پروتز دندان

آشنایی کامل با متخصص پروستودنتیست (متخصص پروتز های دندانی)

معنای لغوی پروتز یعنی جایگزینی به این صورت که یک جسم مصنوعی را جایگزین یک جسم طبیعی کرد. از آنجایی که پروتزها جایگزین بخش طبیعی بدن می شوند لذا باید بسیار راحت باشند تا فرد احساس یک اندام طبیعی را داشته باشد. در واقع پروتز دندان همان دندان مصنوعی یا جابه جایی دندان است. از این رو مهم ترین وظیفه پروتز دندان این است که یک جایگزین بسیار مناسب برای دندان های از دست رفته است. به طور کلی می توان گفت که هدف از این نوع پروتز به دست آوردن دوباره زیبایی و سلامت دهان و دندان است.

همچنین با استفاده از این نوع پروتز می توان نقص های دندان ها را هم برطرف نمود مثلا اگر بخشی از دندان یا بافت دهان مثل فک و کام از بین رفته باشد. روش اتصال پروتزهای دندان نیز متفاوت است به این صورت که یا از طریق خود دندان یا ایمپلنت های دندان و یا از طریق عضلات دهان ثابت می شوند. در واقع مقوله ای که در پروتز های دندان بسیار حائز اهمیت است زیبایی و راحتی و طبیعی و تناسب داشتن با سایر دندان ها می باشد. همچنین طراحی این پروتزها باید به گونه ای باشد که سلامت دهان را حفظ کند.


فهرست مطالب


متخصص پروتزهای دندانی کیست؟

متخصص پروتزهای دندانی (Prosthodontics) یکی از پزشکانی می باشد که دوره دندانپزشکی عمومی خود را گذرانده است و در زمینه های دیگر قابلیت های متنوعی پیدا می‌کند. بیشترین تمرکزی که در این رشته وجود دارد روی درمان و بازسازی کردن صدماتی می باشد که به بافت های دندانی وارد شده است. به عنوان مثال باید بدانید بیمارانی که یک و یا دو دندان خود را از دست داده اند می توانند برای به دست آوردن زیبایی خود نزد متخصص پروتزهای دندانی مراجعه کنند. همچنین باید بدانید شما اگر به صورت مادرزادی دندان هایتان دچار نقص شده است برای زیباتر کردن آن‌ها می‌توانید به پزشک مراجعه کنید. دندان شما بر اساس مشکلاتی که دارد با بهترین روش‌های درمان زیبایی و سلامت اولیه را به دست می‌آورد.

پروتز دندان

شاخه‌ای از دندانپزشکی است که به بازسازی و حفظ عملکرد دهان، راحتی، سلامتی و زیبایی بیمار می‌پردازد. بازسازی و ترمیم دندان های طبیعی و یا جایگزینی دندان ها و بافت های فکی-صورتی از دست رفته با جایگزین های مصنوعی، در حیطه عملکرد این رشته است. این تخصص در دو بخش پروتز ثابت و پروتز متحرک است.

بخوانید
پیوند استخوان عملی لازم برای موفقیت درمان ایمپلنت دندان

فعالیت‌ها و اقدامات متخصص پرستودنتیکس چیست؟

متخصص پروتزهای دندانی زمینه فعالیتش با دیگر پزشکان متفاوت می‌باشد و برخی از مهمترین اقداماتی که انجام می‌دهد عبارت است از :

  • نصب کامپوزیت‌های ونیر یکی از مهمترین اقداماتی می باشد که انجام می‌دهد. در واقع باید بدانید این روش درمان و زیبایی امروزه طرفداران بسیار زیادی دارد. از آنجایی که هزینه نصب کردن آنها نسبت به روکش بسیار پایین تر است افراد این روش را برای زیبای دندان‌های خود ترجیح می دهند.
  • نصب کردن روکش ها که به عنوان پوشش های مصنوعی روی دندان قرار می گیرد از دیگر اقدامات پزشک پروتزهای دندانی می‌باشد.
  • انجام دادن ایمپلنت از دیگر تخصص ها و اقدامات این پزشک می باشد که با استفاده از بهترین روش‌ها می ‌واند این فعالیت را انجام دهد. در واقع باید بدانید این روش هم از دیگر روش های زیبایی دندان می باشد که افراد زیادی از آن استفاده می کنند.
  • در برخی از موارد امکان دارد پزشک از جراحی برای زیبایی دندان استفاده کند.

متخصصان پروتستودنتیست چه مشکلاتی را درمان می‌کنند؟

این متخصصان مشکلات مختلفی دندانی را درمان می‌کنند، که بیشتر آنها مربوط به از دست دادن دندان و جایگزینی آن ها هستند. این متخصصان علاوه بر درمان آسیب های دهان، به درمان شکاف کام، اختلال خروپف و آپنه خواب نیز کمک می‌کنند. در موارد شدیدتر، پروتزنتیست‌ها به عنوان بخشی از تیم درمانی با سایر متخصصان دندانپزشکی همکاری می‌کنند.

بخوانید
نکاتی ضروری درباره نگهداری از توربین دندانپزشکی

بازسازی دندان ها

زمانی که به هر دلیلی دندانی دچار آسیب دیدگی، پوسیدگی یا سایر عواملی که موجب صدمه به بافت دندان های شما شود، دندانپزشک متخصص پروستودنتیست برای بازگرداندن ظاهر و عملکرد دندان های شما دست به کار خواهد شد. وقتی تاج دندان شما آسیب دیده اما کانال ریشه هنوز سالم است، پروستودنتیست می تواند برای دندان شما یک تاج ایجاد کند.

احتمالا با نگاه کردن به هنرمندان و افراد مشهوری که دندان های خود را پس از مدتی سفید کرده و برق انداخته اند تعجب کرده باشید. جالب است بدانید که به این کار لمینت کردن گفته می شود و این کار توسط این متخصصان صورت می گیرد. در این پروسه از ونیر پورسلین به عنوان روک دندان استفاده شده است. متخصص پروتزها همچنین از مواد اتصال دهنده برای تغییر شکل دندانهای شما استفاده می‌کنند. این متخصصان ممکن است از این روش برای بستن شکاف کوچکی بین دندان هایتان، تغییر شکل نادرست آن ها و یا تغییر شکل لبخند شما استفاده کنند.

بریج ها و ایمپلنت های دندانی

اگر تنها یک یا تعداد معدودی دندان از دست داده باشید، دندانپزشک متخصص پروستودنتیسیت برای شما پل ها یا بریج های دندانی (Bridges) را به عنوان جایگزین دندان های اصلی شما در نظر خواهد گرفت.

بخوانید
جراح دهان، فک و صورت کیست؟ + خدمات تخصصی جراحی فک و صورت

 بریج یا پل در واقع متشکل از یک یا چند تاج است که به هم متصل شده و یک واحد دندانی را با هم می سازند. پل ایجاد شده سپس به دندان های سالم فیکس خواهد شد و جایگزین دندان اصلی شما که خراب شده یا آن را کشیده اید می شود. ظاهر پل های دندانی کاملا طبیعی و مشابه سایر دندان های دیگر است. زمانی که از این روش برای جایگزین دندان خود استفاده میnکند کسی نمیتواند تشخیص دهد که شما دندان جدیدی دارید. اما نکته مهم در استفاده از این بریج ها این است که نگهداری آن ها واقعا سخت است و شما باید اصول نگهداری از آن ها را یاد بگیرید.

ایمپلنت ها یا (Implants) یک روش محبوب و ترجیحی برای جایگزینی دندان های از دست رفته هستند. متخصص پروستودنتیست برای جایگزینی دندان از دست رفته شما، یک ایمپلنت دندان ایجاد می کند که از یک ماده تیتانیومی و یک دندان کاذب و مصنوعی تشکیل شده است. این متخصص ممکن است که انجام پروسه جایگذاری و کاشت ایمپلنت را به یک متخصص دیگر واگذار کند ولی در نهایت مسئول طراحی ایمپلنت دندانی شما خواهد بود. بخش تیتانیومی ایمپلنت در استخوان فک شما فیکس می شود. و یک دندان مصنوعی با ریشه محکم به دندان های شما اضافه می شود. مشابه بریج ها، تشخیص ایمپلنت ها نیز برای دیگران سخت خواهد بود.

دندان مصنوعی

اگر تمام یا بخش قابل توجهی از دندان های خود را از دست بدهید، پزشک متخصص پروتسودنتیست به شما توصیه می کند که از  دندان های مصنوعی استفاده کنید. دندان های مصنوعی شما متناسب با سایز دندان های اصلی شما در تهیه خواهند شد و با روش های مختلفی در دهان شما فیکس می‌شوند. این متخصصان به شما در یافتن بهترین سایز دندان مصنوعی که برای شما راحت باشد کمک خواهند کرد.

بخوانید
لایت کیور دندانپزشکی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

بهترین پروتزها به گونه ای طراحی شده اند که واقعی به نظر برسند و از لحاظ راحتی، مناسب باشند. بعضی از بیماران، با استفاده و جایگزینی دندان مصنوعی مشکل دارند و آن را کاری دشوار می دانند. اما بسیاری از افراد دیگر به خوبی با پروتزها و دندان های جدید خود به لطف یک دندانپزشک متخصص کنار میآیند.

اختلال TMJ

اختلال مفصل تمپورومندیبولار یا (Temporomandibular Joint Disorder) که به اختصار TMJ خوانده می‌شود بسیار دردناک است و زمانی رخ می‌دهد که اعصاب مفصل فک شما ملتهب می‌شود.  بیمارانی که از مشکلات شدید TMJ رنج می‌برند اغلب برای پیشگیری از شدیدتر شدن درد و کاهش یا از بین بردن علایم آن به متخصص پروستودنتیست مراجعه می‌کنند.

بسیاری از متخصصان پروستودنتیست برای کاهش فشار بر روی مفاصل فک، گارد دندان  را توصیه می کنند. آن‌ها همچنین ممکن است رژیم درمانی را به شما توصیه کند یا برای کمک به کاهش درد شدید شما داروهایی را تجویز کند. اگر با چنین مشکلی مواجه هستید حتما به یک متخصص پروستودنتیست مجاز و حرفه ای برای رفع مشکل خود مراجعه کنید.

پروتز دندان چیست؟

همان طور که اشاره نمودیم پروتز دندان همان دندان مصنوعی یا تعویض و جابه جایی دندان است که انواع مختلفی دارد. از انواع پروتز دندان می توان به روکش های ساده ای که فقط برای ترمیم یک دندان به کار می روند و پروتزهای کامل که برای تعویض یک دندان مورد استفاده قرار می گیرد و عموما دندان مصنوعی شناخته می شود اشاره نمود. به طور کلی پروتز دندان به دو نوع پروتز ثابت دندان و متحرک تقسیم می شود. این دو نوع پروتز با توجه به نظر دکتر برای زیبایی دندان یا برای درمان و پزشکی تجویز می شود.

بخوانید
بررسی کاربردها و مقایسه گیتس دریل و پیزو ریمر

معرفی انواع پروتز دندان

در واقع پروتز دندان شامل دو نوع پروتز ثابت دندان و پروتز متحرک می باشد که خود شامل انواع مختلفی هستند. پروتز ثابت دندان همان روکش دندان است که در بین عموم شناخته شده است. از انواع پروتز ثابت دندان می توان به تاج یا همان روکش دندان و پل یا همان بریج دندان اشاره نمود. از آنجایی که این نوع پروتز با چسب پروتز دندان به دندان ها چسبیده می شود به پروتز ثابت معروف می باشد. ولی پروتز متحرک اینگونه نمی باشد که یکی از رایج ترین مثال برای این نوع پروتز، دندان مصنوعی می باشد. شکل تولید پروتز ثابت و متحرک متفاوت از هم می باشد.

پروتز دندان

لازم به ذکر است که بدانید برای ثابت نگه داشتن پروتزهای دندان ها د جای خود از مواد مختلفی استفاده می شود که چسب پروتز دندان و پیچ از انواع آن می باشد. در ادامه مطلب بیشتر با این انواع آشنا می شوید.

پروتز ثابت دندان

در واقع پروتز ثابت دندان به نوعی از پروتز گفته می شود که به دندان یا ایمپلنت متصل می شود و طریقه اتصال این نوع پروتز با استفاده چسب پروتز دندان و یا پیچ می باشد. لازم به ذکر است که بدانید خارج کردن این پروتزها از دهان فقط تخصص پزشک است. این نوع پروتز با مواد مختلفی ساخته می شود که بریج سرامیک متصل به فلز(PFM) یا روکش از انواع آن می باشد.

بخوانید
آیا ارتودنسی رنگی وجود دارد؟ + راهنما انتخاب بهترین رنگ ارتودنسی برای هر فرد

برای نصب و اتصال این نوع پروتز ابتدا فریم یا چهارچوبی ساخته می شود که جنس این فریم از فلزات مخصوصی مثل تیتانیوم، پالادیوم و یا طلا می باشد. در واقع این نوع فلزات به روکش یا بریج پروتز ثبات بیشتری می دهند. پس از اینکه فریم با این فلزات خاص ساخته شد لایه ای از سرامیک دندانی فراهم می شود و روی این فریم متصل می شود تا با این لایه ظاهر و سطح جونده پروتز پوشانده و بازسازی شود. انواع پروتز ثابت دادن عبارتند از:

  • روکش تک واحدی دندان:  در واقع زمانی دندان به این نوع پروتز دندان احتیاج دارد که ساختار دندان ضعیف شده باشد و نیاز به حفاظت دارد. که در این صورت از روکش به عنوان محافظ استفاده می شود. در واقع استفاده از روکش دلایل مختلفی دارد. برخی افراد صرفه به جهت زیبایی از این نوع پروتز استفاده می کنند و برخی دیگر نیز به دلیل مشکلاتی مثل نقص عملکرد دندان (مشکلات فانکشنال) از روکش استفاده می کنند که به جویدن غذا کمک می نماید. این نوع پروتز در بین افراد معمولا به روکش دندان شناخته شده است.
  • بریج دندان: بریج دندان نوع دیگری از پروتز ثابت دندان است. این نوع پروتز برای افرادی لازم است که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند ولی کماکان یک دندان در جلو و یک دندان در عقب دندان از دست رفته وجود دارد. روش اتصال اینگونه پروتز به این صورت است که دو دندان مجاور دندان خالی تراش داده می شود و یک پل یا همان بریج بین این دندان ها زده می شود تا با استفاده از این پل فضای خالی دندان پر شود. این نوع پروتز ه توانایی جویدن را به فرد بازمی گرداند و هم سبب بازیابی زیبایی دندان ها در فرد می شود. معمولا این نوع پروتز در بین مردم به پروتز ثابت دندان معروف می باشد.
بخوانید
تراش دندان برای لمینت چقدر است؟

عکس پروتز دندان

در صورت آسیب دیدن بخشی از دندان و لثه بر اثر عارضه ای معمولا فرد به دندانپزشک مراجعه می کند و وقتی که فرد به دندانپزشکی مراجعه کرد توصیه می شود که از دندان ها باید عکس گرفته شود. عکس پروتز دندان برای نشان دادن وضعیت دندان ها و مشکلات فک است. معمولا از عکس های opg برای این کار استفاده می شود. دندانپزشک با عکس پروتز دندان می تواند کلیه موقعیت دندان ها و پوسیدگی ها و شکستگی های دندان را مشاهده کند. دندانپزشکان نیز با مشاهده وضعیت دندان ها جایگزینی را برای بافت ها و یا قسمت های از بین رفته دندان پیشنهاد می کنند.

پروتز دندان

مثلا اگر تاج دندان از بین رفته یا آسیب دیده باشد معمولا استفاده از روکش دندان بهترین جایگزین خواهد بود ولی اگر قسمت آسیب دیده دندان وسیع تر باشد و کلا یک دندان از بین رفته باشد پروتز جایگزین دندان معمولا بریج است. در این روش دندان سال و دندان ساخته شده با استفاده از بریج به هم متصل می شوند. در بحث پروتز دندان یکی از مسائل مهم قیمت پروتز دندان است که بسیار افراد به دنبال پروتز دندان ارزان هستند.

معرفی چند متخصص برتر پروستودنتیست (متخصص پروتزهای دندانی)

1- دکتر زهرا محتشم راد متخصص پروتزهای دندان

دکتر زهرا محتشم راد دارای سوابق حرفه‌ای و تحصیلی زیر می‌باشند:

  • متخصص پروتزهای دندانی (پروستودانتیکس)
  • دارای بورد تخصصی
  • دکترای حرفه‌ ای دندانپزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

خدمات:

  • انواع روکش های دندانی
  • زیبایی و بازسازی لبخند
  • لمینیت های سرامیکی
بخوانید
لایت کیور دندانپزشکی چیست و چه کاربردهایی دارد؟
آدرستهران – سعادت آباد – سرو غربی – انتهای خیابان بخشایش – روبروی بیمارستان عرفان – پلاک ۵۶ – واحد ۶۰۴
شماره تماس۰۲۱-۲۶۷۶۱۶۳۳ – ۰۲۱-۲۶۷۶۱۵۲۷
روزهای حضورشنبه الی چهارشنبه از ساعت ۱۰:۰۰ (ویزیت اولیه برای مشاوره و طرح درمان رایگان است.)

2- دکتر ساغر قنواتی

  • تخصص پروتزهای دندانی (پروستودانتیکس)
  • پزشک دندانپزشک
آدرستهران، نلسون ماندلا، جردن، بین گلشهر و گلفام، ساختمان ترژر 191، طبقه 5، واحد 502
شماره تماس02122031584

3- دکتر شیرین لواف

متخصص پروتز دندان
  • فلوشیپ فوق تخصصی ایمپلنتهای دندانی از دانشگاه تهران
  • متخصص پروتزهای دندانی وزیبایی و ایمپلنت.
  • دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه .
  • نفر برتر بورد تخصصی کشوری .
  • پژوهشگر برتر دانشکده دندانپزشکی.
آدرسخیابان پاسداران – بین دشتستان هفتم و هشتم – پلاک ۱۰۴ – مجتمع سینا – طبقه چهارم – واحد ۲۶
شماره تماس ۰۲۱-۲۲۸۸۶۰۳۹
 ۰۲۱-۲۲۸۷۵۳۱۷
اینستاگرامpasdarandentalclinic
وبسایتwww.pasdarandentalclinic.ir

4- دکتر حسین اخوی زادگان متخصص پروتزهای دندان

دکتر حسین اخوی زادگان از سال ۱۳۸۰ به عنوان دندانپزشک مشغول به درمان بوده و از سال ۱۳۸۶ به عنوان متخصص پروتزهای دندانی و ایمپلنت فعالیت داشته است. سابقه پنج سال تدریس در دانشکده دندانپزشکی را دارا می‌باشند. از مجمع جهانی ایمپلنتولوژیست ها دارای مدرک فلوشیپ و مسترشیپ ایمپلنت نیز می‌باشند.

آدرسشریعتی – روبروی متروی قیطریه – ابتدای خیابان پل رومی – پلاک ۵۷- طبقه ۴ – واحد ۷
شماره تماس۰۲۱-۲۲۶۰۵۶۶۰
روزهای حضوراز ساعت ۱۰ صبح تا ۶ عصر به غیر از پنجشنبه ها و روزهای تعطیل

5- دکتر ناصر گل شاه متخصص پروتزهای دندان

آدرسمیرداماد – میدان مادر – خیابان بهروز (سنجابی) – میدان مینا – خیابان مینا – پلاک ۱۱ – طبقه اول- واحد یک
شماره تماس ۰۲۱-۲۶۴۲۱۴۴۵ –  ۰۲۱-۲۶۴۲۱۳۷۱ –  ۰۹۰۲-۲۶۴-۲۱۴۴
روزهای حضوردوشنبه و چهارشنبه از ساعت ۲ الی ۶

سخن پایانی

شما در این مقاله با متخصص پروستودنتیست آشنا شدید. همچنین از درمان پروتزهای دندانی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

وظایف متخصص پروتز چیست؟

ازوظایف متخصص پروتز میتوان به انواع پروتزهای ثابت و متحرک و ایمپلنت های دندانی که خود به نوعی پروتز ثابت است اشاره نمود.همچنین این درمان شامل دامنه وسیعی از روکش‌های جایگزین فضاهای خالی یا روکش‌های تک دندان‌ها، روکش‌های زیبایی، دست دندان کامل متحرک یا سایر انواع دندان مصنوعی می باشد .

هزینه پروتز دندان چقدر است؟

هزینه پروتز دندان بسته به لابراتور سازنده و کلینیکی که به آن مراجعه کرده‌اید، متفاوت است. علاوه بر این اگر پروتز دندان توسط متخصص دندانپزشکی ساخته و اجرا شود، هزینه بیشتری باید بپردازید. برای اطلاع از قیمت دقیق پروتز دندان باید با کلینیک دندانپزشکی مدنظر خود صحبت کنید.

پیشنهاد ما به شما

تجهیزات مطب دندانپزشکی

تجهیزات مطب دندانپزشکی

تجهیزات مطب دندانپزشکی نقش حیاتی در ارائه خدمات به بیماران و افزایش کیفیت درمان‌های دندانپزشکی …

دیدگاهتان را بنویسید