ابزار دندانپزشکی

بررسی کاربردهای وسایل پراستفاده در دندانپزشکی

دندانپزشکی یکی از رشته‌های پزشکی بسیار حساس و البته دارای تجهیزات و ابزار بسیار کاربردی و ظریف است، طراحی و تولید این وسایل طیف گسترده‌ای از مهندسی پزشکی را در برمی‌گیرد. در این مقاله سعی داریم شما را با انواع تجهیزات دندانپزشکی، ابزار دندانپزشکی، لوازم دندانپزشکی و کاربرد آنها آشنا کنیم. مخاطب این مقاله از یک سو مراجعین به مطب های دندانپزشکی هستند و از سوی دیگر سایر متخصصین و افرادی که تمایل دارند اطلاعات خود را درباره انواع تجهیزات دندانپزشکی افزایش دهند.


فهرست مطالب

بخوانید
معرفی ابزارهای عمومی پرکاربرد در مطب های دندانپزشکی

در ادامه به بررسی تعدادی از ادوات دندانپزشکی می‌پردازیم. توصیه می‌شود، اگر علاقمند هستید تا به صورت تخصصی‌تر با این ابزار آشنا شوید به سراغ نام وسایل دندانپزشکی به انگلیسی بروید. برای آگاهی بیشتر مقاله مضرات پین دندان را بخوانید.

دستگاه ساکشن؛ برای تخلیه هر آنچه که در دهان است

ساکشن یکی از دستگاه‌هایی است که کاربرد عمومی‌تری نسبت به سایر وسایل دندانپزشکی دارد، در حقیقت کارکرد این دستگاه شبیه جاروبرقی است و آب و مایعات داخل دهان بیمار را در زمان معاینه و انجام خدمات دندانپزشکی تخلیه می‌کند.

ساکشن

این دستگاه‌ها دارای قدرت مکش متفاوتی است برای مثال در عمل‌های جراحی مربوط به لثه و یا جراحی دندان عقل معمولا از ساکشن‌های قوی‌تری برای تخلیه کامل خون از دهان بیمار استفاده می‌شود. درباره بهترین لابراتوار دندانسازی چه می دانید؟

آینه دندانپزشکی؛ دید داشتن دندانپزشک نسبت به کل دندان‌ها

آینه دندانپزشکی ساده یکی از مهمترین ادوات مورد استفاده در دندانپزشکی محسوب می‌شود، آینه دندانپزشکی دارای دو کاربرد است، کاربرد اصلی آن بررسی داخل دهان و دندان‌ها و معاینه قسمت‌های پشتی دندان‌ها که به راحتی قابل مشاهده نیست، است و کاربرد بعدی آن جابجا کردن زبان هنگام معاینه دندان‌هاست و پزشک با این وسیله زبان شما را در جهات مختلف مورد نیاز جابجا می‌کند بدون این که نیاز باشد با انگشت یا دست این کار را انجام دهد. معمولا آینه‌ها دارای دو سری آینه مقعر و آینه معمولی است که اولی برای بزرگتر نشان دادن فضای مورد بررسی و دومی برای داشتن یک تصویر واضح و دقیق استفاده می‌شود.

بخوانید
پست و کور دندان چیست؟ + چگونه دندان با پست و کور ترمیم می شود؟

انبرک دندانپزشکی؛ کاوشگر دندان برای پیدا کردن بیماری

انبر کاوشگر دندان نیز نام دارد، از آن برای یافتن پوسیدگی‌های دندانی و بیماری‌های لثه استفاده می‌شود. انبرک‌ها معمولا دارای یک دسته بلند با سری‌های تیز در انواع ضخیم و منعطف هستند و دندانپزشک با کمک آن به بررسی قسمت‌های پوسیده دندانی و تراشیدن جرم و پلاک دندان‌ها استفاده می‌کند. از دندانسازی تجربی چه می دانید؟

اسکیلر؛ هر آن چیزی که لازم است را پاک می‌کند!

از ابزار اسکیلر برای پاک کردن جرم و پلاک‌ها در حجم وسیع استفاده می‌شود، بسیاری از بیماران به جرمگیری دندانی احتیاج داشته باشند، پزشک معالج به وسیله این ابزار جرم و پلاک باقی‌مانده روی دندان‌ها را به خوبی پاک می‌کند.

اسکیلر

دریل دندانپزشکی؛ تراشیدن دندان به کمک این دستگاه

این وسیله بدون شک ترسناکترین ابزار دندانپزشکی است و مطمئنا صدای آن را بارها در مطب دندانپزشکی شنیده‌اید. این نوع دریل‌ها معمولا با سرعت ۲۵۰ دور در دقیقه می‌چرخد و آب را داخل دهان شما می‌پاشد، پاشیدن آب هنگام کار با دریل به دلیل جلوگیری از آسیب رسیدن به مینای دندان هنگام تراشیدن آن است. قبل از انجام کار با دریل معمولا از داروهای بی‌حسی استفاده می‌شود بنابراین بعید به‌نظر می‌رسد که هنگام استفاده پزشک از دریل شما دردی احساس کنید. بیشتر بخوانید: شماره گذاری دندانها در دندانپزشکی

بخوانید
استقبال دندانپزشکان از خریدهای اینترنتی تجهیزات و مواد مورد نیاز مطب‌شان

سرنگ دندان؛ برای تزریق دارو به لثه‌ها

تزریق داروی حسی به دندان‌ها توسط سرنگ تزریق انجام می‌گیرد. معمولا سوزن این نوع سرنگ‌ها از سرنگ‌های معمولی بلندتر است تا کار تزریق دقیق به نقطه دلخواه پزشک با تمرکز بیشتری صورت گیرد. نوع دیگری از سرنگ‌ها نیز وجود دارند که سرنگ‌های آب و هوا هستند، از این سرنگ‌ها معمولا در حین انجام خدمات دندانپزشکی استفاده می‌شود، سرنگی که مخصوص پاشیدن آب است، محیط دهان را از باقی‌مانده ضایعات دندانی تمیز می‌کند و سپس با سرنگ هوا محیط دندان خشک شده و برای عمل‌های جراحی توسط پزشک آماده می‌شود.

قالب‌های دندانپزشکی؛ برای محافظت‌های دندانی

گاهی نیاز است که از روکش‌ها یا محافظ‌های دندانی استفاده شود، برای این کار پزشک ابتدا فرم دهان و دندان‌های شما را قالب می‌گیرد، این قالب‌ها به شکل فریم‌هایی هستند که با یک ماده نرم پوشیده شده و سپس در دهان قرار داده می‌شوند. برای آشنایی با نایت گارد داروخانه این مقاله را بخوانید.

قالب

از بیمار خواسته می‌شود تا دهان خود را برای دقایقی ببندد، به این ترتیب قالب دندانی شما آماده می‌شود.

بخوانید
مقایسه لمینت سرامیکی و کامپوزیت ونیر

پنس دندانپزشکی؛ برای جا به جایی گاز در دهان

پنس دندانپزشکی برای جابه‌جا کردن مواد و گاز به داخل و خارج از دهان استفاده می‌شود، این پنس‌ها انواع ساده و سرکج دارند که هرکدام دارای سایزبندی‌های متفاوت است. بیشتر بدانید: ایمپلنت دندان با لیزر

تابوره در دندانپزشکی؛ صندلی دندانپزشک

این وسیله در واقع یک صندلی چرخان بدون پشتی است که پزشک روی آن می‌نشیند و قابلیت تنظیم ارتفاع نیز دارد، به این ترتیب دندانپزشک هنگام انجام خدمات دندانی بسیار راحت و با آزادی عمل می‌تواند به کارش ادامه دهد.

تابوره دندانپزشکی

پروب پریودنتال؛ عمق سنجی دقیق

پروب دارای علائم خاصی است که میزان عمق پاکت‌های لثه را نشان می‌دهد، این نشانه‌ها شامل اندازه ۱ میلی‌متر، ۳ میلی‌متر و SRP هستند. امپول دندان چیست؟

سری‌های HVE و LVE؛ وسیله‌ای برای تخلیه مواد دهان

این وسایل برای تخلیه مایعات و مواد از داخل دهان بیمار به دستگاه ساکشن وصل می‌شوند، HVE برای تخلیه حجم زیادی از مایع و مواد کاربرد دارد و دارای دو مدل منحنی و مستقیم است و LVE نیز برای تخلیه مقدار کم مایعات کاربرد  دارد و دارای پلاستیک‌های قابل تعویض برای استفاده به صورت یکبار مصرف می‌باشد. درباره سوزن بی حسی دندان چه می دانید؟

بخوانید
آرسی پرپ دندانپزشکی با کاربردی فراتر از ضدعفونی کنندگی

کپسول‌های آمالگام؛ وظیفه پخش مواد در دندان

این وسیله برای پخش کردن آمالگام در عمل پرکردن دندان‌های پوسیده استفاده می‌شود. گوده آمالگام نیز در تکیب استفاده میشود. از عوارض چسب ارتودنسی چه می دانید؟

سخن پایانی

در پایان این مقاله امیدواریم شما عزیزان آشنایی مختصری با مهمترین انواع ابزار پرکاربرد در تکنولوژی دندانپزشکی کسب نموده باشید. به خاطر داشته باشید ساده‌ترین راه برای وصل این ادوات، خرید آنلاین تجهیزات دندانپزشکی‌ است. ابزارهای دندانپزشکی بسیار زیاد و متنوع می باشند. در این مقاله توانسته ایم به تعداد محدودی از آن ها اشاره کنیم که خود این موارد نیز بعضا در اشکال گوناگون وجود دارند. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید. 

سوالات متداول

هت چت چه کاربردی در دندانپزشکی دارد؟

از این ابزار برای تمیز کردن حاشیه داخلی و خارجی دندان از مواد اضافه استفاده می‌شود.

نکات مهم در نگهداری از آمالگاماتور کدامند؟

1- برای تمیز کردن داخل لوله و درپوش از یک برس مخصوص بعد از هر بار کار کردن با آمالگاماتور استفاده کنید.
2- از تماس دست با درپوش لوله آمالگاماتور قبل از توقف کامل خودداری شود.
3- از قراردن آمالگاتور در برابر نور خورشید خودداری کنید.
4- آمالگاتور را هر هفته یک الی دو بار سر و ته کنید و در جایش قرار دهید.

بخوانید
گلاس آینومر یک چسب عالی برای دندانپزشکان ترمیمی
دندانپزشکان بوسیله پروپ پریودنتال چه کاری انجام می‌دهند؟

پروپ دارای علائم خاصی است که میزان عمق پاکت‌های لثه را نشان می‌دهد، این نشانه‌ها شامل اندازه 1 میلی‌متر، 3 میلی‌متر و SRP هستند.

پیشنهاد ما به شما

ترمیم دندان چیست و چه زمانی لازم است؟ + معرفی روش های نوین 2024 برای ترمیم دندان + بررسی مراقبت از دندان‌های ترمیم شده

معمولا برای اکثر افراد اتفاق افتاده است که درصدد ترمیم دندان های خود برایند و …

دیدگاهتان را بنویسید