نکاتی ضروری درباره نگهداری از توربین دندانپزشکی

توربین در دندانپزشکی کاربردی مشابه دریل صنعتی دارد. از توربین برای سوراخ کردن، تراش دادن و فرم دهی دندان‌ها استفاده می‌شود. دندانپزشکان زیبایی، متخصصان درمان ریشه و متخصصان دندانپزشکی کودکان بیشترین استفاده را از این دستگاه می‌برند. نکته مهم درباره قیمت توربین دندانپزشکی وجود دارد.

این توربین‌ها اغلب گران هستند. همچنین برای اینکه توربین همواره بهترین عملکرد خود را داشته باشد، باید به صورت دوره‌ای چک شود. به همین منظور ما لیستی تهیه کرده‌ایم. پس با ما همراه باشید تا قدم به قدم سرویس کردن توربین را بررسی کنیم.


چک لیست دستورات

  1. تنظیم فشار هوا
  2. تخلیه هوای کمپرسور
  3. روغن کاری
  4. رفع انسداد مجاری آب و هوا
  5. فرزهای توربین
  6. مراقبت از هد توربین
  7. محافظت در برابر ضربه
  8. نوع استریل

مرحله اول: تنظیم فشار هوا

فشار هوای یونیت باید روی عدد ٢.٣ بار تنظیم گردد. در غیر این صورت (فشار هوای بالاتر) در مدت زمان کوتاهی باعث شکستن بلبرینگ‌ها و آسیب دیدن شفت و پروانه توربین می‌شود.

با توجه به سرعت گردش توربین‌ها، باید مقداری معادل ٣٧٠ الی ٣٨٠ هزار دور در دقیقه (RPM)، فشار هوای ٢.٣ بار جهت انجام تراش مطلوب، کافی است و افزایش بیش از حد فشار هوا موجب آسیب به کارتریج توربین می‌شود.

dental turbine

روشن یا خاموش شدن کمپرسور توربین دندانپزشکی، نباید تاثیری روی فشار هوای خروجی یونیت داشته باشد. در غیر این صورت جهت تثبیت هوای یونیت، می‌بایست رگولاتور هوای یونیت سرویس شود.

بخوانید
آمالکپ چیست و ابزار دندانپزشکی را از کجا خریداری کنیم؟

مرحله دوم: تخلیه هوای کمپرسور

تخلیه هوای کمپرسور هوا باید به صورت هفتگی انجام شود. همچنین نصب فیلتر هوا با قابلیت جذب رطوبت بر روی کمپرسور، موجب ارسال هوای خشک و تمیز به توربین می‌گردد. توصیه می‌گردد از نوع کمپرسور هوای بدون روغن (Oil Free) استفاده گردد.


مرحله سوم: روغن کاری توربین دندانپزشکی

توربین می‌بایست قبل و بعد از اتوکلاو، روغن کاری شود. فیبر بلبرینگ‌های به کار رفته در توربین، دراثر گرمای ناشی از فرایند اتوکلاو خشک گردیده و درنتیجه در زمان گردش، اصطکاک بیشتری ایجاد شده و به تدریج باعث گشاد شدن فیبر شبکه شده و می‌شکند.

  • استفاده از اسپری مرغوب، جهت روغن کاری توصیه می‌گردد.
  • در توربین پوش باتن، برای دوام بیشتر و حرکت باتن و سریع تر شدن حرکت پیستونی باتن، می بایست روغن کاری از قسمت جلوی شفت (قسمتی که فرز قرار می گیرد) انجام گردد.

مرحله چهارم: بازگشایی مجاری آب و هوا

در صورت انسداد مجاری آب یا هوای پودر توربین، جهت رفع انسداد از سوند مخصوص این کار استفاده گردد. استفاده از فایل یا سوندهای غیر استاندارد، باعث انحراف دهانه مجاری آب یا هوا و در نهایت عدم پاشش آب خروجی به فرز خواهد شد.

بخوانید
مقایسه کاربرد انواع دستکش دندانپزشکی

مرحله پنجم: نکات صروری درباره فرزهای توربین

هرگز فرزهای مستهلک و تاب دار را روی توربین دندانپزشکی نصب نکنید. این فرزها به دلیل عدم امکان برش مناسب، در حین تراش باعث افزایش فشار دست دندانپزشک به فرز شده و در نهایت منجر به آسیب بلبرینگ کارتریج می‌شود.

فرزهای تاب دار باعث عدم چرخش کارتریج حول محور شده و به دندان بیمار آسیب می رساند. همچنین باعث ایجاد ضربه به کارتریج توربین می شود. هنگام نصب فرز روی توربین دقت گردد تا فرز تا انتها جایگذاری شود، زیرا :

  • باعث دوران خارج از مرکز فرز و شکستن بلبرینگ ها می شود.
  • باعث فشار به شفت (سه نظام) توربین گردیده و در مدت زمان کوتاه سبب شل شدن شفت توربین می شود.

عدم جایگذاری درست فرز بر روی توربین، باعث چرخش فرز خارج از مرکز، شکسته‌شدن بلبرینگ، اعمال فشار به شفت (سه نظام) توربین و در نتیجه شل شدن شفت در مدت زمان کوتاه می‌شود.

اگر قصد خرید فرز دندانپزشکی دارید، می‌توانید روی قسمت رنگی کلیک کنید.


مرحله ششم: مراقبت از هد توربین دندانپزشکی

یکی دیگر نکات نگهداری که بسیار مهم است، مراقبت از هد توربین از آسیب و ضربه است؛ زیرا این اتفاق نیز باعث اختلال در عملکرد کاتریج می‌شود.

توربین دندانپزشکی

مرحله هفتم: محافظت توربین دندانپزشکی در برابر ضربه

از وارد آمدن هرگونه ضربه (زمین خوردگی) به هد توربین جلوگیری شود. دفرمگی هد توربین ناشی از ضربه، موجب اختلال در عملکرد کارتریج می‌گردد.

بخوانید
معرفی و بررسی بهترین موتور های ایمپلنت

مرحله هشتم: نکاتی درباره نوع استریل

جهت استریل نمودن توربین می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا توربین را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید. هرگز توربین را درون مواد ضدعفونی کننده قرار ندهید، زیرا انجام این کار موجب آسیب به کارتریج توربین می گردد.


سخن پایانی و سوالات متداول

نکات مطرح شده در این مقاله بیشتر جنبه یادآوری داشت. دندانپزشکان عزیز اگر تجربه‌ای دارند، لطفا با ما در میان بگذارید تا سایر همکاران نیز از آن بهرمند شوند. در پایان لطفا نظرات و پیشنهادات خود را مطرح نمایید. اگر پرسشی دارید می‌توانید در کامنت مطرح نمایید تا در اسرع وقت توسط کارشناسان پیشرودنت پاسخ داده شود.

چرا فرزهای قدیمی به توربین دندانپزشکی فشار وارد می‌کنند؟

فرزهای مستهلک به دلیل عدم امکان برش مناسب در حین تراش، باعث افزایش فشار دست دندانپزشک به فرز و در نهایت منجر به آسیب دیدن بلبرینگ کارتریج می گردد. همچنین فرزهای تابدار باعث عدم چرخش کاتریج حول محور، آسیب دندان بیمار و کاتریج توربین می‌شود.

بخوانید
ارتودنسی فانکشنال چیست؟ + معرفی انواع دستگاه فانکشنال ارتودنسی و طرز کار آن
برای استریل کردن توربین باید چکار کرد؟

جهت استریل نمودن توربین می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا توربین را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید. هرگز توربین را درون مواد ضدعفونی کننده قرار ندهید، زیرا انجام این کار موجب آسیب به کارتریج توربین می گردد.

پیشنهاد ما به شما

مواد دهانشویه ی خوب

دهان شویه چیست و از چه موادی تشکیل شده است؟ + آموزش روش استفاده از دهانشویه + ویدیو

دهانشویه چیست سؤالی است که راه‌های سلامت هرچه بیشتر دندان را برای شما روشن می‌کند. …

دیدگاهتان را بنویسید