ارتودنسی دندان امروزه یکی از درمان های مرسوم است. افرادی بر اثر زمینه های ژنتیکی یا اتفاقات محیطی، دندان های کج و بهم ریخته دارند یا فک آن ها در محل نامناسبی قرار گرفته است باید به سراغ ارتودنسی دندان بروند. علاوه بر جنبه ظاهری، این ناهنجاری می تواند سلامت دهان و دندان را به مرور تحت تاثیر قرار دهد. ارتودنسی انواع مختلفی دارد تا پاسخگوی سلایق و خواسته های افراد مختلف باشد. برخی به دلایل اجتماعی و شخصی، دوست ندارند که سیم کشی و بریس ارتودنسی آن ها مشخص باشد. آیا شما هم در پی نوعی نامرئی از ارتودنسی هستید؟ در این صورت باید شما را به خواندن این مقاله تا پایان دعوت نمود. با ارتودنسی لینگوال بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب
- دلیل نام گذاری ارتودنسی لینگوال
- درباره ی بریس های لینگوال
- مراحل و نحوه انجام ارتودنسی لینگوال
- برتری های ارتودنسی لینگوال
- کاستی های ارتودنسی لینگوال
- تاثیر براکت های لینگوال بر تکلم
- تفاوت بین ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی معمولی در چه مواردی ست؟
- مراقبت از این نوع ارتودنسی
- سخن پایانی
- سوالات متداول
دلیل نام گذاری ارتودنسی لینگوال
در اصطلاحات پزشکی و دندانپزشکی واژه لینگوال، اشاره به هرچیزی که نزدیک زبان یا در ارتباط با زبان دارد. مثلاً ما یک عصب داریم که کف دهان و زبان را عصب دهی می کند و به آن عصب لینگوال گفته می شود. یک روش ارتودنسی هم داریم که به آن لینگوال گفته می شود زیرا دستگاه ها (سیم وبراکت) در این روش نزدیک به زبان هستند، در سمت زبان هستند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رنگ نگین ارتودنسی را بخوانید.
در واقع برعکس “ارتودنسی ثابت” معمولی که دندان ها به جلوی دندان ها وصل هستند، در این روش دستگاه ها به پشت دندان متصل هستند به همین دلیل به این روش درمانی ارتودنسی پشت دندانی، لینگوال یا زبانی هم گفته می شود. این مقاله را مطالعه کنید: درمان دندان نیش نهفته
درباره ی بریس های لینگوال
بریسهای لینگوال مشابه با بریسهای سنتی هستند از این جهت که براکتها و سیمها در دهان و بر روی دندانها نصب میشوند تا کجی دندانها را برطرف کنند. با این حال، بریسهای لینگوال فرق دارند چون تقریباً کاملاً نامرئی هستند. آنها به جای جلوی دندانها، در پشت دندانها رو به زبان قرار میگیرند. به همین دلیل، بریسهای لینگوال امکان احتیاط و دقت بیشتری را برای بیماران ارتودنسی که تمایلی به استفادهی طولانی مدت از بریسهای سنتی ندارند فراهم میکنند. به همین دلیل، بریسهای لینگوال هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان محبوبیت زیادی پیدا کردهاند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله قیمت آمپول بی حسی دندانپزشکی را بخوانید.
مراحل و نحوه انجام ارتودنسی لینگوال
برای انجام این ارتودنسی که به نام ارتودنسی زبانی نیز معروف است، مراحل به ترتیب زیر می باشد:
- دندانپزشک متخصص ارتودنسی بوسیله مواد پلاستیکی از دندان ها قالب گیری می کند.
- قالب دندان ها پس از چند هفته آماده می شوند و دندانپزشک طی یک فرآیند فنی، براکت های تهیه شده را در پشت دندان ها قرار می دهد.
- سپس در قسمت پشتی دندان ها چسب مخصوصی زده می شود
- و پس از آن براکت های دندانی فلزی بر روی چسب ها سوار می شوند.
عملکرد این براکت ها به این نحو است که با وارد آوردن نیرویی ممتد و ملایم و به مرور زمان دندان ها را به محل درست خود هدایت می کنند.
همانند روش درمان ارتودنسی ثابت طول این درمان نیز بین 1 سال و نیم تا 3 سال متغییر است و بتسگی به وضعیت دندان و شدت بهم ریختگی آنها دارد اما عموما 2 سال بطول خواهد انجامید. و با ایجاد فشار مداوم و ملایم به محل مناسب خود هدایت خواهند شد.
برتری های ارتودنسی لینگوال
- تقریبا نامرئی هستند.
- به طور موثری اغلب مشکلات مال اکلوژن و بایت را اصلاح میکنند.
- این متد درمانی برای افزایش راحتی شما و به حداکثر رساندن کارآیی، به صورت کاملا سفارشی تولید میشوند.
کاستی های ارتودنسی لینگوال
- عدم سهولت استفاده: در روزهای نخست پس از نصب بریس ها ممکن است موقع غذا خوردن یا حرف زدن کمی ناراحتی احساس شود. این مشکل به مرور زمان حل خواهد شد.
- نیاز بیشتر به نظافت و مراقبت: ماهیت ارتودنسی لینگوال به گونه ای است که مواد غذایی بیشتری در زیر بریس های آن جمع می شود. بنابراین اگر تصمیم به انجام این نوع ارتودنسی دارید، در مراقبت و نظافت آن بسیار کوشا باشید.
- قیمت: قیمت این نوع ارتودنسی به دلیل نیاز به قالبگیری و ارسال قالب به لابراتور از نمونه مشابه آن بیشتر است. ضمن آن که مستلزم تعداد جلسات ویزیت بیشتری نیز هست و همین امر هزینه انجام آن را افزایش می دهد. درباره وستیبول دهان بیشتر آشنا شوید.
تاثیر براکت های لینگوال بر تکلم
بله. هنگام صحبت کردن زبان با سطح پشتی دندانها تماس برقرار می کند تا حروف ادا شوند. چون نگینهای براکت در براکت پشت دندانی به سطوحی چسبانده میشود که رو به زبان قرار دارند، تکلم را تحت تاثیر قرار می دهد چون جایگاه زبان تغییر کرده است اما پس از مدتی که به آن عادت کنید گفتار طبیعی می شود.
در همه انواع براکت در ابتدا در تکلم تداخل ایجاد میشود. در تحقیقی که در سال 2014 منتشر شد مشخص شد تکلم شما با براکت پشت دندانی تا یک ماه ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد. پژوهش ها نشان می دهند شدت اختلال در تلفظ و تکلم بستگی زیادی به براند براکت مورد استفاده دارد.
برخی از بیماران در اصلاح تلفظ با براکت با تکنیکهای گفتار درمانی، موفق عمل می کنند. در نهایت زبان به جایگاه جدید خود در تماس با دندانها، عادت می کند و تکلم به حالت طبیعی برمی گردد. توصیه می کنیم برای انجام ارتودنسی لینگوال به بهترین متخصص ارتودنسی مراجعه کنید زیرا این کار نیاز به تجربه و دقت بیشتری دارد. بنابراین مراجعه به یک دکتر باتجربه بسیار حائز اهمیت است.
تفاوت بین ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی معمولی در چه مواردی ست؟
- برخلاف سایر بریسها (که در جلوی دندانها قرار میگیرند) قابل مشاهده نمیباشند.
- نسبت به دیگر بریسها گرانتر هستند.
- براکتها باید سفارشی ساخته شوند در حالی که برای بریسهای معمولی بصورت انبوه تولید میشوند.
- برای بیماران دارای دهان کوچک یا مشکلات خاص در فک مناسب نمیباشند.
- برای کودکان دارای دندانهای شیری مناسب نیست.
- مدت زمان درمان طولانیتر است.
- هر متخصص ارتودنسی قادر به ارائهی ارتودنسی لینگوال نمیباشد.
مراقبت از این نوع ارتودنسی
مانند سایر ارتودنسی ها نیاز به رعایت بهداشت بالای دهان و دندان دارد. برای اینکه اطمینان حاصل شود تا پوسیدگی دندان و التهاب لثه در درمان با ارتودنسی لینگوال اتفاق نمی افتد لازم است بهداشت دهان و دندان مناسب شامل این موارد باشد.
- در زمان درمان با ارتودنسی لینگوال هر روز دو بار و حداقل به میزان دو دقیقه مسواک بزنید.
- در این درمان استفاده از مسواک منحنی شکل نرم، برای تمیز کردن دندان ها و خط لثه ها توصیه می شود.
- برای از میان بردن باکتری ها و باقیمانده های غذاها میان دندان و دستگاه لینگوال استفاده از نخ دندان به صورت روزانه و یا استفاده از مسواک میان دندانی لازم می باشد.
- استفاده از دستگاه هایی که با فشار آب را به داخل دهان می فرستند تا باقیمانده غذا از میان براکت های ارتودنسی لینگوال و دندان ها بیرون بیاید توصیه می گردد.
- برای افزایش مقاومت دندان ها در حین درمان با شست وشوی دهان با دهانشویه فلوراید بسیار ضروری می باشد.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره ارتودنسی لینگوال سخن گفتیم. با توجه به اینکه ارتودنسی لینگوال در تماس مستقیم با زبان قرار دارد، باید انتظار داشته باشید که برای چند هفته پس از نصب بریس ها درد جزئی تجربه کنید. و یا احساس ناخوشایندی داشته باشید. پس نگران نباشید چرا که این مشکل رفع خواهد شد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
متخصصان ارتودنسی برای نصب براکت های این نوع از ارتودنسی آموزش دیده اند و این کار را به راحتی و تنها در دو جلسه انجام می دهند. پس جای هیچ گونه نگرانی نیست.
این نوع درمان به دلیل استفاده از مصالح مخصوص قالب گیری، خدمات لابراتوار و پیچیدگی فرآیند جایگذاری آن، نسبته به روش سنتی قیمت بالاتری دارد.
با وجود اینکه پس از عادت کردن بیمار به بریس های لینگوال، بیمار می تواند بطور عادی غذا بخورد اما مانند ارفاد با بریس های سنتی، از خوردن برخی غذاها چون آدامس، آبنبات های سفت، نوشیدنی های گازدار و… باید خودداری نماید.