اورجت

اورجت و روش درمان

اورجت

اورجت یا دندان خرگوشی یکی از عارضه هایی است که سلامت و زیبایی دندان شما مورد خطر قرار می دهد. در این مقاله به صورت مختصر با این عارضه به همراه روش های درمانی آن، آشنا می گردید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: آشنایی با دستگاه ارتودنسی فانکشنال


اورجت و اوربایت

اورجت به جلوزدگی افقی دندانهای جلویی بالایی گفته میشود. یعنی فاصله افقی بین دندانهای جلویی بالا و پایین مد نظر است. بسیاری از کسانی که اورجت دارند، دندانهای جلویی بالایی شان به جلو شیب دارد. در حالت نرمال دندانهای جلویی بالایی تقریبا دو میلیمتر فاصله افقی با دندانهای جلویی پایینی دارند. اگر این فاصله از ۲ میلی متر بیشتر شود، مشکل بایت از نوع اورجت وجود دارد.

مشکل بایت به نامناسب بودن جایگاه و تماس دندانها با هم در هنگام بسته بودن فکها گفته میشود.

اوربایت به فاصله عمودی بین دندانهای جلویی بالایی و پایینی گفته میشود. در حالت نرمال هنگام بسته بودن فکها حدود یک چهارم از سطح دندانهای جلویی پایینی پشت دندانهای جلویی بالایی پنهان میشوند. اگر همپوشانی دندانهای جلو از این مقدار بیشتر شود، گفته میشود اوربایت شدید یا دیپ بایت وجود دارد.

بخوانید
مکیدن انگشت در کودکان و پیامدهای آن

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: ارتودنسی دیمون “آنچه باید بدانید”


پیامد های اورجت

اورجت می تواند بر روی سلامت و زیبایی دهان و دندان ها تاثیر بسزایی بگذارد. شایع ترین عوارض ناشی از این اختلال و ناهنجاری عبارتند از:

  • اختلال ظاهری و کاهش اعتماد به نفس: این عارضه با جلو زدگی دندان ها همراه بوده و می تواند موجب نامنظم شدن و عدم ردیف بودن دندان ها شود. در نتیجه فرد نمی تواند با اعتماد به نفس بخندد. همچنین فرد به هنگام خنده و صحبت کردن دهان خود را باز نمی کند، چرا که از نشان دادن دندان های خود به دیگران خجالت می کشد.

  • اختلال در بلع غذا: یکی دیگر از عوارض ناشی از اورجت، اختلال در جویدن و بلع غذا می باشد. در این وضعیت فرد به هنگام جویدن آدامس و غذا دچار مشکل می شود. این مشکل بیشتر در دندان های آسیاب اتفاق می افتد که در نهایت موجب سایش این دندان ها می شود.
اختلال در بلع غذا
  • افزایش حسایت دندان و آسیب پذیری: جلو زدگی و نامرتبی دندان ها، موجب این پیامد می شود. دندان ها به دلیل بیرون زدگی و جلو قرار گرفتن در حوادث مختلف از جمله زمین خوردن ، تصادف و … بیش از دیگر دندان ها دچار آسیب و شکستگی می شوند.
بخوانید
پاتولوژیست کیست و پاتولوژی (آسیب شناسی) دهان و دندان به چه معنا است؟

درباره‌ی  رادیوگرافی دندان  چه میدانید؟


دلایل ایجاد اورجت

این اختلال و ناهنجاری فکی می تواند به دلیل وجود عوامل مختلفی بروز یابد. البته باید گفت علت خاصی برای بروز این عارضه یافت نشده است. فقط می توان عواملی را موثر بر ایجاد این عارضه دانست، این عوامل عبارتند از:

  • وراثت: یکی از عوامل مهم ایجاد اورجت و جلو زدگی دندان های جلویی فک بالا، عامل وارثتی می باشد. این عامل به شکل گیری فک و استخوان های آن و همچنین چینش دندان ها مربوط می شود. در صورتی که یکی از اعضای خانواده دچار اورجت شده باشد، امکان ابتلای فرد به این ناهنجاری بیشتر خواهد بود.
  • مشکلات استخوانی فک: رشد نامناسب و غیر طبیعی استخوان های فک، جلو زدگی و عقب رفتگی فک بالا و پایین، عدم تناسب دندان و فک، طول قوس دندانی نامناسب، انحرافات استخوانی، تحلیل رفتگی استخوان فک، شکستگی استخوان فک و سایر مشکلات آن می تواند، موجب بروز اورجت و جلو زدگی دندان های قدامی فک بالا شود
  • عدم تناسب بین فک و دندان ها: عدم برقراری تناسب دندان ها و فک از جمله کوچک بودن فک و بزرگی دندان ها، بلند و کوتاه بودن فک و دندان ها و یا انحرافات استخوان ها و دندان ها می تواند، موجب بیرون زدگی دندان های فک بالا و در نهایت بروز اورجت شود.
  • مکیدن انگشتان و یا پستانک: یکی از علل موثر در بروز اورجت، مکیدن مکرر و بیش از حد انگشتان و پستانک در دوران نوزادی و کودکی می باشد. این امر می تواند در سنین بزرگسالی موجب بروز اورجت و جلو زدگی فک و دندان های قدامی بالایی شود.
بخوانید
درمان ریشه دندان چگونه است؟ + متخصص درمان ریشه یا اندودنتیست کیست؟

راه های درمان اورجت

برای درمان اورجت و اوربایت دندانها باید صاف و مرتب شوند.

درمان اورجت

این کار از طریق وسیله های ارتودنسی (معمولا براکت) ، عمل جراحی فک و یا هر دو انجام میشود.

. ارتودنسی فانکشنال

در ارتودنسی فانکشنال از وسیله های فانکشنال یا عملکردی استفاده میشود. این وسایل برای اصلاح مشکلاتی استفاده میشوند که به ارتباط بین دندانهای بالا و پایین ربط دارد.

وسیله های فانکشنال برای حرکت دادن فک به موقعیت بهتری که در آن دندانها بر هم جفت میشوند استفاده میشود. وسیله فانکشنال ممکن است پیش از براکت یا همزمان با آن به کار گرفته شود.

انواع مختلف وسیله های فانکشنال ارتودنسی وجود دارد که برخی ثابت و برخی غیر ثابت (قابل در آوردن) هستند. استفاده از وسیله های فانکشنال ثابت به مدت هفت ماه میتواند اورجت را اصلاح نماید.


برای مطالعه بیشتر: اصول مراقبتی در دوران ارتودنسی


. براکت

پس از این که فکها در راستای مناسب قرار گرفتند، دکتر اقدام به صاف و مرتب کردن دندانها میکند. براکت در همراستا کردن دندانها بسیار موثر عمل میکند. ممکن است لازم باشد یک تا سه سال براکت در دهان داشته باشید. پس از آن هم، براکت را که در می آورید باید وسیله دیگری به نام ریتینر را طبق دستور دکتر استفاده کنید تا وضعیت دندانها تثبیت شود. کسانی که دلشان نمیخواهد دوباره وسیله ای لبخندشان را تحت تاثیر قرار دهد میتوانند از ریتینر ثابت که یک سیم فلزی کوچک است که به پشت دندانهای جلو چسبانده میشود، استفاده کنند.

بخوانید
معرفی 10 متخصص برتر کامپوزیت دندان در شیراز به انتخاب مجله آموزشی تجهیزات دندانپزشکی

. عمل جراحی فک

عمل جراحی فک روش درمانی برای عدم تقارن صورت و نامتناسب بودن فکهاست. متخصص ارتودنسی و جراح فک و صورت با هم کار میکنند تا برنامه درمانی خوبی برای شما طراحی کنند. درمان بر اساس عکس پرتوی ایکس و قالب گیری دندانها صورت میگیرد. معمولا برنامه به این صورت است که ابتدا یک سال یا یک و نیم سال براکت میگذارید و سپس عمل جراحی فک انجام میدهید. عمل جراحی اصلاحی فک تحت بیهوشی انجام میشود و از داخل دهان کار میشود در نتیجه هیچ جای زخمی نمی ماند.

عمل جراحی فک

ممکن است دو تا چهار روز در بیمارستان بمانید و دوازده هفته طول میکشد تا کامل بهبود یابید.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: هر آنچه درباره کیست دندان باید بدانید


سخن پایانی

  • جالب است بدانید یک پژوهش بازبینی در امریکا، بریتانیا، هند، چین و چند کشور دیگر اروپایی و افریقایی شیوع اورجت و اوربایت را نشان داده است. تقریبا یک پنجم افرادی که مورد مطالعه قرار گرفتند اعم از کودک و بزرگسال، دچار اورجت هستند و تقریبا ۲۲ درصد اوربایت دارند. همانطور که می بینید این عارضه را افراد زیادی دارند. پس با داشتن چنین عارضه ای، دچار کمبود اعتماد به نفس نشوید و درمان آن را به منظور سلامت دهان و دندان خود انجام دهید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
بخوانید
شناخت انواع بیماری های دهان و فک و صورت + عملکرد متخصص بیماریهای دهان و فک و صورت چیست؟

پیشنهاد ما به شما

رادیولوژی فک و صورت

رادیولوژی فک و صورت چیست و چه کاربردی دارد؟ + معرفی متخصصان رادیولوژی دهان و فک و صورت در سنندج

امروزه بسیاری از دندانپزشکان، برای مشاهده، معاینه بالینی و تشخیص و بررسی دقیق تر بسیاری …

دیدگاهتان را بنویسید