تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن

آیا ارتودنسی روی صحبت کردن تاثیر میگذارد؟ + چند نکته برای یکی دو هفته اول بعد از ارتودنسی دندان

آیا ارتودنسی راهی برای درمان مشکلات گفتاری است یا خودش باعث مشکل و دشواری در تکلم میشود؟ من در حالت عادی هم به خاطر دندان هایم نمیتوانم درست صحبت کنم آیا میتوانم تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرم؟ میگویند که ارتودنسی میتواند مشکل من را حل کند اما میترسم که دیگر نتوانم صحبت کنم آیا اینگونه است؟ با ما همراه باشید تا به این چند سوال بسیار شایع که اغلب مراجعان در مورد تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن از ما میپرسند پاسخ دهیم.


فهرست مطالب


ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی شاخه‌ای از دندانپزشکی است که در آن به رشد صورت، نحوه‌ی قرارگیری دندان‌ها و پیشگیری و اصلاح نامرتبی دندان‌ها پرداخته می‌شود. اهداف اصلی از درمان ارتودنسی بهبود عملکرد دندان‌ها، زیبایی سلامت عمومی دندان می‌باشند.

تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن

درنتیجه می‌توان گفت که هدف اصلی از درمان ارتودنسی از بین بردن مشکلات عملکردی دندان‌ها بوده که می‌توانند منجر به آسیب دیدن مفصل فک و کج شدن دندان‌ها شوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رنگ های ارتودنسی دخترانه را بخوانید. همچنین ارتودنسی می‌تواند دندان‌های آسیب دیده را اصلاح کرده و با مرتب کردن دندان‌ها و اصلاح عقب یا جلورفتگی فک، به زیبایی چهره‌ی شما کمک کند.

بخوانید
ارتودنسی دندان کودکان

ارتودنسی دندان چه مراحلی دارد؟

نحوه‌ی انجام ارتودنسی با استفاده از تجهیزات ثابت دارای فازهای مشخص است. این روش انواع مختلفی داشته و ممکن است در حین درمان از تجهیزات و وسایل دیگری نیز برای آن‌ها استفاده شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هزینه پودر استخوان ایمپلنت را بخوانید.

نصب براکت های ارتودنسی

این کار معمول در طی دو تا سه جلسه انجام می‌شود. به طور معمول در ویزیت اول براکت ها در جلوی دندان‌ها و فاصله گذارها در بین دندان‌های آسیاب قرار داده می‌شوند. در ویزیت دوم نیز سیم ارتودنسی انتخاب شده و بر روی براکت ها نصب می‌شود. درباره علت طولانی شدن بی حسی دندان را بخوانید.

تسطیح و صاف کردن دندان‌ها

در این مرحله زاویه‌ی دندان‌ها اصلاح شده و دندان‌ها صاف می‌شوند. این مرحله معمولاً در طی چندین جلسه و با استفاده از سیم‌های انعطاف پذیر نیکل تیتانیوم انجام می‌شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مراحل کار در لابراتوار دندانسازی را بخوانید.

اصلاح عقب رفتگی فک تحتانی

این مرحله در اکثر درمان‌های ارتودنسی اهمیت بسیار زیادی دارد چراکه تا زمان اصلاح کامل عقب رفتگی نمی‌توان دندان‌های پیش را به خوبی بر روی یکدیگر قرار داد. انجام این کار به سیم‌های محکم نیاز داشته و برای آن از سیم‌های فولادی با حداقل قطر 16 استفاده می‌شود. سیم‌های 19 و 25 بیشترین تأثیر را در این مرحله خواهند داشت. می‌توان اصلاح عقب رفتگی را با استفاده از ارتودنسی متحرک فک فوقانی به همراه ارتودنسی ثابت فک تحتانی انجام داد. مقاله آشنایی با وسایل و تجهیزات دندانپزشکی و نگهداری آن ها را بخوانید.

بخوانید
بهترین برندهای ایمپلنت دندان سوئیسی

اصلاح زاویه‌ی دندان‌های پیش فوقانی

این کار معمولاً پس از اصلاح عقب رفتگی فک تحتانی انجام می‌شود. رشد رو به جلوی مندیبل، عدم رشد ماگزیلا و دیستالیزه کردن دندان‌های آسیاب به این کار کمک خواهند کرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درمان دندان نیش نهفته و بیزون زده چگونه انجام می‌شود را بخوانید.

تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن

این روش با ترکیبی از تجهیزات مختلف و معمولاً با استفاده از سیم‌های فولادی 19 و 25 انجام می‌شود. می‌توان از وسایل کمکی مثل فنر بین دندان‌های آسیاب و نیش فوقانی، هدگیر یا کش های لاستیکی کلاس 2 نیز برای این کار استفاده کرد.

اصلاح فاصله‌ی دندان‌ها

پس از اصلاح زاویه‌ی دندان‌ها باید هرگونه فضای باقی مانده در بین آن‌ها بسته شود. برای این کار از وسایل کمکی مختلفی مثل فنر تیتانیوم نیکل، زنجیر الاستومتریک و کش های لاستیکی کلاس 2 و 3 استفاده خواهد شد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بررسی و معرفی مضرات و عوارض ارتودنسی دندان را بخوانید.

پایان کار

زمانی که دندان‌های پیش، نیش و آسیاب به خوبی در کنار یکدیگر قرار گرفتند می‌توان برای مراحل پایانی کار اقدام کرد. این مرحله نیازمند دقت بالایی خواهد بود چراکه براکت ها و کش ها باید به طور دقیق تنظیم شوند تا نتیجه‌ی نهایی قابل قبول باشد. درنتیجه تغییر دادن محل کش ها و براکت ها در این مرحله شایع است. می‌توان برای ایجاد اکلوژن مناسب در پایان کار از کش های لاستیکی بر روی دندان‌های فک بالا استفاده کرد.

بخوانید
ارتودنسی ثابت چیست؟ + بررسی انواع انواع ارتودنسی ثابت دندان و روند درمان آن

باز کردن براکت

پس از گرفتن نتیجه‌ی مناسب از درمان، براکت ها و تجهیزات ثابت برداشته شده و برای بیمار ریتینر تعبیه می‌شود.

نگهداری

پس از درمان ارتودنسی مهم است که دندان‌ها در موقعیت جدید خود نگه داشته شوند. به این مرحله نگهداری گفته می‌شود. ریتینر یا نگهدارنده وسیله‌ای است که می‌تواند دندان‌ها را پس از ارتودنسی در محل خود نگه داشته و به لثه‌ها و بافت های اطراف اجازه‌ی ترمیم بدهد. ریتینر در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارد.

درمان های ارتودنسی چگونه روی گفتار تاثیر می گذارد؟

پر واضح است که کلیه درمان های ارتودنسی از ارتودنسی نامرئی گرفته تا ثابت و مرئی همگی به نوعی روی تکلم اثر می گذارند. اما اجازه بدهید تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن را از دو جهت مختلف بررسی کنیم. بیایید ابتدا درباره مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان و تاثیرشان روی تکلم و سپس تاثیر درمان ارتودنسی روی گفتار صحبت کنیم. درباره سیر تا پیاز ارتودنسی لینگوال را بخوانید.

ناهنجاری های فک و دندان و تاثیرشان روی تکلم

تعداد زیادی اختلال و ناهنجاری مربوط به فک و دندان ها وجود دارد که تکلم را تحت تاثیر قرار میدهند. زمانی که دندان ها کج باشد یا فک کوچک و بزرگتر از حالت نرمال باشد، فضای داخل دهان از حالت طبیعی خارج شده و زبان برای حرکت و چرخش به مشکل برمی خورد.

تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن

در واقع برای اینکه شما بتوانید صحبت کنید، باید حتما دهان شما به اندازه کافی فضا برای حرکت زبان داشته باشد، تا شما بتوانید کلمات و حروف را ادا کنید. اگر دندان های شما ناصاف باشد یا هرگونه مشکل دیگری داشته باشد، قطعا نمی توانید به درستی و مانند یک شخص عادی صحبت کنید.

بخوانید
درمان دندان نیش نهفته و بیزون زده چگونه انجام می‌شود؟ - ارتودنسی بهتر است یا جراحی

تاثیر درمان ارتودنسی روی گفتار

حالا بیایید طور دیگری به قضیه نگاه کنیم. فرض کنید شما تحت درمان ارتودنسی ثابت قرار گرفته اید و برای مثال از بریس سرامیکی جهت صاف شدن دندان هایتان استفاده کرده اید. به طبع تا مدتی بعد از اتصال این بریس ها، شما حالت و احساس ناخوشایندی دارید و کمی طول میکشد تا به این دستگاه ها و شرایط عادت کنید. به دلیل اینکه زبان شما موانعی مثل بریس را لمس میکند، درنتیجه عادی است که کمی با مشکل در تکلم روبرو شوید. اما این وضعیت موقتی است و اصلا نگران نباشید. به این فکر کنید که بعد از اتمام درمان و خارج شدن بریس ها، تکلم شما به حالت نرمال بازمیگردد و دیگر مثل زمانی که دندان هایتان کج بود مشکلی در ادای جملات و کلمات نخواهید داشت. بنابراین حتی در این مورد هم تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن مثبت و سازنده است و مانعی برای شما نیست.

درمان ارتودنسی چگونه باعث بهبود صحبت کردن میشود؟

در ساده ترین حالت فرض کنید شخصی دندان هایش از هم فاصله داشته باشند. اگر این فاصله مخصوصا در بخش جلوی دندان ها باشد، زمانی که شخص صحبت میکند همراه با ادای برخی حروف مثل “س، ص، ز، ث و …” صدای سوت مانندی از او شنیده میشود. درمان ارتودنسی‌ثابت با بریس و الاستیک های ارتودنسی میتواند به راحتی این فضا را بسته و بعد از آن اگر شخص صحبت کند دیگر صدای سوت مانند از او شنیده نمیشود.

به همین شکل اگر شخصی اوربایت یا آندربایت داشته باشد (یعنی فک بالا یا فک پایینش از دیگری خیلی جلوتر باشد) به راحتی نمیتواند صحبت کرده و معمولا کمی نامفهوم صحبت میکند. اما به محض درمان این مشکل، شخص میتواند به راحتی صحبت کند.

بخوانید
ارتودنسی دندان چیست؟ + بررسی عوارض ارتودنسی دندان در تمام سنین

کدام دستگاه های ارتودنسی تاثیر بیشتری روی گفتار میگذارند؟

بعد از چند روز قرار دادن بریس های فلزی و الاینرها شفاف به شرایط جدید عادت خواهید کرد و گفتارتان چندان دستخوش تغییر نمیشود. اما بریس های زبانی یا لینگوال به دلیل اینکه در طرف زبان بسته میشوند و به زبان بسیار نزدیک هستند، تأثیر بیشتری بر گفتار شما می گذارند. این مسئله با گذشت زمان بهبود می یابد و کم کم زبان به وجود بریس لینگوال عادت میکند.

بررسی چند نکته برای یکی دو هفته اول بعد از ارتودنسی‌دندان

وقتی برای اولین بار از بریس خود استفاده می کنید، ممکن است مدت کوتاهی طول بکشد تا به ظاهر جدید خود و احساس خود نسبت به درمان عادت کنید. ممکن است حساسیت هایی جزئی در گونه ها و زبان خود داشته باشید که می تواند تلفظ کلمات یا جویدن غذاهای سفت را کمی دشوارتر کند. این کاملاً طبیعی است و باید ظرف دو هفته دهان شما به این موضوع عادت کند و بعد به حالت نخست برگردد. برای اینکه سریعتر به ارتودنسی خود عادت کنید موارد زیر را دنبال کنید.

بخوانید
دستگاه هدگیر ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد؟ + آیا به اصلاح دندان ها کمک می کند؟

تلفظ کلمات را تمرین کنید

بعد از نصب دستگاه های ارتودنسی به خانه بروید و سعی کنید از روی یک کتاب با صدای بلند بخوانید. به نحوه تلفظ کلمات توسط خودتان کمک کنید. ببینید با ادای کدام حروف و کلمات مشکل دارید. برای مثال اگر نمیتوانید حرف و صدای “س” را به درستی تلفظ کنید، کلماتی که “س” دارند را با صدای بلند با خود تمرین کنید تا کم کم بتوانید به درستی آن را ادا کنید. آواز خواندن، صحبت کردن با دیگران یا نزدیکان نیز میتواند به بهبود تلفظ شما کمک کند.

از موم ارتودنسی استفاده کنید

بعضی از بیماران به دلیل برخورد اجزای مختلف بریس به دندان ها علاوه بر مشکل تکلم جزئی درد نیز تجربه میکنند. برای مثال ممکن است زبان به بریس لینگوال برخورد کند و زخمی شود.

برای پیشگیری از این مشکل از متخصص ارتودنسی خود موم ارتودنسی بگیرید و به بریس خود بزنید تا دیگر حین برخورد به زبان به آن آسیب نزنند. این موم باعث میشود ادای کلمات شما بهتر شود.

بخوانید
ارتودنسی دیمون "آنچه باید بدانید"

آهسته صحبت کنید

برای پیشگیری از بروز هر مشکلی سعی کنید در چند روز اول خیلی آهسته صحبت کنید. آرام صحبت کردن شما باعث میشود که زبان به شرایط جدید عادت کند و به بریس ها برخورد نکند.

برای عادت کردن به تاثیر ارتودنسی روی صحبت کردن صبور باشید

به یاد داشته باشید، ناراحتی ناشی از درمان ارتودنسی که بسیار جزئی هم هست، مساله ای بسیار ناچیز برای داشتن یک لبخند خیره کننده است که تا آخر عمر خود آن را خواهید داشت.  بنابراین تا زمانی که به ارتودنسی عادت کنید صبور باشید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با ارتودنسی و درمان های آن آشنا شدید. همچنین از تاثیرات ارتودنسی بر روی گفتار آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

برای درمان ارتودنسی دندان، چه سنی مناسب است؟

سن مناسب ارتودنسی دندان در اولین معاینه مشخص می شود. به طور کلی اگر تنها دندان ها در وضعیت نامرتبی قرار داشته باشند، در هر سنی امکان انجام ارتودنسی دندان وجود دارد، اما این موضوع بستگی به سلامت دهان و دندان بیمار دارد و بهترین سن ان بین 10 تا 12 سالگی می باشد.

بخوانید
آشنایی با دستگاه ارتودنسی فانکشنال
آیا کشیدن دندان برای ارتودنسی الزامی است؟

کشیدن دندان برای درمان ارتودنسی همیشه ضرورت نداشته و متخصص ارتودنسی به خوبی لزوم یا عدم لزوم کشیدن دندان را تشخیص می دهد. معمولا متخصص ارتودنسی سعی می کند تا در صورت امکان دندانی را نکشد، اما گاهی اوقات لازم است تا برای موفقیت درمان، یک و یا چند دندان کشیده شود. بهتر است در این زمینه به متخصص ارتودنسی باتجربه خود اطمینان کنید تا از نتیجه درمان تا پایان عمر خود لذت ببرید.

پیشنهاد ما به شما

عوارض ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان چیست؟ + بررسی عوارض ارتودنسی دندان در تمام سنین

ارتودنسی دندان به هیچ وجه یک روش درمانی خطرناک نیست. اگر قرار بود مرتب کردن …

دیدگاهتان را بنویسید