فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که موجب تقویت دندانها شده و از پوسیدگی ها جلوگیری می کند. فلوراید از مینای دندان سالم محافظت می کند و با باکتری هایی که به دندان ها و لثه ها آسیب می رسانند، مبارزه می کند. مینای دندان لایه محافظ بیرونی هر دندان است. پوسیدگی دندان هنگامی رخ میدهد، باکتریهای تولیدکننده اسید مینای سخت محافظتکننده دندانها را حل میکنند. آیا شما تجربه پوسیدگی دندان دارید؟ فکر می کنید پیشگیری از آن بهتر از درمانش نیست؟ ده ها سال است که فلوراید تراپی یک درمان پایه ای در بهداشت دهان و دندان به شمار می رود. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد فلورایدتراپی دندان بیشتر بخوانید.
فهرست مطالب:
- مواردی که احتمال پوسیدگی دندان را زیاد می کند
- مقادیر توصیه شده روزانه فلوراید در هر سن
- جذب موضعی و جذب سیستمیک فلوراید چه فرقی دارند؟
- انواع روش های فلورایدتراپی
- فلورایدتراپی برای چه افرادی ضروری ست؟
- مزایای فلورایدتراپی
- آیا فلورایدتراپی عوارضی هم دارد؟
- پیامد مصرف بیش از حد فلوراید
- فلوئوروزیس چیست؟
- نکاتی مهم پس از فلوراید تراپی
- سخن پایانی
- سوالات متداول
- درباره ی فیشورسیلانت دندان کودکان چه می دانید؟
مواردی که احتمال پوسیدگی دندان را زیاد می کند
- استفاده بیش از حد از مواد مخدر یا الکل
- اختلالات گوارشی
- بهداشت دهان و دندان ضعیف
- فقدان مراقبت های دندانپزشکی لازم
- سوء تغذیه
- خشکی دهان یا کاهش بزاق
- مینای دندان ضعیف
مقادیر توصیه شده روزانه فلوراید در هر سن
-تولد تا ۳ سالگی: ۰.۱ تا ۱.۵ میلی گرم
– ۴ تا ۶ سالگی: ۱ تا ۲.۵ میلی گرم
– ۷ تا ۱۰ سالگی: ۱.۵ تا ۲.۵ میلی گرم
-نوجوانان و بزرگسالان: ۱.۵ تا ۴ میلی گرم
جذب موضعی و جذب سیستمیک فلوراید چه فرقی دارند؟
در صورتی که فلوراید بهصورت خوراکی از منابع مختلف وارد بدن شود، از مسیر معده-رودهای داخل خون سپس در استخوانها و دندانها انباشته یا از طریق کلیه دفع میشود. این روند «جذب سیستمیک فلوراید» نامیده میشود. در استفاده موضعی که فلوراید صرفا روی دندانها زده میشود، مکانیسم اثر متفاوت است. در این حالت فلوراید مانع از دست رفتن مواد معدنی سطح دندان میشود و اگر شروع پوسیدگی در نقاطی از مینای دندان وجود داشته باشد، فلوراید با معدنی کردن دوباره این نقاط از پیشرفت پوسیدگی جلوگیری میکند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دندان درد در کودکان را بخوانید.
همچنین فلوراید روی میکروارگانیسمهای دهانی موثر است و سبب کاهش تولید اسید توسط این میکروارگانیسمها میشود. از طرفی، فلوراید وارد مینای دندانهای تازه رویش یافته میشود و باعث افزایش معدنی شدن(اصطلاحا بلوغ مینا) و کاهش آسیبپذیری نسبت به پوسیدگی خواهدشد. این مقاله مکیدن انگشت در کودکان را مطالعه کنید. پس فلوراید نهتنها در پیشگیری از ضایعه جدید پوسیدگی روی دندان موثر است، بلکه در توقف یا حداقل کند کردن روند پیشروی ضایعات پوسیدگی فعال اولیه روی سطح دندان نقش مهمی دارد.
انواع روش های فلورایدتراپی
فلوراید تراپی به چند روش انجام می شود:
روش اول:
دندانپزشک در این روش از فوم فلوراید استفاده می کند. به این گونه که فوم فلوراید را به طور مستقیم بر روی دندان قرار می دهد.
بعد از انجام این کار بیمار تا سی دقیقه بایستی از استعمال سیگار، خوردن و یا آشامیدن خودداری کند تا فلوراید بخوبی جذب شود.
روش دوم:
در این روش دندانپزشک فلوراید را در داخل وسیله ای خاص قرار داده و آنرا به مدت ۹ دقیقه بر روی دندان قرار می دهد. پس از این مدت محافظ را برداشته و از فرد می خواهد که دهان خود را بشوید.
روش سوم:
این روش شامل استفاده از وارنیش فلوراید است که از سدیم فلوراید پنج درصد تشکیل شده است. این فلوراید به حالت ژل طلایی رنگی وجود دارد که بر روی دندانها زده می شود. این محتوای مفید را هم دنبال کنید: چه موقع دندان به ترمیم نیاز دارد؟
فلورایدتراپی برای چه افرادی ضروری ست؟
این نوع درمان نه تنها بر روی دندانهای کودکان انجام میشود بلکه بزرگسالان نیز میتوانند از مزایای فلوراید وارنیش بهرهمند شوند. بهترین متقاضیان فلورایدتراپی افرادی هستند که :
- دارای دندانهای حساس هستند.
- مبتلا به پوسیدگی مکرر دندانی هستند.
- بهدلیل بیماری لثه و ریشه دندانهای آنها بیشتر در معرض ابتلا به پوسیدگی هستند.
- نسبت به مسواک و نخدندان بیاهمیت هستند.
- دهانشان خشک است.
- نوشابه و یا نوشیدنیهای اسیدی زیاد مصرف میکنند.
- چندین بار اقدام به پرکردن دندان و یا مینای دندان کردند.
- رشد دندانهایشان با مشکل همراه است.
- تحت ارتودنسی هستند. وجود براکتها بستر مناسبی برای رشد باکتریها فراهم میکند.
مزایای فلورایدتراپی
مزایای وارنیش فلوراید به شرح زیر هستند:
- سادهتر بودن تحمل فرآیند درمان برای کودک (عدم استفاده از سینیها یا اسفنجهای مخصوص)
- ایجاد امکان خوردن و آشامیدن برای کودک بلافاصله پس از درمان
- وجود شواهد کلینیکی تایید شده درباره حداکثر اثربخشی برای درمان پوسیدگی دندان
- خطر کمتر به خاطر احتمال پایینتر بلع مواد حاوی فلوراید در هنگام استفاده از وارنیش فلوراید در مقایسه با استفاده از ژلها و فومها.
آیا فلورایدتراپی عوارضی هم دارد؟
مانند هر داروی دیگری ، مصرف بیش از حد فلوراید هم می تواند عوارضی منفی ایجاد کند. مصرف بیش از حد تصادفی یا تجویز دوز بسیار زیاد ، بیش از حد مورد نیاز فلوراید وارد بدنتان می شود. مسمومیت با فلوراید بسیار نادر است. هر چند که تجویز بیش از حد در دراز مدت ممکن است به رشد استخوان و دندان در کودکان کوچک آسیب برساند. به همین سبب است که بسیاری از خمیردندان های کودکان شامل فلوراید نیستند. شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: در مورد لمینت دندان بیشتر بدانید
پیامد مصرف بیش از حد فلوراید
-ایجاد لکه های سفید روی دندان های کاملا رشد یافته
-بد رنگ شدن و یا ایجاد حفره روی دندان ها
-مشکلات هوموستاز استخوان
-به وجود آمدن استخوان هایی بسیار متراکم که خیلی مستحکم نیستند.
فلوئوروزیس چیست؟
مصرف مقدار بیش از حد فلوراید در هنگام تشکیل دندانها میتواند باعث ابتلای فرد به فلوئوروزیس شود. این شرایط باعث میشود دندانها به رنگ سفید یا قهوهای در آمده یا لکههای مشخص بر روی مینا یا سطح دندان ظاهر شود. درباره ارتودنسی دندان کودکان بیشتر بخوانید.
این تاثیرات میتواند در افراد مختلف نتایج متفاوت از تغییرات اندک در رنگ دندان تا ایجاد نامنظمی در سطح دندان را به همراه داشته باشد. توجه داشته باشید پس از کامل شدن فرآیند رشد دندان در دهان دیگر امکان ابتلای فرد به فلوئوروزیس وجود ندارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله براکت رنگی را بخوانید.
نکاتی مهم پس از فلوراید تراپی
- مدت زمان فلوراید تراپی حدود ۴ دقیقه بوده و پس از اتمام آن کودک باید آب دهان خود را به طور کامل خالی کند.
- برای اینکه مدت زمان اثر بخشی فلوراید ، بیشتر شود تا فردای آن روز کودک از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خودداری کند و بعد از آن مدت ، به طور مرتب بهداشتن دهان و دندان خود را رعایت کند.
- والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که کودک ، حدود نيم ساعت پس از فلورایدتراپی ، نباید آب يا هر نوع خوراكى مصرف كند ؛ چرا که ماده فلوراید موجود بر روی مینای دندان های وی هنوز سفت نشده و امکان جدا شدن آن به محض خوردن و جویدن مواد غذایی وجود دارد ؛ از این رو بهتر است کودک پیش از انجام فلوراید تراپی ، تغذیه مناسبی داشته باشد.
- والدین باید برای اولین وعده غذایی بعد از فلورایدتراپی ، برای کودک خود غذاهای نرم و خنك تهیه کنند ؛ این کار موجب افزایش مقاومت و دوام فلوراید بر روی دندان های کودکان می گردد. توصيه مى شود مسواك زدن كودك ٢٤ ساعت بعد از فلورايدتراپى انجام گيرد.
- فلوراید تراپی باید هر ٣ تا ٦ ماه یکبار انجام گیرد ، به والدین توصیه می شود سر وقت جهت تکرار فلوراید تراپی به متخصص دندانپزشک اطفال ، مراجعه نمایند.
سخن پایانی
در این مقاله درباره فلورایدتراپی دندان سخن گفتیم. فلوراید یک ماده مناسب برای تمام کودکان است، زیرا در عمل میتواند از دندانها در برابر آسیبدیدگی ناشی از فعالیت اسیدی در دهان محافظت کرده و علائم اولیه پوسیدگی دندان را از بین ببرد. طبق تحقیقات انجام شده باید گفت بیشتر کودکان و نوجوانانی که حدود یک سال به طور مرتب و پشت سر هم از این روش استفاده می کنند حدود 40 تا 43 درصد کمتر از دیگران دچار پوسیدگی دندان می شوند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده بادشما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
مسمویت ناشی از فلورایدتراپی بسیار نادر است که در اثر بلع مقادیر بسیار زیاد صورت میگیرد. فلوراید به میزان مشخصی در کلینک های دندانپزشکی استفاده می شود.
حداقل تا 30 ثانیه بعد از خوردن درمان، از خوردن و آشامیدن خودداری کنید تا فلوراید به خوبی جذب دندان ها شده و بخش های پوسیده را درمان کند.
درمان مجدد وارنیش فلوراید بسته به وضعیت سلامت و بهداشت دهان و دندان فرد دارد. ممکن است پزشک از او بخواهد هر 3 ماه یا هر 6 ماه و یا هر یک سال یکبار تحت درمان مجدد قرار گیرد.