر ماده سخت دیگری، تراز طبیعی و هماهنگی بین دندان های قدامی خود را بر هم می‌زنند.
  • فشار ناشی از زبان: قرار دادن زبان در بین دندان های قدامی بالا و پایین در طولانی مدت، می‌تواند باعث ایجاد و شکل گیری اپن‌بایت شود.
اپن بایت
  • اختلال مفصل تمپورومندیبولار (TMD یا TMJ): اختلالات TMJ باعث درد مزمن فک می شود. تحرکات زبان و فشار آوردن به دندان ها در این اختلال می‌تواند دلیل دیگری برای شکل گیری و باز شدن بایت شود.
  • مشکل اسکلتی: مشکلات اسکلتی اغلب منشا ژنتیکی دارند. در این وضعیت از ابتدا فک ها به شکل درست و هماهنگی با هم رشد نمی‌کنند درنتیجه مشکلات متعددی برای دهان و دندان ایجاد میشود. یکی از مشکلات ایجاد شده ناشی از اختلال اسکملتی فک میتواند اپن‌بایت باشد.
بخوانید
دندان اضافی چیست؟ + علت درآمدن دندان اضافه چیست؟ + آشنایی با ارتودنسی دندان اضافی و انواع دندان های اضافی

علائم ابتلا به اپن بایت چیست؟

اپن بایت می تواند با نشانه های زیر همراه باشد:

اختلالات فکی

از نشانه های بروز اپن بایت می توان به اختلالات فکی از جمله عدم قرار گرفتن صحیح دندان های فک بالا و پایین روی هم و وجود فاصله بین دندان های جلویی فک بالا و پایین اشاره کرد.

اختلال در گفتار و بلع

از دیگر نشانه های این عارضه که به طور جداگانه یک عارضه نیز محسوب می شود، می توان به اختلالات گفتاری و بلع و جویدن اشاره کرد. افرادی که دچار این عارضه هستند، در تلفظ حروف ژ، ش و س به مشکل برخورده و نمی توانند مثل دیگر افراد این حروف را بیان کنند.

معرفی روش های درمان اپن بایت

ناهنجاری فکی اپن بایت با توجه به میزان اختلال ایجاد شده در فک و دندان ها، عوارض ناشی از آن و همچنین حاد بودن و یا نبودن اختلالات دندانی و فکی، تحت درمان قرار گرفته و قابل درمان می باشد. این عارضه و اختلال توسط روش های مختلفی درمان می شود که این روش ها عبارتند از:

ارتودنسی

به گفته دکتر احمدرضا حسینی، بهترین متخصص ارتودنسی در تهران، ارتودنسی و سیم کشی دندان ها از روش های درمانی موثری بوده که در معمولا در مراحل متوسط اپن بایت در سنین کودکی و بزرگسالی مورد استفاده قرار گرفته و انجام می شود.. این روش به دو صورت متحرک و ثابت انجام می شود که در حالت متحرک می توان سیم های ارتودنسی را از دهان خارج کرد و در حالت ثابت تنها پزشک می تواند بعد از پایان دوره درمان، سیم ها را از روی دندان ها بردارد.

ارتودنسی

بعد از تشخیص شدت ناهنجاری دندان ها و فک متخصص دندانپزشک از روش های ارتودنسی متحرک و یا ارتودنسی ثابت استفاده کرده و با استفاده از براکت ها و سیم های فلزی و قرار دادن آن ها به صورت پیوسته، به فک و دندان ها نیرو وارد کرده و موجب اصلاح دندان ها و فک می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روکش دندان شیری کودکان را بخوانید. مدت باقی ماندن براکت ها و سیم ها با توجه به میزان اختلال، صلاح دید پزشک و همچنین شکل گیری فک و دندان ها تعیین شده و نمی توان زمان قطعی و دقیقی برای آن مشخص کرد.

بخوانید
مقایسه لمینت سرامیکی و کامپوزیت ونیر

هدگیر

هدگیر یک از تجهیزات مورد استفاده در ارتودنسی بوده و بر روی سر قرار می گیرد. این وسیله به سیم های ارتودنسی که به دندان ها وصل می شوند، متصل می باشد. استفاده از هدگیر نیز در کنار ارتودنسی به بهبود وضعیت فک و دندان های فرد و افزایش فشار و نیروی وارد شده به فک و دندان ها، کمک می کند.

جراحی فک

جراحی فک یکی از روش های درمانی اپن بایت بوده و در صورتی که رشد استخوان های فک تکمیل شده باشد، انجام می گیرد. از آنجایی که با رشد استخوان های فک دیگر نمی توان برای قرارگیری صحیح فک و دندان ها در جایگاه خود از ارتودنسی و ابزار آلات استفاده کرد، جراح به منظور جای اندازی صحیح فک از جراحی فک استفاده کرده و با دوام بیشتر به سلامت و زیبایی دندان ها و فک کمک می کند. در این روش، جراح فک بالایی را در موقعیت اصلی و صحیح خود قرار داده و با استفاده از پیچ و پلاک های مخصوص به ثبات فک در جایگاه اصلی خود کمک می کند.

بخوانید
بهترین دندانساز تهران

چرا باید اپن بایت را درمان کنیم؟

شاید شایعترین دلیلی که افراد را ترغیب میکند تا به درمان این مشکل رو بیاورند، نگرانی از بدفرم شدن صورت باشد. زیرا این مشکل روی زیبایی و فرم طبیعی صورت تاثیر می‌گذارد.

اپن بایت

دلایل دیگر برای درمان اپن‌بایت عبارتند از:

  • مشکل در تکلم و ادای برخی کلمات: اپن‌بایت می تواند در گفتار و تلفظ برخی کلمات یا حروف اختلال ایجاد کند. به عنوان مثال، هنگام ادای حروف ث،س و ص سوت میزنند.
  • مشکل در غذا خوردن: این مشکل همچنین می تواند از گاز زدن و جویدن صحیح غذا و خوراکی جلوگیری کند.
  • ساییده شدن بیش از حد دندان های خلفی یا پشتی: هر چه دندان های جلویی از هم فاصله بگیرند به همان اندازه دندان های پشتی به هم فشار وارد میکنند و سایش و فرسودگی آن ها بیشتر می‌شود. این مشکل می‌تواند منجر به شکسته شدن و یا بروز مشکلات دیگری در دندان ها شود.

اگر هر یک از این عوارض و یا ناراحتی های مربوط به این مشکل را تجربه میکنید حتما با یک متخصص ارتودنتیست صحبت کنید.

بخوانید
عصب کشی دندان چگونه انجام می‌شود؟

عوارض اپن بایت چیست؟

این اختلال و ناهنجاری فک موجب بروز عوارض مختلف شده و بر روی گفتار و بلع فرد نیز تاثیر منفی می گذارد. شایع ترین و مهم ترین عوارض این اختلال عبارتند از:

1- بی نظمی و نامرتب بودن دندان ها

یکی از عوارض ناشی از اختلال و ناهنجاری فک و دهان، بی نظم و بهم ریختگی دندان ها بوده که موجب اختلال در طرح لبخند و داشتن لبخند زیبا و جذاب می شود.

2- اختلالات گفتاری

از دیگر عوارض ناشی از اپن بایت می توان به اختلالات گفتاری اشاره کرد. افراد مبتلا به این عارضه، دچار اختلال تلفظی شده و بعضی از حروف را نمی توانند به خوبی بیان کنند. همچنین صحبت کردن آن ها به صورت نوک زبانی است.

3- اختلال در بلع غذا

یکی دیگر از عوارض ناشی از اپن بایت، اختلال در جویدن غذا و بلعیدن آن است. ممکن است حین غذا خوردن و نوشیدن آب، آب دهان و یا غذا از دهان خارج شود، چرا که دندان ها با فاصله از هم قرار گرفته اند. همچنین ممکن است جویدن و بلع غذا برای فرد سخت باشد.

بخوانید
رادیولوژی فک و صورت چیست و چه کاربردی دارد؟ + معرفی متخصصان رادیولوژی دهان و فک و صورت در سنندج

4- حساس شدن دندان ها

از بین رفتن مینای دندان، سایش دندان ها و همچنین افزایش حساسیت های دندانی از دیگر عوارض ناشی از اپن بایت می باشد که می تواند موجب بروز ناراحتی های مختلف در دهان شود.

5- اختلال ظاهری و کاهش اعتماد به نفس

از آنجایی که این عارضه موجب بهم خوردن نظم دندان ها و ایجاد فاصله بین دندان های فک بالا و پایین می شود. فرد هنگام باز کردن دهان خود حس بدی داشته و اعتماد به نفس او کاهش می یابد. همچنین در مواقعی که دهان او در حالت بسته قرار گرفته، نیز ممکن است به دلیل اختلال ظاهری صورت، دچار کاهش اعتماد به نفس شود.

6- سردرد

یکی دیگر از عوارض ناشی از این اختلال و ناهنجاری، بروز سردرد های مکرر و شدید و حساسیت ها و دردهای دندانی می باشد.

هزینه درمان اپن بایت چگونه است؟

همواره یکی از دغدغه های درمانی افراد در رابطه با عوارض مختلف بدن از جمله فک، دهان و دندان ها، هزینه درمان بوده که گاهی موجب به تعویق انداختن درمان و بروز آسیب های جبران ناپذیر و جدی تر می شود. هزینه درمان اپن بایت نیز مانند سایر عوارض طبق فاکتورهایی محاسبه می شود. مهم ترین فاکتور، روش درمانی بوده که نقش اساسی در تعیین هزینه درمان دارد. در صورتی که روش درمانی با استفاده از تجهیزات و ابزار آلات دندانپزشکی از جمله هدگیر، گگ دهانی و … باشد، فرد علاوه بر دستمزد دندانپزشک باید هزینه این ابزار را بپردازد.

بخوانید
رادیولوژی فک و صورت چیست و چه کاربردی دارد؟ + معرفی متخصصان رادیولوژی دهان و فک و صورت در سنندج

اگر ارتودنسی انجام گیرد، با توجه به نوع ارتودنسی (ثابت و متحرک)، جنس سیم های ارتودنسی، تعداد جلسات مراجعه به کلینیک ارتودنسی و …. هزینه درمان محاسبه می شود. در پایان اگر جراحی فک انجام شود، نیز هزینه با توجه به ابزار و تجهیزات استفاده شده، دستمزد جراح فک، داروهای تجویز شده و … محاسبه خواهد شد. البته ناگفته نماند بیمه های مختلف نیز با توجه به تعرفه شرکت خود و قرارداد با کلینیک مربوطه بخشی از هزینه درمان را تقبل خواهند کرد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با اپن بایت آشنا شدید. همچنین از علائم و روشهایی درمان آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

در درمان اپن بایت از چه ابزار و تجهیزاتی استفاده می شود؟

تجهیزات لازم در دوران درمانی اپن بایت شامل محافظ لب ها، گسترش دهنده فک بالا، پورتر، انکوریج اسکلتی (TSAD)، گگ دهانی، هدگیر و… بوده که به بهبود سریع تر فک و دندان و همچنین جلوگیری از تشدید عارضه کمک می کنند.

بهترین سن برای درمان اپن بایت چه سنی است؟

بهترین سن درمان این عارضه سنین هفت تا دوازده سالگی کودک و قبل از تکمیل و اتمام رشد استخوان های فک و کام می باشد. در این سن دندانپزشک بدون جراحی و خیلی راحت تر می تواند به بهبود و درمان وضعیت کودک بپردازد.

پیشنهاد ما به شما

دندانپزشکی کودکان

همه چیز درباره دندانپزشکی کودکان + معرفی بهترین دندانپزشکان اطفال سنندج

ما در دندانپزشکی برای اینکه درمان ها به صورت تخصصی صورت بگیرد چندین شاخه تخصصی …

دیدگاهتان را بنویسید