دندانپزشکی کودکان

همه چیز درباره دندانپزشکی کودکان + معرفی بهترین دندانپزشکان اطفال سنندج

ما در دندانپزشکی برای اینکه درمان ها به صورت تخصصی صورت بگیرد چندین شاخه تخصصی داریم. مثلاً برای اصلاح نامنظمی های دندانی، ارتودنسی دندان را داریم، برای درمان های مرتبط با ریشه دندان، تخصص اندو یا ریشه درمانی داریم و …. برای مدیریت مشکلات دندانپزشکی در کودکان نیز یک شاخه تخصصی داریم که با عنوان دندانپزشکی کودکان شناخته می شود. و آنچه در این مقاله به صورت مفصل به آن پرداخته شده، بررسی تمام اقدامات و درمان هایی است که یک متخصص دندانپزشک کودکان و اطفال برای دلبندان شما انجام می دهد.


فهرست مطالب


 دندانپزشک کودک( pediatric dentist ) به چه کسی گفته می شود؟

دندانپزشک اطفال یا پدودنتیست یا پدیاتریک دنتیست به متخصصی گفته میشود که به بررسی، تشخیص و درمان مشکلات دندانپزشکی کودکان از سن نوزادی تا نوجوانی میپردازد. یک دندانپزشک متخصص پس از گذراندن دوره دندانپزشکی عمومی می بایست 2 تا 3 سال دیگر را به گذراندین دوره تخصصی که شامل روانشناسی کودک نیز است بپردازد . دندانپزشک اطفال قادر به تشخیص و درمان مشکلات کودکان با نیازهای خاص از قبیل: سندروم داون و … نیز می باشد.

دندانپزشکی کودکان چیست؟

دندانپزشکی کودکان یک رشته تخصصی از دندانپزشکی است که بر سلامت دهان و دندان و مراقبت از دندان نوزادان، کودکان و نوجوانان تمرکز دارد. این شاخه دندانپزشکی شامل پیشگیری، تشخیص و درمان مشکلات دندانی خاص این گروه سنی است. دندانپزشکان اطفال تحت آموزش های اضافی فراتر از دندانپزشکی عمومی قرار می گیرند تا در مدیریت نیازها و رفتارهای منحصر به فرد دندانی کودکان مهارت پیدا کنند.

 دندانپزشکی کودکان

دندانپزشکی اطفال طیف وسیعی از خدمات را شامل می شود، از جمله معاینات منظم دندانپزشکی، مراقبت های پیشگیرانه (مانند جرمگیری کردن دندان، درمان های فلوراید، و سیلانت ها)، تشخیص و درمان زودهنگام پوسیدگی دندان، مدیریت فوریت های دندانی، راهنمایی در مورد اقدامات بهداشتی مناسب دهان و دندان. ارزیابی ارتودنسی و آموزش تغذیه و عادات بهداشت دهان و دندان.

بخوانید
پیوند استخوان عملی لازم برای موفقیت درمان ایمپلنت دندان

دندانپزشکان اطفال همچنین نقش مهمی در رسیدگی به اضطراب های دندانی کودکان و ایجاد یک تجربه دندانپزشکی راحت و مثبت دارند. آنها اغلب از تکنیک‌های دوستدار کودک، استراتژی‌های مدیریت رفتار و محیطی دلپذیر استفاده می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که کودکان در طول ملاقات‌های دندانپزشکی احساس راحتی می‌کنند.

یک کلینیک دندانپزشکی کودکان دقیقا چه خدماتی را ارائه می کند؟

در ادامه برخی از مهمترین خدماتی که بهترین کلینیک های دندانپزشکی کودکان و اطفال ارائه می دهند را اشاره می کنیم:

آموزش تخصصی مسواک زدن و نحوه مراقبت از دندان ها به کودکان

اینکه چطور در سنین مختلف کودک را برای مسواک زدن آماده کنید, چگونه کودک را تشویق به مراقبت از دندان هایش کنید ,  از چه نوع مسواکی و خمیر دندانی استفاده کنیدو…در مقاله آموزش مسواک زدن به کودکان بیان می شود.

مراقبت های پیشگیرانه

مراقبت هایی از جمله استفاده از تمیز کننده ها خصوصا فلوراید و توصیه های لازم مربوط به تغذیه و رژیم غذایی. آشنایی با فلوراید تراپی اطفال , خمیر دندان های حاوی فلوراید , ژل ها و دهان شویه های حاوی فلوراید و آدامس های فلوراید دار و… در کلینک های دندانپزشکی ارائه می شود.

تشخیص زود هنگام حفره دندانی

حفره های دندانی سوراخ هایی هستند که به دنبال پوسیدگی در دندان ایجاد می شود. علامت اصلی حفره دندان، سوراخ در دندان است. اما گاهی ممکن است این عارضه با هیچ نوع علائمی همراه نباشد. پس تشخیص به موقع می تواند از مشکلات دیگر جلوگیری کند.

مشاوره دندانپزشکی کودکان

مشاوره های مختلفی در کلینیک های تخصصی دندانپزشکی کودکان ارائه می شود، از جمله:

  • عادت های نوزادان و کودکان در زمینه استفاده از پستانک و انگشت شصت
  • تشخیص شرایط دهان و دندان برای مقابله با بیماری هایی مانند دیابت، نقص مادرزادی قلب، آسم، تب یونجه و اختلالات بیش فعالی
  • مراقبت از آسیب های دندانپزشکی مانند شکستگی یا جابجا شدن دندان ها
  • و …
 دندانپزشکی کودکان

درمان پوسیدگی دندان در کودکان

  • ظرف شش ماه بعد از رویش اولین دندان کودک ، جهت معاینه و دریافت اطلاعات و مشاوره های بهداشتی مناسب ، نوزاد خود را نزد دندانپزشکی متخصص کودکان ببرید.
  • دندان های نوزادتان را زمان رویش آنها تا حدود  ۱.۵سالگی ، شب ها قبل از خواب با استفاده از یک پارچه یا گاز استریل ، یا مسواک های انگشتی تمیز کنید.
  • در صورتی که کودک عادت کرده مکررا شیر بخورد ، سعی کنید به تدریج تعداد دفعات شیرخوردن را کاهش دهید و بعد از هربار شیردهی به کودک آب بخورانید تا اضافات شیر از روی دندان ها پاک شود.
  • برنامه زمانی منظمی برای وعده های غذایی اصلی کودک و نیز میان وعده ها طرح ریزی  کنید و تعداد میان وعده ها را به حداقل برسانید.
بخوانید
درباره ی روکش دندان شیری کودکان بیشتر بدانید

پر کردن دندان در کودکان

پرکردن دندان‌ ها از پرکاربرد ترین روش‌ های ترمیم دندان است. پرکردن دندان‌ ها هم بر روی دندان‌ های شیری و هم دندان ‌های دائمی کودکان قابل انجام است. دندان ها ممکن است به علت پوسیدگی ، شکستگی و بعد از عصب کشی پر شوند.

پرکردن دندان ‌ها را می‌توان به سه روش انجام داد: پرکردن دندان‌ ها با متد کامپوزیتی , پرکردن با مواد سفیدرنگ و پرکردن دندان با آمالگام. مواد کامپوزیتی زیبایی بیشتری دارند در حالی که آمالگام بسیار قوی‌تر است.

 طی پروسه‌ی اولیه‌ی بی‌حس کردن دندان ، ممکن است کودک احساس کند که آب سرد روی دندان او اسپری می‌شود و سپس فشار کوچکی را احساس کند. اما در مجموع ، کل فرآیند پر کردن دندان تقریبا سریع و بدون درد انجام می‌شود.

عصب کشی دندان کودکان

مواجه شدن با اولین دندان کودک پس از پشت سر گذاشتن تمام بدخلقی ها و بی اشتهایی ها و شب بیداری های او برای همه پدر و مادر ها زیبا و دلنشین است. اما مهم تر از همه مسئولیت های جدیدی هستند که برای  والدین به همراه دارد. اگر متوجه شدید که کودک دندان درد دارد و بی قراری می کند و مسکن و دارو های بی حسی هم اثری روی دندان کودک ندارد, در این مواقع معمولا عصب دندان دچار مشکل شده و بهتر است زودتر به کلینیک دندانپزشکی کودکان مراجعه شود.

بخوانید
تراش دندان برای لمینت چقدر است؟

اگر دندان ‌های شیری صدمه ببینند یا پوسیدگی تا ریشه‌ دندان‌ های شیری پیش رفته باشد ، عصب ‌کشی انجام می شود. هدف از عصب ‌کشی دندان شیری حفظ دندان , استخوان و بافت لثه اطراف آن است. در این درمان دندان و اطراف آن به طور موضعی بی‌حس می‌شود تا کودک کم ترین دردی را حین درمان حس نکند.

از آنجایی که در درمان ریشه دندان برشی ایجاد نمی‌شود ، لازم نیست هنگام مسواک زدن و نخ کشیدن پس از عصب‌کشی نگران باشید. کودک می تواند طبق معمول مسواک بزند و دندان ها را نخ بکشد.

درمان دندانپزشکی کودکان با بیهوشی و آرام بخشی

متخصصین کلینیک دندانپزشکی اطفال ممکن است برای کاهش استرس کودک و ایجاد محیطی آرام , نیاز به بیهوشی داشته باشند.

سن کم، ناتوانی‌های جسمی و ذهنی و یا اضطراب‌های شدید و کنترل نشده ناشی از صدا هایی که از تجهیزات دندانپزشکی که کودکان می‌شنوند و یا فشاری که بر اثر کار دندانپزشک احساس می‌کنند، می‌تواند کودکان را عصبی و نگران کند. این ترس نیز سبب عدم همکاری کودک در مراحل درمان می‌شود و درنتیجه درمان ناقص و بی‌کیفیت خواهد بود. لذا درمان تحت شرایط بیهوشی و یا آرام‌ بخش برای کودکان توصیه می‌گردد.

فیشور سیلانت در دندانپزشکی کودکان

فیشورسیلانت موادي تقريبا همرنگ دندان است که با مسدود كردن شيارها مانع شروع پوسيدگي از اين ناحيه مي شود. اين كار در واقع يك درمان پيشگيرانه است. مهم ترين دندان هايي كه استفاده از فیشور سيلانت براي آن ها توصيه مي شود دندان هاي آسياي بزرگ اول و دوم مي باشد. با توجه به این که دندان آسیای اول دایمی در سن  ۶-۷ سالگی و دندان شماره ۷ یا آسیای دوم دائمی در حدود ۱۲ سالگی در دهان کودک رویش می یابد ، بهترین زمان انجام فیشور سیلنت برای دندان ششم سن ۶ تا ۷ سالگی و برای دندان هفت ۱۲ تا ۱۳ سالگی است.

بخوانید
درمان دندان نیش نهفته و بیزون زده چگونه انجام می‌شود؟ - ارتودنسی بهتر است یا جراحی

روکش دندان اطفال

اگر دندان شیری کودکان به شدت دچار پوسیدگی شده باشد و یا عصب کشی شده باشد , دندانپزشک کودکان اقدام به روکش دندان با روکش های پیش ساخته می کند. این روکش ها برای پوشاندن و حفاظت دندان ها قرار داده می شود. آن ها پیش ساخته ، فلزی , ماندگاری بالا و پوشش کامل دندان را دارند.

فلوراید تراپی دندان کودکان

فلوراید یک ماده معدنی است که در طبیعت و در بسیاری از مواد غذایی مانند چای، آب، غذا های دریایی ، انواع سبزی و… وجود دارد. حتی اگر کودکی پوسیدگی دندان نداشته باشد , فلوراید موضعی به عنوان وسیله ای برای افزایش مقدار فلوراید مینای دندان تازه رویش یافته و افزایش مقاومت این دندان‌ها در برابر پوسیدگی توصیه می‌شود.

 دندانپزشکی کودکان

 فلوراید تراپی در مطب دندان‌پزشکی با انواع مختلف فلوراید که می‌تواند به‌صورت ژل ، کف یا موادی به نام وارنیش دندان باشد، انجام می‌گیرد. انجام این کار نیازی به بی‌حسی دندان‌پزشکی ندارد و برای کودک دردناک نیست.

ارتودنسی دندان کودکان

نحوه نگهداری و مراقبت از دندان‌ های شیری در سنین کودکی ، تاثیر بسیار زیادی بر روی رویش دندان های دائمی می‌گذارد. برای همین کودکان باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنند تا مشکلات مربوط به دندان‌های آن‌ها برطرف شود و برای داشتن دندان های دائمی سالم و خوش‌فرم آماده شوند.

 اگر مشکلات خاصی مثل کج بودن دندان یا عدم هماهنگی در تراز دندان‌ های کودک وجود داشته باشد ، دندانپزشک باید برای رفع آن اقداماتی را انجام دهد.

 دندانپزشکی کودکان

بیشتر بچه ‌ها درمان فعال ارتودنسی را بین سنین 9 تا 14 سالگی شروع می‌کنند. ارتودنتیست ها توصیه می‌کنند در حالی که فرزند شما هنوز در حال رشد است ، مشکلات دندانی آن ها را اصلاح کنید. زیرا پس از به اتمام رسیدن سن رشد و بالغ شدن آن ها ، پروسه های درمانی ارتودنسی ممکن است طولانی تر و پرهزینه تر باشد.

بخوانید
سفید کردن دندان بلیچینگ خانگی و آفیس +عوارض بلیچینگ

کشیدن دندان شیری کودک

ریشه‌ دندان شیری کودکان عموما کوتاه است و تحلیل می‌رود و کشیدن آن دشوار نیست. درد یا ناراحتی حاصل از کشیدن آن هم بسیار کم است. اما , با این حال می‌تواند برای کودک ترسناک باشد ، چرا که نمی‌داند باید انتظار چه چیزی را داشته باشد و غالبا نگران تحمل درد است. حتما به خاطر داشته باشید که بعد از کشیدن دندان شیری موارد زیر را رعایت کنید.

حداقل به مدت ۳۰ دقیقه گاز استریل را در ناحیه دندان کشیده شده فشار دهید. کودک نباید گاز را بجود. گاز استریل نباید زودتر از ۳۰ دقیقه برداشته شود چون باعث باز شدن لخته خونی می شود.

مدیریت تروما یا ضربه به دندان های شیری کودک

ضربه به دندان شیری کودک ممکن است از چشمان شما پنهان بماند. بنابراین مراقب باشید که اگر کودک شما در حین بازی یا راه رفتن دچار آسیب در ناحیه فک و صورت شد حتما دندان های شیری کودک را بررسی کنید و مراقب تغییر رنگ و یا جا به جایی و لق شدن دندان کودک خود باشید. گاها ممکن است دندان بیافتد، در این مواقع دندان را در یک فنجان شیر بگذارید و کودک را به دندانپزشکی شبانه روزی برسانید.

ضربه به دندان شیری کودکان فقط اثر فیزیکی ندارد , بلکه اثر روانی و رفتاری هم دارد . بهتر است برای کاهش استرس کودک آرامش خود را حفظ کنیم و به توصیه های دندانپزشکان متخصص کودک توجه کنیم.

تجویز و نصب فضا نگهدار دندان در کودکان

فضا نگهدار یک اصطلاح کلی برای هر نوع وسیله ای است که بعد از کشیدن دندان طراحی می شود تا فضای دندان کشیده شده را حفظ و از حرکت دندان های مجاور جلوگیری کند. دندانپزشکان به گروهی از کودکان که دندان های شیری آن ها زودتر افتاده و یا دندان های دائمی‌شان دیرتر رشد کرده اند ، استفاده از فضا نگهدار را تا زمانی که شکاف های موجود در دهان آن ها با دندان های دائمی پر شود ، توصیه می­کنند.

بخوانید
6 ترفندی که از دندانپزشک بی نیازت می کنه!

تعبیه فضا نگهدار دندان کودکان در سن و زمان مناسب می تواند از نیاز کودک شما به درمان های ارتودنسی در آینده جلوگیری کند.

پیشگیری و ترک عاداتی که دندان های کودکان را خراب میکند

برخی از مهم ترین عادات مضری که می تواند به سلامت دندان های کودک آسیب برساند شامل:

  • مکیدن انگشتان: معمولا کودکان بعد از رویش دندان های دائمی خود، انگشتان خود را می مکند. مکیدن انگشت می تواند باعث لق شدن و انحراف دندان های کودک از جای خود شود.
  • دندان قروچه: ساییدن دندان ها به هم یا دندان قروچه در اثر فشار عصبی و مشکل بد خوابیدن ایجاد می شود. خودداری از جویدن غذاهای سفت در طول روز، درد دندان و آسیب ناشی از دندان قروچه را کم می کند.
  • جویدن ناخن: نگامی که دیدید کودک ناخن یا هر چیز دیگری را می جود بهتر است به جای آن آدامس های بدون قند را به او بدهید. آدامس های بدون قند باعث ترشح زیاد بزاق می شوند و از بوی بد دهان و پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کنند.
  • سخت مسواک زدن: مسواک زدن بخشی از رعایت بهداشت دهان و دندان است، اما نباید سفت و محکم مسواک زده شود. این نوع مسواک زدن باعث از بین رفتن مینای دندان، تحریک لثه ها، حساس شدن دندان ها نسبت به سرما و گرما و حتی ایجاد سوراخ هایی در دندان می شود.

اهمیت و تاثیر رشد دندان های شیری کودکان چیست؟

تاثیر دندان های شیری روی تغذیه کودک

یکی از مهمترین نکات در دندان پزشکی کودکان تاثیر مستقیم دندان های شیری در تغذیه کودک است ، چون کودک از حدود ۶ ماهگی غذاهای کمکی میخورد مسئولیت تغدیه و رشد کودک نیز به دندان ها مخصوصا دندان های آسیا منتقل میشود، که اگر این دندان های آسیا دچار پوسیدگی شوند گوشت و دیگر مواد غذایی لای دندان ها گیر میکنند. همین موضوع باعث میشود بچه تمیل به خوردن گوشت نشان ندهد و در نتیجه دچار سو تغذیه میشود. تا به حال موارد بسیاری دیده شده است که کودکان با دندان های شیری خراب دچار سو تغذیه شدند و روند رشد فیزیکی آن ها کامل نشده است.

بخوانید
سیر تا پیاز ایمپلنت فوری دندان

تاثیر دندان های شیری روی تکلم کودک

مسئولیت دوم دندان های شیری تکلم کودکان است که دندان های جلویی نقش به سزایی در این زمینه دارند. از نظر روانی نیز کودکانی که دندانهای جلو پوسیده یا سیاه رنگ دارند در برقرای ارتباط با سایر کودکان و محیط های مثل مهد کودک دچار مشکل میشوند. این مسئله ممکن است در صورت تداوم منجر به گوشه گیری کودک شود.

تاثیر دندان های شیری روی روند رشد دندان های دائمی

روند رشد دندان های دائمی و حتی رشد فک فرد نیز تحت تاثیر دندان های شیری است. اگر دندان شیری زودتر از موقع کشیده شود و فضای نگه دارنده لازم روی لثه قرار نگیرد دندان دائمی در جای غیر صحیحی رشد میکند و همین در آینده باعث بهم ریختگی دندان های فرد میشود.

مراقبت های دندانی کودکان چگونه است؟

  • مراقبت های دندانی کودکان معمولاً از شش ماهگی با اغاز رشد دندان های شیری آغاز میشود. از حدود شش ماهگی شروع استفاده از مسواک انگشتی توصیه میشود.
  • تغذیه صحیح کودک شامل کم کردن مصرف شیرینی، شکلات، بستنی و ترشی اغاز میشود.
  • توصیه میشود به کودک در زمان خواب شبانه شیر داده نشود.
  • قطره آهن دندان های را سیاه و پوسیده میکند پس باید حتما ته دهان چکیده شود.
  • بهتر است پس ز مصرف قطره آهن حتما غذا به بچه داده شود(نوشیدن آب کافی نیست).
  • از سه سالگی اولین چکاپ دندانی کودکان آغاز شود.
  • فلوراید تراپی در صورت وجود پوسیدگی زیاد از سه سالگی آغاز میشود.
  • استفاده از نخ دندان توصیه میشود( مخصوصا بین دندان های آسیا کودک).
  • حذف ریزه خواری و قرار دادن سبزیجات در غذای بچه ها.
بخوانید
کی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟ + چند وقت یک بار به دندانپزشک مراجعه کنیم؟ + بررسی علائم مهم برای مراجعه به دندانپزشک و چکاب دوره‌ای دندان‌ها

بهترین سن مراجعه کودک به دندانپزشکی کودکان

توجه به سن فرزند در مراجعه به دندانپزشکی بسیار مهم است . با توجه به اینکه دندان های شیری تقریبا از ۴ تا ۱۸ ماهگی رشد می کننده و معمولا تا ۲ تا ۳ سالگی یک سری کامل بیست تایی از آن ها رشد یافته اند. از روزی که اولین دندان کودک می روید ، وظیفه والدین جهت حفاظت از دندان ها در مقابل پوسیدگی آغاز می شود. از همین زمان است که دندان های کودک باید مرتب شسته شود و هم چنین با دندانپزشک اطفال آشنا شود.

لیست بهترین دندانپزشکان اطفال سنندج

نام پزشکشماره تماسآدرس
دکتر فرانک شفیعی08731827272سنندج – خیابان پاسداران – پایین تر از بیمارستان قدس – دانشگاه علوم پزشکی کردستان
دکتر امانج شعبانی08733287734سنندج – خیابان شهید تعریف – ساختمان ژیوار 2
دکتر مهرنوش بابایی08731827272سنندج – خیابان پاسداران – پایین تر از بیمارستان قدس – دانشگاه علوم پزشکی کردستان

سخن پایانی

شما در این مقاله با دندانپزشکی کودکان و خدمات آن آشنا شدید. همچنین از بهترین دندانپزشکان اطفال سنندج آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

رویش دندانهای شیری از چه زمان آغاز می شود؟

معمولا از ۶ ماهگی شروع می شود و تا حدود ۵/۲ سالگی طول می کشد تعداد دندانهای شیری ۲۰ عدد است.از دندانهای شیری اطفال باید مراقبت شود. از حدود ۵/۵ تا ۱۲ سالگی به تدریج دندانهای شیری لق می شوند و می افتند و هر دندان شیری که می افتد ۲ تا ۶ ماه طول می کشد تا جای آن دندان دایمی در بیاید .تعداد دندانهای دایمی ۳۲ عدد است.

مشخصات یک مسواک خوب برای کودکان چیست؟

۱- نرم باشد تا حتي با شدت عمل دست‌ها روي مسواك، لثه‌ها صدمه نبيند و در نهايت نيز بتواند جرم‌هاي دندان را بخوبي پاك كند.
۲- جنس مسواک باید مرغوب باشد

پیشنهاد ما به شما

رژیم فستینگ

رژیم فستینگ

دنیای پرشتاب امروز که دغدغه‌های سلامتی و تناسب اندام بیش از هر زمان دیگری اهمیت …

دیدگاهتان را بنویسید