قلم کامپوزیت چه کاربردهایی در دندانپزشکی دارد؟

قلم‌های ویژه‌ای ساخته شده‌اند تا دندانپزشکان ترمیمی هنگام ترمیم دندان شکسته و … از آن استفاده کنند. البته کاربرد قلم کامپوزیت بیشتر از چیزی است که فکر می‌کنید. موارد استفاده‌ی زیادی برای قلم‌های کامپوزیت دو طرفه وجود دارد. بسته به نوع عمل (خواه زیبایی یا جراحی) کاربرد و استفاده‌ی قلم متفاوت است. در ادامه علاوه بر بررسی موارد استفاده و کاردبردهای مختلف قلم کامپوزیت، سعی می‌کنیم تا راهنمایی مناسب برای خرید بنویسیم.


فهرست مطالب


طراحی قلم کامپوزیت

سر باریک قلم (یا خمیده) به منظور کار کردن آسان با کامپوزیت و اپلای کردن آن طراحی شده است. سر پهن‌تر قلم بیشتر کاربرد پخش کننده دارد. هنگام کار با کامپوزیت برای سرعت بخشیدن به کار می‌توان از سر پهن برای پخش کردن کامپوزیت روی سطح دندان استفاده کرد. غالب قلم‌ها دارای خمیدگی کوچکی هستند. این خمیدگی به دندانپزشک کمک می‌کند تا هنگام پخش کردن کامپوزیت روی دندان بتواند آنرا فشار دهد.

بخوانید
پین دندان چیست و کاربرد آن برای ترمیم چیست؟ + بررسی تفاوت های پین و پست دندان

فشار وارد شده توسط قلم آنقدر نیست که به عصب‌های دندان آسیب بزند یا بیمار آن را احساس کند. اما باعث می‌شود تا کامپوزیت چسبندگی بیشتری روی دندان داشته باشد.

بررسی تخصصی انواع قلم‌های کامپوزیت

Burnishers ابزار دستی دندانپزشکی است که معمولاً در پایان مراحل یا عملیات ترمیم دندان استفاده می شود. آنها برای پولیش و کانتور کردن پرکننده های آمالگام و صیقل دادن پرکننده های کامپوزیت استفاده می شوند. این فرآیندی برای تأکید بر شیارها و تراشیدن باله های اضافی است.

قلم‌های کامپوزیت همچنین برای صاف کردن حاشیه های ناهموار پس از ترمیم دندان، صیقل دادن ترمیم دندان و از بین بردن هرگونه خراش ایجاد شده بر روی سطح آمالگام که ممکن است در طول عمل ترمیم دندان ایجاد شده باشد استفاده می شود.

انتهای برش دهنده های دندانی زاویه دار هستند. آنها می توانند سازهای دستی تک یا دو سر باشند. نوک کار برش‌کننده‌های دندان، یکی یا هر دو، گرد و صاف هستند. انواع مختلفی از برش‌کننده‌های دندانی بر اساس طرح‌های نکات کاری موجود است.

بخوانید
نکاتی ضروری درباره نگهداری از توربین دندانپزشکی

انواع قلم کامپوزیت

  • Ball Burnisher
  • Beavertail Burnisher
  • Acorn Burnisher
  • Flat Plastic Burnisher
  • T-Ball Burnisher
  • Pear Shaped Burnisher
  • Rotary Burnisher
انواع قلم کامپوزیت دندان

تمام این برش‌کننده‌های دندانی مختلف اهداف تخصصی متفاوتی دارند. به عنوان مثال، Ball Burnisher دارای نوک گرد هستند که برای صاف کردن آمالگام پس از متراکم شدن، برای ایجاد نوار ماتریس قبل از قرار دادن آمالگام استفاده می شود. Burnishers Beavertail برای بستن شکاف حاشیه ای بین طلا و دندان در ترمیم طلا ریخته گری استفاده می شود. Burnishers به شکل بلوط برای تشکیل آناتومی اکلوزال در ترمیم های خلفی استفاده می شود.


بررسی برندهای مشهور قلم کامپوزیت

برای انتخاب آسان‌تر به بررسی انواع برندهای مشهور می‌پردازیم:

١. قلم کامپوزیت Bisco- NB INSTRUMENT

  • NB Anterior برای وینیر دندان های قدامی و فیسینگ استفاده می شود.
  • NB Carver برای برداشتن کامپوزیت از تیوب و گذاشتن داخل دهان روی دندان و شکل دهی کامپوزیت کاربرد دارد.
  • NB Occlusal برای شکل دهی سطح مجاور کامپوزیت برروی دندان استفاده میشود.
  • NB Mini Plugger یک طرف آن با قطر 2mmو سر دیگر آن با قطر 1/5mm برای پک کردن کامپوزیت استفاده میشود.
بخوانید
پریودنتیست یا متخصص جراحی لثه و ایمپلنت کیست؟ + همه چیز در مورد جراحی درمان لثه

٢. قلم کامپوزیت درشت دنتال دیوایس

  • جنس آلیاژ: استیل
  • روکش قسمت اصلی: تیتانیوم
  • ویژگی روکش های تیتانیوم: باعث عدم چسبندگی کامپوزیت به قلم می شود

٣. قلم کامپوزیت Hu-Friedy Gregg

قراردادن کامپوزیت هم در سطوح مزیال و دیستال در دندانهای خلفی

مزایا و خصوصیات:

  • آلیاژ استینلس استیل خاص Satin
  • به دلیل زاویه طراحی شده این قلم , دید و دسترسی بسیار مناسب مخصوصاً در نواحی پروگزیمال را در اختیار دندانپزشک قرار میدهد
  • بسیار سبک و خوش دست
  • در اختیار داشتن حس لمس بسیار بالا به دلیل فرم خاص طراحی هندل
  • متالورژی پیشرفته آمریکا که باعث دوام و افزایش طول عمر نسبت به سایر رقبا می گردد
  • پوشش AlTiN (Aluminium Titanium Nitride) خاص جهت جلوگیری از چسبندگی کامپوزیت به قلم
  • تحقیقات ثابت نموده اند که این آلیاژ هم از نظر دوام و هم از نظر میزان عدم چسبندگی ، از پوشش های دیگر نظیر نیترات تیتانیوم کارایی به مراتب بالاتری دارد
  • رنگ مشکی این پوشش باعث ایجاد کنتراست بین سطح دندان و کامپوزیت میگردد و از انعکاس نور جلوگیری میکند
  • حتما پس از هر بار استفاده از این قلم ، به کمک یک پنبه یا گاز استریل آغشته به الکل ، قلم را تمیز کنید
  • به هیچ عنوان از این قلم برای برداشتن کامپوزیت از داخل تیوپ استفاده نفرمایید ممکن است به دلیل طراحی بسیار ظریف نوک این قلم ، باعث شکستن هد قلم شود
بخوانید
ساکشن دندانپزشکی و کاربرد آن در مطب دندان پزشکی

بررسی نکات تکمیلی

فن‌آوری پیشرفته و طراحی نوآورانه، Hu-Friedy را قادر می‌سازد تا یک ابزار کامپوزیت برتر تولید کند: Satin Steel™ XTS™. ابزارهای کامپوزیت XTS امکان قرار دادن استثنایی بدون چسبندگی مواد را بدون تغییر رنگ ترمیم فراهم می کنند.

مطالعات نشان می‌دهد که پوشش‌های آلومینیوم تیتانیوم نیترید (AlTiN) در مقایسه با پوشش‌های تیتانیوم، به طور مداوم سخت‌تر، صاف‌تر و کمتر می‌چسبند. علاوه بر این، ابزار Hu-Friedy XTS از Immunity Steel™ برای عمر طولانی‌تر ساخته شده‌اند.

ویژگی ها و مزایای XTS Instruments:

  • کنتراست افزایش یافته بین ابزار، ساختار دندان و مواد کامپوزیت. روکش سیاه باعث پوسته پوسته شدن یا تغییر رنگ در ترمیم نمی شود.
  • طراحی منحصر به فرد دسته صاف، بزرگ، سبک وزن: تمیز کردن آسان، حداکثر راحتی، کاهش خستگی دست و افزایش سطح کنترل.*
  • کیفیت: ابزارهای Satin Steel XTS عملکردی بی‌نظیر و مجموعه‌ای گسترده از طرح‌ها را برای همه نیازهای قرار دادن کامپوزیت ارائه می‌دهند.

پر کردن دندان با کامپوزیت

پر کردن دندان زمانی صورت می گیرد که دندان بسیار آسیب دیده نباشد و دندانپزشک مطمئن باشد که دندان استحکام کافی را دارا می باشد. تمام دندان ها چه قسمت های جلویی و چه قسمت های عقبی می توانند پر شوند و می توان برای داشتن ظاهری زیبا برای دندان ها از مواد هم رنگ دندان ها استفاده نمود.

بخوانید
معرفی انواع مختلف ارتودنسی

کامپوزیت دندان لایه نازکی از جنس عموما کامپوزیت ونیر است که همرنگ با دندان­های فرد ساخته شده و روی دندان نصب می شود؛ به طوری که قابل تشخیص با دیگر دندان های طبیعی نیست. در واقع کامپوزیت یک ماده خمیری شکل است که بصورت آماده وجود داشته و یک طیف رنگی دارد که هماهنگ با رنگ دندان های سالم فرد انتخاب می شود.

کامپوزیت دندانی یک ماده خمیری می باشد که از مخلوط سرامیک و پلاستیک است که برای پر کردن دندان و حفره های آن به کار می رود و معمولا به رنگ دندان های فرد می باشد این مواد به حد مناسبی در دندان قرار می گیرد و با نور آبی رنگی سفت می شود.


سخن پایانی

کار کردن با کامپوزیت مزایا و معایبی دارد. برای دندانپزشکان ترمیمی تجربه حکم می‌کند که در چه شرایطی از آمالگام یا کامپوزیت استفاده کنند. اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت انتخاب مناسب قلم است. چراکه اگر زمانی مجبور به استفاده از کامپوزیت باشید باید به بهترین شیوه ترمیم دندان انجام شود. به همین دلیل است که تاکید زیادی روی انتخاب قلم کامپوزیت مناسب داریم.

بخوانید
ده ابزار ضروری برای تاسیس و تجهیز مطب دندانپزشکی + مشاوره تلفنی رایگان

سوالات متداول

آیا پر کردن دندان با آمالگام بهتر از کامپوزیت است؟

مواد پرکننده آمالگام به خصوص برای سطح جویدن دوام بیشتری دارند. پرکردگی های سفید ضعیف تر از پرکننده های نقره ای هستند و ممکن است به مدت طولانی دوام نداشته باشند. ولی پرکردگی کامپوزیت یک گزینه جذاب است. زیرا می تواند از نزدیک با رنگ دندان های شما مطابقت داشته باشد.

ماندگاری پرکردن با آمالگام یا کامپوزیت روی دندانهای جلویی چه مدت است؟

کامپوزیت برای دندان های جلویی که مسئله زیبایی در آنها از اهمیت بالاتری برخوردار است مناسب میباشد. با مراقبت درست از دندان هایتان با اجتناب از خوراکیهای سخت، سفت و مواد مشابه، کامپوزیت می تواند ده تا پانزده سال دوام داشته باشد.

پیشنهاد ما به شما

مواد دهانشویه ی خوب

دهان شویه چیست و از چه موادی تشکیل شده است؟ + آموزش روش استفاده از دهانشویه + ویدیو

دهانشویه چیست سؤالی است که راه‌های سلامت هرچه بیشتر دندان را برای شما روشن می‌کند. …

دیدگاهتان را بنویسید