شوره سر یکی از شایعترین مشکلات پوست و مو بوده که افراد زیادی درگیر آن هستند. با اینکه شوره سر عارضه جدی نیست اما با پوسته پوسته شدن کف سر میتواند ظاهر آزاردهندهای برای فرد به همراه داشته باشد و بر روی عزت نفس او تاثیر بسیار زیادی دارد. دقت کنید که شوره سر بیماری مسری نیست و نمونههای خفیف آن با استفاده از برخی شامپوها و شویندههای مناسب قابل حل هستند. از طرفی در صورتی که شدت این بیماری زیاد باشد و برای مدت زمان طولانی فرد را درگیر کند میتواند به ریشه مو آسیب برساند و حتی منجر به ریزش مو شود. ما در ادامه این مطلب قصد داریم برخی از بهترین راهکارهای درمان خانگی شوره سر را بررسی کنیم. اگر شما هم در این باره کنجکاو هستید در ادامه همراه ما باشید.
شوره سر و علت آن
شوره سر که معادل انگلیسی آن Dandruff بوده در واقع سلولهای مردهای هستند که بعد از مدتی از کف سر جدا میشوند و به صورت پوستههای سفید رنگ بر روی مو و پوست سر ظاهر میشوند. گاهی اوقات شوره میتواند منجر به بروز التهاب و حتی خارش پوست سر هم بشود و گاها فرد را درگیر ریزش موی شدید کند. از طرفی شوره سر باعث شده پوست سر و موهای شما چربتر به نظر برسند.
این اختلال ممکن است در تمامی سنین و فارغ از جنسیت افراد اتفاق بیفتد. علاوه بر ریزش مو، خارش، التهاب و چرب به نظر رسیدن موها این پوستههای سفید رنگ دائما بر روی لباس، شانهها و صورت فرد قرار میگیرند و دیده میشوند که این مسئله میتواند اعتماد به نفس او را به شدت کاهش دهد.
فاکتورهای متعددی در بروز شوره نقش دارند که برخی از رایجترین آنها عبارت هستند از:
درماتیت سبورهای
درماتیت سبورهای یا همان Seborrheic Dermatitis به عنوان اصلیترین دلیل ایجاد شوره شناخته میشود. درماتیت سبورهای نوعی اگزما بوده که اغلب اوقات در اثر واکنش بدن به استرس پدید میآید. این اختلال در افرادی که به طور ذاتی پوست چربی دارند بیشتر دیده میشود. به علاوه اینکه به دنبال آن فرد خارش و التهاب پوستی را نیز تجربه میکند.
حساسیت به مواد شوینده
یکی دیگر از شایعترین دلایل ایجاد شوره حساسیت به مواد شوینده است. برخی شامپوها کیفیت لازم را ندارند و میتوانند فرد را درگیر عوارضی مانند شوره سر بکنند. در نتیجه در حین خرید شامپو حتما از کیفیت، مناسب بودن آن با جنس موهایتان و مواردی از این قبیل مطمئن شوید.
شوره ناشی از قارچ
قارچی به اسم مالاسزیا یا همان Malassezia yeast یکی دیگر از علل بروز شوره سر است. این قارچ به طور کلی از چربی موجود بر کف سر تغذیه میکند و هر چقدر فرد پوست چربتری داشته باشد این قارچ هم سریعتر گسترش پیدا میکند.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی شدید از مهمترین دلایل بروز بسیاری از اختلالات در افراد مختلف است. این تغییرات هورمونی در تمامی سنین و دورههای زندگی ممکن است اتفاق بیفتد. از دوران کودکی گرفته تا نوجوانی، بزرگسالی، بارداری و میانسالی. یکی از عوارض تغییرات هورمونی اختلالات پوست و مو است.
از دیگر عوامل موثر در بروز شوره سر میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- چربی پوست سر
- تغذیه نامناسب
- خشکی پوست سر
- استرس و اضطراب
- آب و هوای نامناسب
- مصرف برخی داروهای خاص
- کمبود برخی ویتامینها و مواد معدنی در بدن
راهکارهای درمان خانگی شوره سر
راهکارهای بسیار زیادی به منظور درمان شوره سر در دسترس هستند. از راهکارهای پزشکی گرفته تا متدهای خانگی. یکی از اولین اقداماتی که میتوان به منظور درمان و کنترل شوره سر دنبال کرد عوض کردن شوینده و شامپوی فعلیتان است. اگر این کار تاثیری در کاهش شوره نداشت شاید بهتر باشد در این زمینه با متخصص پوست مشورت کنید و از یک پزشک در این زمینه کمک بخواهید.
جدای از روشهای پزشکی متدهای خانگی متعددی به منظور کنترل شوره سر در دسترس هستند که در ادامه برخی از موثرترین آنها را بررسی خواهیم کرد.
روغن درخت چای
از گذشته تا به امروز روغن درخت چای به عنوان یک درمان موثر به منظور کنترل آکنه و پسوریازیس مورد استفاده قرار میگرفته است. این روغن گیاهی دارای خواص ضد میکروبی و ضد قارچی است و میتواند علائم شوره سر را کاهش دهد. البته دقت کنید که روغن درخت چای برای افرادی که پوست حساس دارند میتواند حساسیت به همراه داشته باشد. بنابراین بهتر است برای استفاده از آن این روغن را به همراه برخی ترکیبات دیگر مانند روغن نارگیل یا روغن جوجوبا رقیق کنید و سپس از آن استفاده کنید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل برای درمان شوره سر معجزه میکند. روغن نارگیل منجر به آبرسانی پوست شده، از خشکی پوست جلوگیری میکند، التهاب را کاهش میدهد و رطوبت کافی را به پوست میرساند. به علاوه اینکه روغن نارگیل به طور طبیعی دارای خواص ضد میکروبی است.
آلوئهورا
آلوئهورا یکی از گیاهان دسته ساکولنتها بوده که در صنعت زیبایی و بهداشتی اغلب آن را به لوازم آرایشی، لوسیونها و پمادها اضافه میکنند. این گیاه در درمان بیماریهای پوستی مانند سوختگی، تبخال و همچنین پسوریازیس بسیار تاثیرگذار است. برخی تحقیقات ثابت کردهاند که آلوئهورا در درمان عفونتهای قارچی موثر بوده و میتواند التهاب را کاهش دهد.
سرکه سیب
سرکه سیب دارای خواص متعددی بوده که یکی از آنها کنترل و درمان شوره سر است. در واقع سرکه سیب به عنوان یک راهکار کاملا طبیعی برای از بین بردن شوره شناخته میشود. خاصیت اسیدیته سرکه سیب منجر به تحریک ریزش سلولهای مرده پوست شده و میتواند PH پوست سر را متعادل کند. به علاوه اینکه رشد قارچها را کمتر میکند. همه اینها باعث شده شوره سر به اندازه چشمگیری کاهش پیدا کند.
امگا 3
امگا 3 (Omega-3) نقش بسیار مهمی در بدن ما ایفا میکند. امگا 3 نه تنها موظف به ساخت غشاهای سلولی است بلکه برای عملکرد بهتر قلب، سیستم ایمنی و ریه یک ماده ضروری به حساب میآید. همچنین برای سلامت پوست هم حیاتی است و منجر به مدیریت تولید چربی، آبرسانی، بهبود سریعتر زخم و جلوگیری از پیری زودرس میشود. کمبود این چربی در بدن باعث ایجاد خارش پوستی، بثورات پوستی و التهاب میشود. دانه چیا، ماهی سالمون و گردو از جمله مواد خوراکی حاوی این چربی هستند.
پروبیوتیکها
پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که فواید متعددی به همراه دارند. از خواص ضد آلرژیک گرفته تا کاهش کلسترول، کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی و… به علاوه اینکه به بدن کمک میکنند با برخی عفونتهای قارچی مبارزه کند. بد نیست بدانید که پروبیوتیکها به درمان و پیشگیری از برخی بیماریهای پوستی کمک بسزایی میکنند، بخصوص در نوزادان و کودکان خردسال.
سخن پایانی
شوره سر میتواند عوارض ناخوشایندی مانند ریزش مو، خارش و التهاب مداوم را به همراه داشته باشد. راهکارهایی که بالاتر بررسی کردیم تاثیر بسیار زیادی در درمان و کنترل این عارضه دارند. به علاوه اینکه توصیه میکنیم برای نتیجهگیری بهتر و سریعتر استرس را از خودتان دور کنید، همانطور که بالاتر هم گفتیم استرس یکی از مهمترین دلایل ایجاد شوره سر است. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید سری به سایت درمانکده بزنید. درمانکده علاوه بر داشتن یک مجله پزشکی بروز دارای لیست جامعی از متخصصین معتبر بوده که راه ارتباطی آنها را در اختیارتان قرار میدهد. از متخصص اعصاب و روان گرفته تا بهترین متخصص پوست و مو و…