بیماری دیابت

تاثیر بیماری دیابت بر بهداشت و سلامت دهان چیست؟ + بررسی مشکلات بهداشت دهان و دندان ناشی از دیابت

اگر دیابت دارید تا به حال به این مسئله فکر کرده اید که چرا لثه های شما هر ازگاهی ورم می کند یا از خشکی دهان رنج می برید؟ این به دلیل مشکل بیماری قند شماست زیرا با سلامت دهان و دندان در ارتباط است و از بسیاری جهات می تواند مشکلات دندانی را بدتر کرده و حتی مشکلات مختلفی نیز ایجاد کند.حقیقت این است که سطح کنترل نشده قند خون می تواند بر سلامت دهان و دندان تاثیر منفی بگذارد و منجر به مشکلات زیادی شود. درحالی که کرم خوردگی و پوسیدگی دندان موضوعی طبیعی است. اما مشکلات دیگری نیز وجود دارد که هر فرد دیابتی باید با آن ها آشنا شود.


فهرست مطالب


رابطه دیابت با بیماری‌های دهان چیست؟

از آنجایی که دیابت باعث کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت می‌شود لثه‌ها در معرض خطر ابتلا به گینوییت هستند. گینوییت التهابی است که معمولاً در صورت وجود باکتری در پلاک ایجاد می‌شود. پلاک غشای چسبنده‌ای است که بر روی دندان‌ها در بالای و زیرخط لثه قرار می‌گیرد.

بیماری دیابت

اگر معاینه‌های منظم دندان انجام نشود باعث می‌شود گنجوییت درمان‌نشده باقی بماند و نهایتاً بیماری‌های لثه ایجاد شود. همچنین می‌تواند باعث التهاب و تخریب بافت‌های حمایتی اطراف دندان‌ها، لثه‌ها، استخوان‌ها شود.

بخوانید
" لبخند لثه‌ ای " از نشانه ها تا درمان

مشکلات بهداشت دهان و دندان ناشی از دیابت چیست؟

دیابت و خشکی دهان

خشکی دهان یا زروستومیا یکی دیگر از مشکلات بهداشت دهان و دندان است که می تواند به دلیل دیابت ایجاد شود. بزاق تولید شده در داخل دهان از میکروب های مضر و باکتری ها محافظت می کند. دیابت می تواند بر تولید بزاق تاثیر بگذارد که خطر عفونت را افزایش می دهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ترمیم دندان چیست را بخوانید.

دیابت و آفت دهان یا کاندیدیازیس دهانی

این یک عفونت مخمر دهانی است که باعث خونریزی لثه، قرمزی و لکه های سفید در دهان می شود همچنین ممکن است باعث ترک خوردن لب ها همراه با اختلال چشایی زبان شود.این شرایط ممکن است با خوردن غذای شخص دیگری منتقل شود. بنابراین بسیار مهم است که به موقع درمان شود. این آفت ممکن است با خشکی دهان و عفونت باکتریایی همراه باشد که می تواند مشکل بزرگی را ایجاد کند.

دیبات باعث سندروم سوزش دهان می شود

بیماری قند ممکن است باعث سندروم سوزش دهان شود که در افراد بالای ۶۰ سال شایع تر است که برای درمان صحیح باید به دندان پزشک مراجعه کنید.

بخوانید
دندان درد در بارداری + بهترین روش برای درمان

بیماری لثه ناشی از دیابت

بیماری لثه به دلیل حملات باکتریایی ایجاد می شود و این حملات در نتیجه ضعف سیستم ایمنی بدن ناشی از بیماری قند رخ می دهد. بنابراین بدن قادر به مقابله با این باکتری های مضر نیست و در نهایت به بیماری لثه مبتلا می شود.

بیماری دیابت

باکتری ها به راحتی وارد لثه شده و باعث تورم و خونریزی می شوند که نشانه های اولیه بیماری لثه هستند. با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور منظم می توانید خطرات را از خود دور کنید و بنابراین افراد دیابتی باید روزی ۲ بار مسواک بزنند.

پریودنتیت ناشی از دیابت

پریودنتیت یک بیماری پیشرفته لثه بوده که ممکن است به دلیل دیابت تحریک شود. این بیماری به بافت های نرم دهان و استخوان حمله می کند تا ساختار نگهدارنده دندان را مختل کند. اگردرمانی به موقع صورت نگیرد، ممکن است دندان شما خراب شود.پریودنتیت یک بیماری مزمن دهان است و افراد دیابتی در معرض خطر بیشتری به آن قرار دارند. بدن آن ها قادر به مقابله با عفونت نیست و در صورت ابتلا به پریودنتیت، سلامت دهان و دندان آن ها را بدتر می کند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علت بوی بد دهان چیست را بخوانید.

بخوانید
مکیدن انگشت در کودکان و پیامدهای آن

علائم دیابت کنترل نشده چیست؟

  • علائم نمایانگر دیابت می تواند بر روی هر قسمت از بدن شما تأثیر بگذارد. برای مثال بعد از انجام آزمایش خون، پزشک می تواند تشخیص بدهند که قند خون بالایی دارید.
  • احساس تشنگی بیش از حد، تکرر ادرار، کاهش وزن و خستگی از علائم دیگر شایع در افراد دیابتی است.
  • در صورت ابتلا به دیابت، اگر قند خون بیش از حد پایین بیاید، می تواند باعث کاهش هوشیاری و از حال رفتن فرد شود.

در صورتی که دیابت کنترل نشود، می تواند اثراتی بر روی دهان و دندان نیز داشته باشد. برخی از این علائم عبارتند از:

  • کاهش بزاق و خشکی دهان (البته خشکی دهان می تواند به دلیل مصرف داروهای خاصی نیز ایجاد شود.)
  • افزایش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان به دلیل کاهش بزاق (بزاق نقش حفاظتی در کاهش پوسیدگی دندان دارد)
  • التهاب و خونریزی لثه
  • اختلال در حس چشایی
  • تاخیر در بهبود زخم
  • افزایش خطر ابتلا به عفونت های داخل دهان
  • رویش زودرس دندان ها در کودکان مبتلا به بیماری قند
بخوانید
ترمیم دندان چیست و چه زمانی لازم است؟ + معرفی روش های نوین 2024 برای ترمیم دندان + بررسی مراقبت از دندان‌های ترمیم شده

چرا افراد مبتلا به دیابت بیشتر مستعد ابتلا به بیماری لثه هستند؟

  • تعداد باکتری هایی که در دهان هر فرد وجود دارد، از جمعیت افراد موجود در کره ی زمین بیشتر است.
  • اگر این باکتری ها خانه ی خود را در لثه های شما درست کنند، می توانید به بیماری پریودنتال مبتلا شوید.
  • این بیماری مزمن و التهابی می تواند لثه ها، تمام بافت هایی را که دندان ها و حتی استخوان ها را نگه می دارند، از بین ببرد.
  • بیماری پریودنتال شایعترین بیماری دندانی است که مبتلایان به بیماری قند به آن مبتلا می شوند و تقریباً 22٪ از بیماران را تحت تأثیر قرار می دهد.
  • به خصوص با افزایش سن، کنترل قند خون سخت تر شده و خطر ابتلا به مشکلات لثه افزایش می یابد.
  • در حقیقت، افراد مبتلا به دیابت، در صورت کنترل ضعیف قند خون در معرض خطر بیماری لثه هستند.
  • بیماری مزمن لثه نیز مانند همه عفونت ها، ممکن است باعث افزایش قند خون شود. این امر کنترل دیابت را سخت تر می کند، زیرا افراد دیابتی مستعد ابتلا به عفونت هستند و قادر به مبارزه با باکتری های حمله کننده به لثه ها نیستید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ترمیم دندان چیست را بخوانید.
بخوانید
علت بوی بد دهان چیست؟ + بررسی دلایل بوی بد دهان و معرفی راه حل‌های عالی برای رفع بوی بد دهان همراه با عکس

اقدامات مناسب برای حفظ سلامتی دهان در افراد مبتلا به دیابت چیست؟

  • انجام کار گروهی که شامل مراقبت توسط خودتان و مراقبت حرفه ای توسط دندانپزشک خواهد بود، در حفظ لبخند سالم و همچنین کاهش بالقوه ی سرعت پیشرفت دیابت، موثر خواهد بود.
  • کارهایی که می توانید برای حفظ بهتر سلامتی دهان و دندان انجام دهید، عبارتند از:
    • سطح قند خون خود را کنترل کنید. از داروهای مربوط به دیابت که توسط پزشک تجویز شده مرتب استفاده کنید.
    • تغییر در رژیم غذایی و مصرف غذاهای سالم تر و حتی ورزش کردن نیز می تواند تا حد زیادی به شما کمک کند. همچنین کنترل مناسب قند خون به بدن شما کمک می کند تا با عفونت های باکتریایی یا قارچی در دهان مبارزه کنید و همچنین به تسکین خشکی دهان ناشی از دیابت کمک می کند.
    • از کشیدن سیگار خودداری کنید.
    • در صورت داشتن دندان مصنوعی یا پروتز، هر روز آن را تمیز کنید.
    • حتماً روزانه دو بار مسواک بزنید و روزانه بین دندان های خود را با نخ دندان تمیز کنید.
    • برای معاینات منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
بخوانید
دندانپزشکی ترمیم و زیبایی چیست؟ + معرفی خدمات دندان پزشکی ترمیم و زیبایی

سخن پایانی

شما در این مقاله با رابطه بیماری دیابت با سلامتی دهان و دندان آشنا شدید. همچنین از اقدامات لازم برای جلوگیری از بیماری لثه ها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چگونه دندانپزشک می تواند در مبارزه با دیابت به شما کمک کند؟

در صورت ابتلا به دیابت، مراجعه منظم به دندانپزشک بسیار مهم است. تحقیقات نشان می دهد که درمان بیماری لثه می تواند به بهبود میزان قند خون در بیماران دیابتی کمک کند و باعث کاهش پیشرفت بیماری شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان و انجام دوره ای تمیز کردن حرفه ای دندان نزد دندانپزشک می تواند به کاهش HbA1c کمک کند.
HbA1c میانگین سطح قند خون شما در سه ماه گذشته را نشان می دهد و با اندازه گیری آن در آزمایشگاه میتوان تشخیص داد که تا چه حد دیابت تحت کنترل است.

تاثیر دیابت بر دندان چیست؟

موارد زیادی با سلامتی ما در ارتباط هستند که از آن ها بی خبریم. دیابت و اثرات سوء آن بر سلامتی یکی از این موارد است. در حالی که این وضعیت مزمن ممکن است با ایجاد چندین مشکل سلامتی مانند افزایش وزن، فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی و . . . همراه باشد و سلامت را به خطر اندازد، مشکلات بهداشت دهان و دندان اغلب نادیده گرفته می شود. این بدان دلیل است که توجه زیای به سلامت دهان و دندان خود نمی کنیم.

بخوانید
رادیولوژی فک و صورت چیست و چه کاربردی دارد؟ + معرفی متخصصان رادیولوژی دهان و فک و صورت در سنندج

پیشنهاد ما به شما

علت بوی بد دهان چیست؟ + بررسی دلایل بوی بد دهان و معرفی راه حل‌های عالی برای رفع بوی بد دهان همراه با عکس

بازدمی که اکثر افراد آنرا بوی بد دهان می شناسند در اصطلاح پزشکی، نفس Halitosis …

دیدگاهتان را بنویسید