معرفی انواع مختلف ارتودنسی

برای مرتب کردن دندان ها از درمان های ارتودنسی بهره می گیریم. هدف از درمان های ارتودنسی دستیابی به سلامت و فانکشن صحیح دندان هاست.

چه کسی به درمان ارتودنسی نیاز دارد؟

افرادی که با دندان های نامنظم، بیرون زده و اکلوژن نامناسب یا درگیر مشکلات زیر هستند. درمان ارتودنسی انتخاب مناسبی برای آن هاست:

  • تبعیض اجتماعی به علت ظاهر صورت
  • مشکلات فانکشن دهان از جمله دشواری حرکات فکی، اخلال در عملکرد مفصل گیجگاهی ، مشکلاتی در جویدن،بله و تکلم
  • احتمال بالاتر تروما، بیماری های لثه و پوسیدگی

با این حال تقاضا برای درمان فقط توسط افرادی که مراجعه می کنند، وجود دارد. الزاما همه ی بیمارانی که مال اکلوژن (اکلوژن نامناسب) دارند، حتی آن هایی که انحراف شدید از حالت نرمال دارند، به دنبال درمان ارتودنسی نمی روند. برخی اصلا تشخیص نمی دهند که مشکل دارند. برخی دیگر احساس می کنند نیاز به درمان ارتودنسی دارند ولی نمی توانند برای آن هزینه کنند.


انواع دستگاه های ارتودنسی

دستگاه های ارتودنسی به دو صورت ثابت و متحرک وجود دارد. وقتی صحبت از درمان های ارتودنسی می شود اغلب در ذهن عموم ، دستگاه های ثابت ارتودنسی تداعی می شود . این دستگاه ها دارای براکت متصل به دندان و سیم های بین براکت هاست. براکت ها همچنین می توانند هم رنگ دندان باشند یا ارتودنسی نامرئی باشد یعنی براکت ها در پشت دندان ها (سیستم لینگوال) قرار بگیرد.
اما دستگاه های متحرک به دندان ها متصل نیستند. به صورت قالب هایی هستند که می توان آن ها را از دهان خارج کرد. دستگاه های متحرک به دو صورت اند، گروهی متناسب با حرکت های ساده دندانی و گروه دیگر برای حرکت دادن فک بالا و پایین به کار برده می شود.

بخوانید
ایمپلنت لیزری چیست و چه مزیت هایی دارد؟ + نقش لیزر در جراحی ایمپلنت دندان چیست؟

دستگاه های متحرک، نیروی معینی را با کمک فنرها و پیچ ها و دیگر اجزای مکانیکی خود به دندان ها و یا فک وارد می کنند. نسبت به دستگاه های ثابت محدودیت های دارند. مثلا برای ناهنجاری های ساده کاربردی اند و همکاری بیمار لازم است. چرا که ممکن است برخی بیماران از استفاده ی دستگاه متحرک در طول درمان امتناع کنند.

دستگاه های ثابت معمولا در دوره ی دندانی مختلط( شیری و دائمی) بسیار کاربردی اند. همچنین از این لحاظ که رعایت بهداشت دهان با ان دستگاه ها راحتتر است. درضمن بیمار می تواند به راحتی دستگاه را از دهان خود خارج کنند. همچنین از لحاظ زیبایی هم کمتر به چشم می آید و افراد با آن راحتترند و هزینه ی ارتودنسی متحرک بالا نیست.

معمولا برای حرکت فکین از دستگاه متحرک و برای حرکت دندان ها از دستگاه ثابت استفاده می شود. اما نهایتا نوع ناهنجاری بیمار و تشخیص ارتودنتیست تعیین کننده ی نوع دستگاه می باشد.


بهترین سن برای ارتودنسی

بهتر است از همان کودکی به محض اینکه متوجه ی ناهنجاری در دندان ها یا فک کودک شدید برای مشاوره به ارتودنتیست مراجه کنید. اما بهترین سن از حدود 8 سالگی تا قبل از بلوغ کودک است. در این صورت درمان با هزینه ی پایینتر و طول دوره ی کمتر قابل انجام است. هر چه سن بالاتر باشد و از بلوغ فاصله گرفته باشیم احتمالا طول درمان بیشتر خواهد بود. اما این بدین معنا نیست که بیمار با سن بالا به نتیجه ی دلخواه نرسد.

بخوانید
ارتودنسی ثابت چیست؟ + بررسی انواع انواع ارتودنسی ثابت دندان و روند درمان آن

مدت زمان درمان چقد است؟

مدت زمان لازم برای رسیدن به نتیجه ی مطلوب بستگی به نوع ناهنجاری، شدت و میزان شلوغی دندان ها و … دارد و طول درمان توسط متخصص ارتودنسی به صورت تقریبی قابل تخمین است.

ارتودنسی

مراقبت های طول درمان ارتودنسی

تغذیه و بهداشت دهان و دندان در این دوران بایستی با دقت بیشتری انجام پذیرد و بیماران از خوردن غذاهای سفت و با چسبندگی بالا از جمله ذرت بو داده و پفک و چیپس و لواشک و همچنین خوراکی های رنگی مانند انواع سس ها و پفک و قهوه و چای زیاد اجتناب کنند.

برای تمیز کردن براکت های ارتودنسی ثابت هم بهتر است که از براش(مسواک) های مخصوص ارتودنسی بهره بگیرند و انواعی از نخ دندان تحت عنوان super floss وجود دارند که برای بیماران ارتودنسی بسیار مناسب است. دقت داشته باشید که بهداشت دهان و دندان در این دورا بسیار اهمیت دارد زیرا که دندان ها بیشتر از پیش مستعد پوسیدگی خواهند بود.


سخن پایانی

درمان ارتودنسی می‌تواند تاثیرات بسیار مفیدی را به دنبال داشته باشد. در ادامه به بررسی انواع ارتودنسی، نحوه درمان و سایر نکات لازم آن خواهیم پرداخت. در مطلب سعی کردیم خیلی سریع به مرور نکات ضروری بپردازیم. لطفا سوالات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

بخوانید
نکات مهم درباره نگهداری از اتوکلاو دندانپزشکی

منبع

پیشنهاد ما به شما

بیماری های دهان

شناخت انواع بیماری های دهان و فک و صورت + عملکرد متخصص بیماریهای دهان و فک و صورت چیست؟

در کشور ما قریب به اتفاق اکثر جامعه به درجه و انواع متفاوتی از بیماری …

دیدگاهتان را بنویسید