یکی از نگرانی های والدین برای فرزندان دلبندشان، خرابی دندان هایشان بدلیل بی توجهی به مسواک و بهداشت دهان است. برای این منظور نیاز است تا راه های پیشگیرانه از پوسیدگی را در نظر بگیرند. شما چه راهی برای پیشگیری از خرابی دندان می شناسید؟ دندان های آسیاب یک سطح کاملا ناهموار دارد که مسطح نبوده و یک مکان بسیار مناسب جهت گیر کردن و باقی ماندن مواد غذایی و رشد باکتری است که از عوامل اصلی ایجاد پوسیدگی هستند. در این مطلب می خواهیم درباره فیشورسیلانت دندان صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب:
- سیلانت دندان چیست؟
- کدام دندانها را باید شیار بندی کنیم؟
- مزایای این روش
- نحوه انجام فیشورسیلانت
- فیشورسیلانت برای چه کسانی لازم است؟
- جنس فیشورسیلانت ها
- نقایص فیشورسیلانت دندان
- تفاوت فیشورسیلانت با پرکردن دندان
- چه مدت پس از انجام فیشورسیلانت بر دندان می توان غذا خورد؟
- سخن پایانی
- سوالات متداول
سیلانت دندان چیست؟
سیلانت یا شیار پوش یک روکش نازک است که روی شیارهای عمیق موجود بر روی سطوح جونده دندانهای خلفی (آسیای اول و آسیای دوم) قرار داده میشود. وقتی سیلانت به خوبی روی شیارهای عمیق دندان قرار بگیرد، میتواند از سطوح حساس دندان در برابر اسیدی که باعث ایجاد پوسیدگی میشود محافظت کرده و به میزان قابل توجهی از پوسیدگی دندانها جلوگیری کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فلورایدتراپی دندان، پیشگیری قبل از خرابی را بخوانید.
معمولا برای دندانهای شیری از سیلانت استفاده نمیشود بلکه روی مینای دندانهای دائمی قرار داده میشود. سیلانت مانند یک درزگیر عمل کرده و شیارهای عمیق موجود در سطح جونده دندانهای پشتی را پر میکند تا ذرات غذا و باکتری در این شکافها قرار نگیرد و باعث ایجاد پوسیدگی نشود. در دندانپزشکی کودکان استفاده از سیلانت میتواند یک روش مناسب برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها باشد. اما به هیچ عنوان یک جایگزین برای مسواک زدن، نخ دندان و رژیم غذایی سالم به حساب نمیآید. شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: مواد تشکیل دهنده دهانشویه
کدام دندانها را باید شیار بندی کنیم؟
تنها برای دندانهای آسیاب و پرمولر (یعنی دندانهای عقبی) کودک که در سطوح جونده خود دارای فرورفتگی و شکاف هستند از فیشور سیلانت استفاده می شود.
شیار دندانهای برخی از کودکان به طور طبیعی عمیق بوده و به شیاربندی نیاز دارد، در حالی که دندانهای برخی دیگر از کودکان شیارهای کم عمقی داشته و نیازی به این نوع درمان ندارند. بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: سیر تا پیاز ارتودنسی متحرک
مزایای این روش
- تمیزکردن فیشورهای عمیق را آسان تر می کند.
- بین 33 تا 71 درصد از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند.
- باعث معکوس شدن مراحل اولیه پوسیدگی دندان می شود.
- از دندان های دائمی تازه درآمده کودکان محافظت می کند.
- از نیاز به پرکردن دندان در دوران کودکی که برای کودک ترسناک است، جلوگیری می کند. به راحتی و آسانی بر روی دندان ها قرار می گیرند.
نحوه انجام فیشورسیلانت
۱-قبل از استفاده از فیشور سیلانت، دندانهای کودک توسط دندانپزشک اطفال معاینه میشود. تا مطمئن شوند شکافهای دندانهای او آنقدر عمیق هستند که بتوان از این درمان برای آنها استفاده کرد و اینکه کدام دندانها نیاز به سیلانت نیازی ندارند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ی روکش دندان شیری کودکان را بخوانید.
۲- سپس، دندانهای کودک کاملاً تمیز شده و برای مالیدن فیشور سیلانت آماده میشوند.
۳- در مرحله بعد، فیشور سیلانت که به صورت مایع است با برس روی دندانها مالیده شده و سپس با استفاده یک نور روشن سخت میشود تا به یک لایه محافظ با سطحی صاف تبدیل گردد.
۴- در پایان نیز بایت کودک را چک کرده و مطمئن میشوند که دندان او کاملاً شیاربندی شده است.
شیاربندی دندان با فیشور سیلانت سریع و غیرتهاجمی بوده و تنها چند دقیقه زمان میبرد. این روش کاملاً بدون درد بوده و کودک هیچگونه تغییری را در دهان خود احساس نخواهد کرد. بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: آموزش وسایل جراحی دندانپزشکی
فیشورسیلانت برای چه کسانی لازم است؟
همانطور که میدانیدهمیشه همه افراد برای انجام روش های درمانی مناسب نیستند و ممکن است برخی از آنها مجاز به انجام یکسری درمان ها نباشند. در ادامه لیستی از افرادی که برای انجام فیشور سیلانت مناسب هستند را نام میبریم:
- اغلب کودکانی که به تازگی دارای دندان آسیاب شده اند به واسطه توصیه دندان پزشک باید این فرآیند درمانی و کاربردی را انجام دهند زیرا دندان یک سرمایه بسیار مهم برای آن ها است.
- برخی از بزرگسالان که از بهداشت و رعایت آن در ناحیه دهان و دندان ابراز نگرانی دارند بهتر است از این روش استفاده نمایند.
- برخی از افراد بزرگسال به صورت کاملا طبیعی دارای شیار یا فیشور های بسیار عمیق هستند که بهتر است حتما از این روش برای جلوگیری کردن از پوسیدگی دندانی و استفاده کردن بیشتر از آن استفاده کنند.
- برخی از افراد بزرگسال نیز هستند که بسیار پوسیدگی دندانی آن ها را تهدید میکند در این صورت باید این افراد نیز از روش فیشور سیلانت استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: درباره قیمت پودر استخوان ایمپلنت
جنس فیشورسیلانت ها
برای اثربخشی فیشورسیلانت، لازم است که در طول انجام کار، به صورت خشک نگهداری شود. دونوع ماده وجود دارد که دندانپزشکان از آن استفاده می کنند:
سیمان گلاس آینومر (GIC)
ویژگی های سیمان گلاس آینومر عبارتند از:
- مواد پر کردنی چسبنده به رنگ دندان (از جنس پلاستیک)
- قرار دادن آنها سریع و آسان است. نیاز به طی کردن مراحل زیادی ندارد و سریعتر قرار می گیرد
- ولی به اندازه کافی قوی نیست و ممکن است سریعتر بیفتد یا پوسیده شود.
- مقاومت بیشتری در برابر آب دارد،
- می تواند نشت دهد، بنابراین ممکن است باکتری به زیر آن وارد شود.
- بهتر است به عنوان یک فیشور سیلانت موقت استفاده شود.
رزین
ویژگی های رزین:
- رزین سیلانت (اکریلیک) رزین، به رنگ دندان – که در دندانپزشکی بزرگسالان نیز استفاده می شود.
- قراردادن آن مدت زمان بیشتری طول می کشد و پیچیده تر است.
نقایص فیشورسیلانت دندان
از معایب فیشور سیلانت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در اغلب موارد سیلانت ها در می آیند یا فرسوده می شوند زیرا در حین قرار دادن سیلنت ها دندان باید خشک و بدون بزاق باشد و این کار در کودکان با توجه به بزاق زیادی که دارند مشکل است.
- ۵۰ درصد از سیلانت ها ۵ سال دوام می آورند.
- اگر سیلانت به خوبی روی دندان را پوشش ندهد و یا بخشی از آن جدا شود دندان دچار پوسیدگی می شود و قسمت زیادی از آن باید پر شود .به طور میانگین، شیار پوش روی دندانها هر ۶ ماه یکبار باید توسط دندانپزشک کودک معاینه شود تا در صورت افتادن جایگزین شود.
- برای انجام موفقیت آمیز فیشور سیلانت دندان باید کاملا بدون بزاق باشد با توجه به این کودکان دندان های کوچک و بزاق زیادی دارند این کار مشکل است.
- در صورتی که سیلانت دربیاید، دندان به وضعیت اولیه خود برمی گردد و سیلانت را می توان تعویض کرد.
تفاوت فیشورسیلانت با پرکردن دندان
از پرکننده ها برای بازگرداندن دندان ها به شکل، ظاهر و عملکرد طبیعی خود استفاده می شود. این امر با پر کردن حفره های ناشی از پوسیدگی دندان حاصل می گردد. فیشور سیلانت ها روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان ها هستند، که با پر کردن دندان پشتی (مولار) همراه اند. فیشور سیلانت ها و پر کننده های دندانی از مواد مشابهی از جمله رزین یا گلاس آینومر استفاده می کنند اما با قوام متفاوت.
چه مدت پس از انجام فیشورسیلانت بر دندان می توان غذا خورد؟
هنگامی که یک ماده پر کننده تازه قرار داده شده است ، توصیه می شود تا زمانی که بیهوشی از بین نرفته است، غذا و نوشیدنی نخورید. این زمان ممکن است از یک تا سه ساعت طول بکشد. حساسیت به نوشیدنی های گرم و سرد ممکن است برای چند روز پس از این عمل ایجاد شود. رزین کامپوزیت تا زمانی که دندانپزشکی را ترک کنید، کاملاً سفت می شود.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره فیشورسیلانت دندان سخن گفتیم. قرار گرفتن فیشورسیلانت بر روی دندان باعث می شود که معمولا در دوران کودکی نیازی به پر کردن دندان نباشد. بنابراین از این راهکار مراقبتی برای دندان کودکان خود غافل نشوید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
اگر فیشورها به خوبی روی دندان قرار نگیرند یا قسمتی از آن ها جدا گردد، پوسیدگی دندان ها را در پی خواهد داشت. به این دلیل معاینه مرتب فیشورسیلانت ها هر 4 الی 6 ماه یک بار توسط دندانپزشک الزامی ست.
باید گفت که این درمان غیرتهاجمی بوده و کاملا بدون درد و بدون نیاز به بی حسی است. در واقع فیشورسیلانت در ابتدا بصورت مایع بوده و با قرار گرفتن بر روی دندان به سرعت خشک شده و به حالت سخت در می آید. کودک طی این اقدام کوچکترین دردی را حس نخواهد کرد.
رعایب بهداست دهان و دندان اهمیت بالایی دارد. مسواک زدن دو بار در روز به مدت حداقل دو دقیقه بسیار مهم است. با در نظر داشتن اینکه مسواک زدن دندان با سطوح صاف(شیار پوشی شده) آسانتر استو به راحتی تمیز می گردد. بدین ترتیب احتمال پوسیدگی کاسته می شود.