ارتودنسی دندان کودکان

ارتودنسی دندان کودکان

دنیای دندانپزشکی کودکان امروزه بسیار گسترش یافته و روش‌های مراقبتی و پیشگیرانه‌ی نوینی را در پیش گرفته است. والدین می‌بایست که کودکان عزیز خود را از سن ۷ سالگی هر ۶ ماه یکبار برای چکاپ‌ های دندانپزشکی به طور مرتب به مطب دندانپزشکی ببرند. اگر مشکلی برای فک یا چینش  دندان‌ های کودک وجود داشته باشد، در این سن مشخص خواهد شد. از جمله این مشکلات می‌توان به ناهنجاری‌هایی چون اورجت، اپن بایت و شلوغی و نامرتبی دندان‌ها ارشاره کرد. دندانپزشک عمومی در چنین مواقعی شما را به یک متخصص جراحی فک یا متخصص ارتودنسی ارجاع می‌ دهد. شما درباره ارتودنسی دندان کودکان چه می‌دانید؟ در این مقاله تا پایان با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره ارتودنسی دندان گودک دلبندتان بدست آورید.

ناهنجاری‌هایی که یناز به ارتودنسی دندان کودکان دارد

برخی از ناهنجاری های دندان و فک در کودکی به سادگی قابل درمان هستند، از جمله ناهنجاری های قابل کنترل و درمان می توان به موارد زیر اشاره نمود:

عقب بودن فک پایین در کودک

عقب بودن فک پایین نسبت به فک بالا نیز یکی از ناهنجاری های شایع در کودکانی است که متقاضی ارتودنسی هستند. در این صورت برای گرفتن بهترین نتیجه و اصلاح شدن این ناهنجاری، بهتر است یکسال قبل از بلوغ به کلینیک ارتودنسی مراجعه شود. میانگین این سن برای دختران بین 10 تا 11 سالگی و برای پسران 11 تا 12 سالگی میباشد. برای اصلاح این ناهنجاری از هدگیر یا دستگاه فانکشنال استفاده می شود.

بخوانید
دستگاه هدگیر ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد؟ + آیا به اصلاح دندان ها کمک می کند؟

کوچک بودن فک بالا در کودکان

کوچک بودن فک بالا که به آن تنگی فک بالا نیز گفته می شود، معمولاً در کودکانی که تنفس دهانی دارند، شایع تر است. بهترین سن برای درمان این ناهنجاری قبل از 13 سالگی است چرا در این سن فک هنوز کاملاً انعطاف پذیر است و درمان به مراتب راحت تر از سنین بالاتر است. برای درمان این ناهنجاری معمولا از روش تعویض فک بالا با استفاده از دستگاه های اکسپندر فک مانند هایرکس استفاده میشود.

اپن بایت یا وجود فاصله بین فک بالا و پایین

این نوع ناهنجاری می تواند نتیجه مشکلات ژنتیکی، مکیدن انگشت در سنین خردسالی، تنفس دهانی و … باشد. با توجه به رشد سریع فک در دوران کودکی می توان از پلاک های متحرک برای کنترل رشد دندان های عقبی استفاده نمود. به عبارت دیگر با کنترل رویش دندان های فک بالا و پایین می توان فاصله عمودی بین دندان ها را برطرف نمود. بهترین سن برای برطرف کردن این ناهنجاری بین 9 تا 10 سالگی است.

بخوانید
دندان درد در کودکان و درمان های خانگی آن

افتادن زودهنگام دندان شیری در کودکان

یکی از رایج ترین دلایل نامرتب بودن دندان های دائمی، کشیدن یا افتادن زود هنگام دندان های شیری در کودکان است. از آنجاییکه دندان های شیری فضای لازم برای رشد دندان های اصلی را نگه می دارند، اگر زودتر از موعد کشیده شوند، روند رشد دندان های اصلی دچار اختلال شده و از ردیف خود خارج می شوند.

زود از دست رفتن دندان شیری

بهترین نوع درمان برای رفع این مشکل استفاده از فضا نگهدار ارتودنسی می باشد.

فاصله بین دندانی

یکی دیگر از ناهنجاری هایی که از طریق ارتودنسی قابل درمان است، وجود شکاف یا فاصله بین دندان ها است. این موضوع ممکن است در اثر از دست دان یکی از دندان ها یا رشد ناقص دندان ها و یا دلایل ژنتیکی باشد. در هر صورت یک نوع ناهنجاری به شمار می رود که باید درمان شود و ارتودنسی می تواند گزینه مناسبی برای بر طرف کردن این مشکل باشد.

بهترین سن برای ارزیابی انجام ارتودنسی “سن ارتودنسی دندان کودکان”

اکثر والدین می‌دانند که مراقبت روزانه از دندان‌ها باید در طول سال‌های کودکی فرزندشان آغاز شود. سن مناسب برای ارزیابی ارتودنسی ۸-۱۰ سال است. در این سن، کودک ترکیبی از دندان‌های دائمی و شیری را دارد که متخصص ارتودنسی باید تعیین کند که آیا مشکلاتی وجود دارد یا خیر.

بخوانید
مقایسه کامپوزیت ونیر و لمینت سرامیکی

به طور معمول، دندان‌های آسیاب اول در می‌آیند، که به متخصص ارتودنسی اجازه می‌دهد تا وجود مال اکلوژن، که به بد بایت شناخته می‌شود را بررسی کند. دندان‌های نیش نیز معمولا شروع به در آمدن می‌کنند و مشکلاتی مانند شلوغی، جلو آمدگی و عقب رفتگی فک مشخص می‌شوند.

اگرچه درمان معمولا از یک تا پنج سال پس از ارزیابی اولیه آغاز نمی‌شود، همچنان در تعیین زودهنگام اینکه آیا کودک دچار مشکل فک و دندان است یا خیر، مفید می‌باشد. درمان زودهنگام‌تر همچنین می‌تواند برای اصلاح مشلات بالقوه نسبت به درمان تاخیر یافته به لحاظ مالی مفید باشد. برای برخی از کودکان، درمان زودهنگام می‌تواند از آسیب فیزیکی و عاطفی جلوگیری کند. به غیر از سال‌های طولانی اذیت شدن، دندان‌های کج همچنین مستعد آسیب دیدن (به ویژه در هنگام ورزش هستند) و مانعی برای بهداشت دهان و دندان مناسب به حساب می‌آیند.

هزینه ارتودنسی دندان کودکان در مقایسه با ارتودنسی بزرگسالان

قیمت ارتودنسی دندان کودکان بسیار متفاوت از هزینه در بزرگسالان است و در کل برآورد هزینه  به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. به عبارتی ما نمیتوانیم دقیقا یک مبلغ را تعیین کنیم و بگوییم این عدد هزینه ارتودنسی دندان کودکان است. اما بهتر است بدانید که هزینه درمان های ارتودنسی در کودکان به مراتب پایینتر از بزرگسالان است.

هزینه ارتودنسی کودکان

اگر از سنین پایین به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید خیلی زود و به موقع مشکلات عدم تراز دندان کودک خود را تشخیص میدهید و آن ها را اصلاح میکنید. اما اگر کودک خود را در سنین 7 سالگی که بهترین سن ارتودنسی در کودکان است به یک کلینیک خوب نبرید قطعا در آینده مشکل بیشتر و گسترده تر شده و هزینه ارتودنسی دندان کودکان نیز بیشتر از قبل خواهد شد.

بخوانید
دندان اضافی چیست؟ + علت درآمدن دندان اضافه چیست؟ + آشنایی با ارتودنسی دندان اضافی و انواع دندان های اضافی

قدم به قدم برای درمان “مراحل ارتودنسی دندان کودکان”

مراحل ارتودنسی به نوع درمانی بستگی دارد که متخصص ارتودنسی برای کودک در نظر می گیرد. در جلسه اول پس از معاینه دهان و دندان ها، در صورت لزوم عکس برداری و رادیوگرافی دندان صورت می گیرد. سپس قالب گیری انجام می شود و طرح درمان با توجه به اطلاعات به دست آمده آغاز می شود. در جلسه بعدی با توجه به نوع درمان، پلاک متحرک به بیمار تحویل داده می شود، روش قرار دادن آن در دهان و سایر توضیحات لازم در مورد ساعت هایی که لازم است پلاک در دهان باشد، به بیمار داده می شود.

مراحل ارتودنسی کودکان

در صورت ثابت بودن روش درمان نیز بریس ها و براکت ها روی دندان کودک نصب می شود و توضیحاتی درباره غذاهایی که می تواند مصرف کند یا مراقبت هایی که باید انجام دهد به کودک و والدین او داده می شود.

تفاوت ارتودنسی کودکان و بزرگسالان

اصلی ترین تفاوت بین ارتودنسی کودکان و بزرگسالان، در این است که روش ها و پروتکل های درمانی درمانی کودکان به طور کلی با محوریت پیشگیری است. به عنوان مثال با تغییر عادت تنفس دهانی، از به وجود آمدن فاصله بین فک بالا و پایین پیشگیری می شود. به عبارت دیگر می توان گفت یکی از مهمترین اهداف ارتودنسی در کودکی، شناسایی عادت های بد و درمان آن ها در طول زمان است. از دیگر عادت‌های زیان‌آور کودکان مکیدن انگشت می‌باشد که تبعات بسیاری به همراه دارد. اگر می‌خواهید راه‌های پیشگیری از این عادت را مطالعه کنید، لینک مقاله را دنبال نمایید.
علاوه بر این با شناسایی زود هنگام ناهنجاری های دهانی و فک در کودکان، می توان آن را درمان نموده و از ضروری شدن عمل جراحی در بزرگسالی و یا به وجود آمدن مشکلات سخت تر پیچیده تر جلوگیری نمود. 

بخوانید
سیر تا پیاز ارتودنسی لینگوال

نکاتی برای والدین درباره مراقبت‌ های ارتودنسی

  • یکی از مهم ترین موارد بعد از انجام ارتودنسی که کودک و والدین باید به آن دقت کنند، رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد، چرا که اگر به صورت مرتب دندان ها مسواک نشود از نخ دندان استفاده نشود ممکن است دندان کودک دچار پوسیدگی شود.
  • در صورتی که پس از قرار گیری دستگاه ارتودنسی در دهان کودک احساس درد داشت می توانید با مشورت با دکتر متخصص ارتودنسی کودکان به کودک خود مسکن بدهید.
  • در طول درمان ارتودنسی کودک از انجام ورزش های رزمی بهتر است خودداری کند.
رعایت بهداشت در ارتودنسی
  • جلسات تعیین شده برای ویزیت را به طور مرتب بروید.
  • کودک در هنگام شنا کردن طولانی بهتر است دستگاه متحرک ارتودنسی را از دهان خارج کند تا به راحتی بتواند تنفس کند.
  • در طول درمان از خوردن غذاهای سفت مانند ته دیگ ، ذرت  سیب و غیره خودداری شود. آگاهی از اصول مراقبتی ارتودنسی بسیار پر اهمیت است. از مطالعه‌ی لینک مقاله غافل نشوید.

سخن پایانی

در این محتوا درباره ارتودنسی دندان کودکان خواندیم. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. قابل ذکر است در روزهای ابتدایی پس از درمان حتما توجه داشته باشید که از غذاهای نرم برای فرزندتان استفاده نمایید. از جمله مواد غذایی مناسب در این دوره می توان به سوپ، سبزیجات پخته، پوره سیسب زمینی، شیر برنج، کمپوت میوه و … اشاره کرد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

بخوانید
پالپکتومی دندان کودکان چیست؟ + پالپوتومی چه تفاوتی با پالپکتومی دارد؟

پیشنهاد ما به شما

عوارض ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان چیست؟ + بررسی عوارض ارتودنسی دندان در تمام سنین

ارتودنسی دندان به هیچ وجه یک روش درمانی خطرناک نیست. اگر قرار بود مرتب کردن …

دیدگاهتان را بنویسید