داشتن اطلاعات درباره طول عمر کامپوزیت دندان و ماندگاری آن باعث میشود که با مراقبت بیشتر از کامپوزیت عمر دندانهای خود را افزایش دهید. اگر در سالهای اخیر برای پرکردن دندان به دندانپزشکی مراجعه کرده باشید، احتمالا پزشک از کامپوزیت برای ترمیم دندان شما استفاده کرده است. کامپوزیت علاوه بر ترمیم پوسیدگیها، برای مقاصد زیبایی نیز استفادهشده و بهعنوان روکش و ونیر روی دندان قرار میگیرد.
کامپوزیت در جنسها و کیفیتهای مختلفی ساخته میشود، اما همه آنها -مانند هر چیز دیگری در دنیا- دارای طول عمر مفیدی هستند که پس از گذشت آن، باید تعویض گردند. با این حال، عوامل مختلفی بر طول عمر کامپوزیت دندان تاثیر میگذارد که ما در اینجا آنها را بررسی میکنیم. اگر میخواهید سالهای بیشتری از کامپوزیت خود استفاده کنید، این مطلب را از دست ندهید.
کامپوزیت چیست و چه مصارفی دارد؟
کامپوزیت مادهای برای پرکردن دندان، ساخت ونیر و روکش است که هیچ فلزی در ساختار آن بهکار نرفته و صرفا از مخلوط پلاستیک و شیشه (رزین کامپوزیت) ساخته شده است. این نوع پرکردگی میتواند در طیفهای رنگ مختلفی تولید شود تا هماهنگی کافی را با سایر دندانها داشته باشد.
طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟
برخلاف آمالگام نقرهای، کامپوزیتها سالهای زیادی نیست که استفاده میشوند و این بدان معناست که دادهها در مورد طول عمر آنها محدود است.
مقالات علمی نشان میدهند که بیشتر پرکنندههای کامپوزیت در بیماران سالم حدود 7 تا 10 سال دوام میآورند؛ اما این تخمین بر اساس انواع قدیمیتر کامپوزیت است. در حال حاضر پیشرفتهای زیادی در ساخت این پرکنندهها انجام شده که عمر آنها را بیشتر کرده است.
مطالعات جدیدتر نشان میدهند که عمر کامپوزیتهای جدید در حال رقابت با آمالگامی یا همان پرکردگی نقرهای قدیمی دندان است. بر این اساس، برخی از بررسیها نشان میدهند که در صورت مراقبت صحیح، کامپوزیتهای دندان میتوانند تا 12 سال دوام بیاورند.
عوامل موثر بر طول عمر کامپوزیت دندان کدام است؟
اگرچه بازه زمانی نسبتا مشخصی برای طول عمر کامپوزیتها وجود ندارد، با این حال، عمر کامپوزیت دندان تا حدودی به عوامل زیر وابسته است:
- موقعیت قرارگیری کامپوزیت در دهان
- عادات بهداشتی فرد
- رژیم غذایی
- کیفیت کامپوزیت دندان
- اندازه پرکردگی
- مهارت دندانپزشک
- دندان قروچه
1. موقعیت قرارگیری کامپوزیت در دهان
از کامپوزیت میتوان برای پرکردن حفرههای دندان در نقاط مختلف دهان استفاده کرد. محل پرکردن میتواند بر طول عمر کامپوزیت دندان تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، پرکنندههای کامپوزیتی که در داخل دندانهای آسیاب قرار میگیرند، بهطور قابلتوجهی بیشتر از آنهایی که در بین دندانها اعمال میشوند، در معرض ساییدگی و از بین رفتن هستند. بنابراین، سریعتر فرسوده شده و نیاز به تعویض سریعتر دارند. عمر کامپوزیت دندانهای جلو نیز معمولا 5 تا 7 سال است، با این حال، مشاهدات طول عمر بالای 10 سال را نیز گزارش میدهند.
2. عادات بهداشتی فرد
عادات صحیح بهداشت دهان و دندان میتواند تاثیر قابل ملاحظهای بر افزایش طول عمر کامپوزیت دندان داشته باشد. اگر محوطه دهان بهخوبی تمیز نگردد، ایجاد پوسیدگیها در اطراف پرکردگی میتواند به از بین رفتن ساختار بخش پرشده بینجامد و در نهایت تعویض کامپیوزیت و ترمیم مجدد دندان را اجتناب ناپذیر کند. برای مراقبت از کامپوزیتها لازم است حداقل روزی دو بار با خمیردندان مناسب و با یک روش صحیح مسواک بزنید و بعد از هر بار مصرف موارد غذایی نیز از نخ دندان استفاده نمایید.
3. رژیم غذایی
برخی از مواد غذایی میتوانند فرسودگی کامپوزیت را تسریع کنند. غذاهای چسبنده و سفت معمولا بیشترین تاثیر را بر خرابی کامپوزیت دارند. به همین دلیل برای مراقبت از پرکردگیها یا ونیر و روکش دندان، سعی کنید آبنباتهای چسبناک، آجیل، گز، آدامس و سایر موارد چسبنده و سفت را کمتر مصرف کنید و یا آنها را با دندان پرشده خود نجوید. مواد غذایی شیرین و اسیدی هم میتوانند سبب فرسایش مینای دندان شده و ماندگاری کامپوزیت را کمتر کنند.
4. اندازه پرکردگی
طول عمر کامپوزیت دندان در پرکردگیهای کوچک معمولا بیشتر از انواع بزرگ است. پرکردگیهای وسیع بیشتر در معرض عوامل محیطی مانند جویدن قرار دارند، درحالیکه پر کردگیهای کوچک کمتر در معرض قرارگرفته و دوام بیشتری پیدا میکنند.
5. دندان قروچه
دندان قروچه تاثیر زیادی بر طول عمر کامپوزیت دندان دارد. فشاردادن دندانها بر هم در هنگام خواب، میتواند سبب آسیب به کامپوزیت و حتی دندانهای سالم گردد. برای جلوگیری از تاثیر منفی دندان قروچه بر کامپوزیت، لازم است از «نایت گارد» استفاده کنید. نایت گارد پوشش شفافی است که روی دندان قرار گرفته و مانع از ایجاد فشار به سطوح دندان میگردد.
6. کیفیت کامپوزیت
هرچه کیفیت کامپوزیت بهکار رفته بیشتر باشد، طول عمر و ماندگاری آن نیز بیشتر است. بنابراین، سعی کنید به دندانپزشکانی مراجعه کنید که از کیفیت مواد آنها مطمئن هستید.
7. مهارت پزشک
مهارت پزشک نقش اساسی در طول عمر کامپوزیت دارد. پرکردن صحیح دندان با کامپوزیت و همچنین، ساخت ونیز و روکش باید با دقت و مهارت زیادی صورت بگیرد تا در مدت زمان کوتاهی کامپوزیت جدا نشده، لبپر نشود و از مینای دندان جدا نگردد.
چه زمانی برای تعویض کامپوزیت اقدام کنیم؟
پرکردگیهای کامپوزیت سفید معمولاً زمانی نیاز به تعویض دارند که شروع به درد میکنند. حساسیت ناگهانی در اطراف دندان پرشده در پاسخ به دما یا فشار ممکن است از علائم نیاز به تعویض کامپوزیت باشد. همچنین، ممکن است هنگام گازگرفتن یا بریدن غذا با دندان، درد شدید یا ضربانداری را که میآید و میرود احساس کنید.
اگر خرابی پرکردگی سبب آسیب به پالپ دندان شود، ممکن است دندان شما بدون وقفه درد کند. لکههای تیره، دندانهایی که در هنگام لمس ناهموار هستند، و ترکهای روی دندانها نیز میتوانند نشاندهنده زمان تعویض کامپوزیت باشد.
در صورتی که کامپوزیت شما برای مصارف زیبایی و بهشکل ونیر و یا روکش است، شکستن، جداشدن بخشی از کامپوزیت و یا تغییر رنگ آن میتواند دلایل واضحی برای اتمام طول عمر کامپوزیت و نیاز به تعویض آن باشد. در پایان باید بگوییم که با انتخاب کامپوزیت چه برای درمان پرکردگی و چه برای زیبایی به عنوان ونیر ظاهری طبیعی به دندانها میدهید اما با مراقبتها و مشورت با دندانپزشک میتوانید طول عمر کامپوزیت دندان را افزایش بدهید و ماندگاری کامپوزیت را بیشتر کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عمر کامپوزیت دندان کلیک کنید.